Annonce
Børkop

Alle partier står bag aftalen: Vejle Kommune lukker landsbyskole

Rikke Lindholm er lærer på Fælleshåbsskolens afdeling i Andkær. Den skal lukke, og alle flytter til skolens afdeling i Gauerslund. Det står klart i Vejle Byråds budgetforlig. Foto: Jørgen Flindt
Vejles politikere har afsat 14 millioner til at flytte indskolingen på Fælleshåbsskolen fra Andkær til Gauerslund. Bred opbakning fra både skolebestyrelse, skolens ledelse og politikerne.

Andkær: Det er morgen over Andkær Skole, og eleverne er ved at gøre klar til en festdag, nemlig skolernes motionsdag.

Men det er også dagen, hvor meldingen kom: Andkær Skole skal nedlægges, og eleverne i 0. til 2. klasse skal fra skolestart 2021 - eller nok mere realistisk skolestart år 2022 - gå i skole i nye lokaler på Fælleshåbsskolens afdeling i Gauerslund.

Det står klart, efter at alle partier i Vejle Byråd torsdag indgik budgetforlig. Der er afsat 14 millioner kroner til projektet, for der skal bygges nye lokaler i Gauerslund.

- Åh nej, nedlægger de skolen? Det er jeg ked af at høre. Vi bor godt nok i Brejning, så der er da lidt vej hertil, men det er nu helt ok, for det er bare en supergod skole. Min datter er så glad for at gå her, sagde Jeanette Sørensen, der er forælder, da Vejle Amts Folkeblad mødte hende ved Andkær Skole fredag morgen.

Annonce

Skolen med de to afdelinger

Fælleshåbsskolen har to afdelinger: I Gauerslund, hvor mellemtrinnet og udskolingen holder til, og i Andkær, hvor indskolingen op til 2. klasse holder til.

Skolerne fik fælles ledelse i 2012, og i 2014 valgte man den løsning, at de yngste elever skulle starte i Andkær, og fra 3. klasse skulle de gå på skolen i Gauerslund.

Skolen har i alt 541 elever, hvoraf de 120 går på skolens afdeling i Andkær.

I Børkop-Brejning-området vil Vejle Kommune bygge idrætsanlæg, daginstitution og flytte skole for sammenlagt 75 millioner kroner. Deriblandt skal der bruges 14 millioner kroner på at flytte afdelingen fra Andkær til Gauerslund.

Skolemæssigt et løft

Men Andkær Skole skal nedlægges, og det er der nu bred enighed om. Både politisk og fra skolens side. Både skolebestyrelsen og skolens ledelse anbefaler en samling af skolerne.

- Jeg er skolemæssigt set glad for, at politikerne har truffet den beslutning. Når det er sagt, kan jeg helt bestemt godt forstå, hvis man i Andkær er kede af beslutningen, men set fra skolens side er der mest perspektiv i den beslutning. Vi har en rigtig god indskoling på Skovbyvej (Andkær, red), men den gode indskoling kan fortsætte i Gauerslund, men det vil give os og børnene bedre muligheder for at arbejde sammen som en helhed, siger Flemming Mahler Pedersen, der er skoleleder på Fælleshåbsskolen.

Han forklarer, at det at drive skole på to forskellige matrikler er en stor udfordring.

- Samarbejdet mellem indskolingen og mellemtrinnet er mere svært, når de er på to forskellige matrikler. Det er selvfølgelig noget, vi arbejder meget med, men vi ved bare af erfaring, at der er børn i 3. klasse, som synes, det er en stor mundfuld, når han eller hun skal starte på den større skole i Gauerslund. Ved at samle skolerne vil børnene opleve skiftet mindre dramatisk, siger Flemming Mahler Pedersen.

Han understreger, at ved at flytte indskolingen til Gauerslund kan Fælleshåbsskolen fremover leve op til Undervisningsministeriets retningslinjer om, at en indskoling er fra 0. klasse til 3. klasse.

Indhold og struktur

På Andkær Skole var lærer Rikke Lindholm fredag morgen i gang med at gøre klar til Skolernes Motionsdag, der som altid holdes sidste dag inden efterårsferien.

- Vi har jo lige fået meldingen, så vi har ikke rigtig fået snakket om det. Snakken om skolens fremtid blusser jo op i ny og næ, og personligt har jeg tænkt, at der må komme et svar, når der kommer et svar. Og det er der så kommet nu, sagde hun.

Personligt vil hun komme til at savne skolen i Andkær, når den en dag lukker. Men hun er også klar til nye tider i Gauerslund.

- Vi arbejder på et supergodt sted, hvor vi i den grad arbejder med den struktur og indhold. Men de strukturer og det indhold kan vi jo godt flytte med, sagde hun.

Bred politisk opbakning

Der er bred politisk opbakning til at nedlægge Fælleshåbskolens afdeling i Andkær og i stedet flytte børn og ansatte til Gauerslund.

- Det er jo en beslutning, der har været snakket om i mange år. Skolens bestyrelse bakker op omkring det, og da vi nu investerer meget bredt i Gauerslund med udvidelse af idrætsanlægget og bygger en daginstitution nær skolen, og der skal udstykkes, så føler vi, det er tiden til at træffe det her valg. Vi kan skabe en god synergi i Gauerslund, siger Torben Elsig-Pedersen (R), der er formand for Vejle Byråds børne- og familieudvalg.

Han forklarer, at politikerne også har taget hensyn til flertallet.

- Der er 120 børn på skolen i Andkær, og omkring 12 af dem bor i selve Andkær, mens de fleste andre børn bor i Børkop eller Brejning. Med det børnegrundlag, der er i Andkær, og med udsigt til al det, der skal ske i Gauerslund, valgte vi at sige, at det er tiden til at samle skolerne, siger Torben Elsig-Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce