Annonce
Jelling

Vejle Kommune tager fat på sin dam: Vil sørge for hurtig analyse af eventuel forurening

Vejle Kommune, der ejer den for tiden næsten tørlagte Østerbydam, har taget initiativ til, at mudderprøver fra Østerbydammen bliver analyseret for forurening. For egen regning. I første omgang havde foreningen Østerbydammens Venner fået at vide, at den skulle stå for betalingen. Det var foreningen formand, Jørgen svane Schmidt, mildest talt ikke tilfreds med. Men nu er der kommet et andet signal fra kommunen. Foto: Leif Baun

Vejle Kommune vil sørge for, at der hurtigt bliver lavet en analyse af mudderet i dens dam i Jelling Østerby. Tidspunktet er perfekt til at rense damme, hvis der ellers ikke er forurening i mudderet.

Jelling: Vejle Kommune har taget initiativ til at få udført analyser af bundmudderet i den udtørrede Østerbydam. Det sker i næste uge. Resultatet kan ventes i løbet af et par uger. Analyserne betaler kommunen.

- Hvis der ikke er forurening i mudderet, så er vejen banet for at køre det væk. Hvis analyserne finder noget, og det er noget, der koster mange penge, så må vi lige stoppe op og tænke os godt om og se om vi kan finde en løsning, siger afdelingsleder i Landbrug og Vand hos Vejle Kommune Keld Andersen.

Vi skal tænke os godt om, når vi flytter rundt med jord. Det duer jo ikke, hvis man påfører en landmand et forureningsproblem. De lovgivningsrammer er indført for at undgå sager hvor drikkevand, og vandmiljø bliver forurenet. Vi vil gerne have en snak med borgerne, og der er vores tilgang at prøve, om vi kan hjælpe, så vi finder de rigtige løsninger "hele vejen rundt".

Keld Andersen

Oplevet som benspænd

Vejle Amts Folkeblad beskrev torsdag forløbet. Jørgen Svane Schmidt er formand for Østerbydammens Venner, og han har en skriftlig tilladelse fra Vejle Kommune til at rense dammen op. Det er dog ifølge kommunen ikke det samme som en tilladelse til at flytte slam fra dammen. Nu var lejligheden oplagt, hvor dammen er næsten udtørret. Men på foreningens vegne oplevede han et benspænd fra Vejle Kommune overfor venneforeningen, der i fem år har arbejdet med at forskønne området og dammen. Som oftest i samarbejde med kommunen. Der jo også ejer dammen.

Foreningen havde skaffet penge til bortkørsel af mudderet og et areal hos en landmand, hvor mudderet fra kommunens dam kunne lægges ud. Foreningens formand fik imidlertid telefonisk besked af en medarbejder ved kommunen på, at det arbejde måtte foreningen ikke udføre, førend der var taget analyser af mudderet - for foreningens regning. Og hvis der var problemer med forurening, ville foreningen, som Jørgen Svane Schmidt opfattede telefonsamtalen, også få en regning for. Det fik Jørgen Svane Schmidt til på foreningens vegne at sige, at man trak sig fra arbejdet med dammen.

Annonce

Kommunen: Vi vil hjælpe

Keld Andersen fra Vejle Kommune er leder for den medarbejder, der talte med Jørgen Svane Schmidt. Keld Andersen siger:

- Det handler bestemt ikke om at stoppe folk. Men det er vigtigt, at vi tænker os godt om, når vi flytter rundt med jord. Det duer jo ikke, hvis man påfører en landmand et forureningsproblem. De lovgivningsrammer er indført for at undgå sager hvor drikkevand, og vandmiljø bliver forurenet. Vi vil gerne have en snak med borgerne, og der er vores tilgang at prøve, om vi kan hjælpe, så vi finder de rigtige løsninger "hele vejen rundt".

Keld Andersen giver et friskt eksempel: Fredag formiddag fik han et opkald fra en nabo til Østerbydammen, der fandt det hårdt at se på, at fiskene døde i de sidste varme rester af vand. Kommunen tog kontakt til fiskerikontrollen, og i løbet af kort tid havde borgeren i Jelling lov til at samle guldfiskene op i et akvarium, mens karusserne må flyttes til Fårup Sø.

- Det er et fantastisk stykke arbejde, borgerne gør med Østerbydammen. Sidst på sommeren er et fint tidspunkt at rense dammen, så man kan bevare vandspejlet i en bynær dam med rekreative kvaliteter, bemærker Keld Andersen.

Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne fra kronprinsparrets besøg i Jelling: Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Erhverv

Surdejskokken satser på det søde: Vores kager er lavet med alt det bedste

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce