Annonce
Vejle

Vejle-mand bag nyt kunstmuseum: Alt er betalt kontant

Kulturminister Mette Bock får tusindvis af invitationer i løbet af et år. Hun blev nysgerrig, da hun fik invitationen til åbning af Kunstmuseum Panbo. Hun ville møde kunstsamleren, erhvervsmanden og socialdemokraten Christian Panbo og åbnede museet officielt ved at klippe den røde snor. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Kulturminister Mette Bock stod for den officielle åbning af Kunstmuseum Panbo i Aabenraa, hvor alle værker og museet er betalt kontant af erhvervsmanden, kunstsamleren og den socialdemokratiske politiker Christian Panbo.

Aabenraa/Vejle: Lirekassemanden er på plads på den røde løber foran det hvide træhus, der rummer en enestående privat kunstsamling skabt af Christian Panbo.

Kunstmuseum Panbo er 10 minutter fra officiel åbning, da kulturminister Mette Bock gør sin entré.

Kulturministeren får tusindvis af invitationer i løbet af et år, men invitationen fra erhvervsmanden, kunstsamleren og politikeren Christian Panbo har gjort hende nysgerrig.

Hun vil simpelthen møde manden, der favner så bredt og nu opfylder drømmen om et kunstmuseum, der formentlig er Europas måske verdens eneste bæredygtige museum.

Mette Bock skjuler ikke, at hun er imponeret efter en hurtig rundvisning i museet, der rummer værker af guldaldermaleren C.W. Eckersberg, Skagensmalerne P.S. Krøyer, Michael Ancher, Anna Ancher og datteren Helga Ancher, Jeppe Madsen Ohlsen, Franciska Clausen og en enkelt Picasso samt ungdomsværker af dronning Margrethe.

- Christian, du er et usædvanligt menneske, og et usædvanligt generøst menneske. Tak for din generøsitet. Godt, der findes mennesker, som dig, siger kulturministeren.

Kulturministeren fra Liberal Alliance synes også rigtig godt om et kunstmuseum, som ikke skal have tilskud fra det offentlige.

Annonce

Jeg blev nysgerrig efter at møde kunstsamleren og erhvervsmanden, som sætter bæredygtighed højt og som samtid er socialdemokrat og optaget af Eckersberg, der i høj grad var borgerskabets maler. Christian, du er et usædvanligt menneske.

Mette Bock, kulturminister

Panbo er selv kustode

Kunstmuseum Panbo, Egelund 5, Aabenraa, er åbent for publikum hver dag fra klokken 11-16. Det koster 50 kroner for voksne at besøge museet, der også rummer en café, hvor der kan købes kaffe og kage. Museet rummer et kontor, og her vil gæsterne kunne møde Christian Panbo i arbejdstøjet i gang med at tegne et hus eller løse en anden opgave.

Han vil selv optræde i rollen som kustode så ofte, som det er muligt.

Christian Panbo og Mette Bock i hyggelig samtale ved åbningen af Kunstmuseum Panbo. I sin tale sagde Mette Bock: - Christian, du er et usædcvanligt menneske, og et usædvanligt generøst menneske. Hun var imponeret over kunstsamlingen af Eckersberg og Skagensmalerne og roste ham, fordi han også har de kvindelige malere som Anna Ancher og datteren Helga Ancher i samlingen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Kulturministeren: En fantastisk samling

Mette Bock siger også drillende, at hun synes, det er lidt specielt, at socialdemokraten Christian Panbo er så begejstret for og betaget af Eckersberg, som i høj grad var borgerskabets maler.

- Men vi står jo på skuldrene af hinanden, konstaterer kulturministeren.

Bagefter giver hun sig god tid til at studere hvert enkelt værk i det 204 kvadratmeter store museum, som er smagfuldt indrettet. Væggene er malet i den specielle varme museumsrøde farve, der klæder guldalderkunsten godt.

- Jeg synes, det er en fantastisk samling. Jeg er glad for at se, at Christian Panbo også har taget de kvindelige Skagensmalere med i sin samling. De fik slet ikke den anerkendelse i samtiden, som de havde fortjent, siger Mette Bock.

Christian Panbos kunstsamling rummer over 60 værker, malerier, tegninger og grafik, hvoraf de fleste er udstillet på museet.

Kunstmuseum Panbo rummer især værker af Eckersberg, Skagensmalerne P.S. Krøyer, Michael Ancher, Anna Ancher, Helga Ancher, Jeppe Madsen Olsen og tidligere værker af dronning Margrethe. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Lærte sparsommelighed af sin far

Han har sparet sammen til hver enkelt kunstværk, som er købt kontant på auktion hos Bruun Rasmussen. Flere af dem for millionbeløb, som han ikke ønsker at oplyse størrelsen af. Kunstmuseet er også betalt kontant.

Christian Panbo er i grunden et meget privat menneske, der hellere vil tale om kunsten, end om sig selv og sin baggrund.

- Der er så meget jantelov i dette land, siger han konstaterende og fortæller i samme åndedrag, at han har lært at være sparsommelig af sin afdøde far, der også hed Christian Panbo.

- Min far lærte mig nøjsomhed og sparsommelighed. Han lærte mig at spare og ikke låne. Jeg handler først, når jeg har sparet sammen. Det betyder meget for mig at være økonomisk uafhængig, siger Christian Panbo.

Han er udlært hos sin far, tømrer Christian Panbo, der grundlagde Panbo Bjælkehuse i Højen. Familien flyttede til Højen i 1958, og her arbejdede sønnen til 31. oktober 1992, da han forlod familiefirmaet for at blive sin egen herre.

Med sig havde han en opsparing på 204.000 kroner. Han begyndte i det små, og i løbet af få år fik han firmaet Christian Panbo A/S til at vokse sig stort og handlekraftigt.

- Jeg er ked af, at det ikke er lykkedes mig at få iværksætteri og sparing på skoleskemaet. Uden kunsten at spare stod vi ikke her i dag. I skal lære jeres børn, børnebørn og oldebørn betydningen at af spare og at det er vigtigt at spare op til dét, man gerne vil. Også selv om man ikke lige ved, hvad det er, sagde Christian Panbo til sine gæster.

Christian Panbo er her foreviget ved skulpturen, der forestiller ham i arbejdstøjet som tømrer. Den er udført af en tysk kunstner, som Christian Panbo har bygget værksted til. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Eckersberg i en klasse for sig

I 21 år har han samlet på kunst med hovedvægt på guldaldermaleren C.W. Eckersberg og Skagensmalerne Krøyer og Ancher.

- I min skoletid var der kun to fag, der interesserede mig: idræt og især historie. Der gemmer sig så meget historie i malerierne. Jeg er imponeret af Eckersbergs fremragende teknik, han maler næsten fotografisk. Jeg køber billeder med omtanke, når jeg kan mærke, at det er det rigtige. Jeg kan bedst lide billeder, hvor man kan se, hvad det forestiller. Jeg er ikke så glad for dem, hvor det eneste, man kan genkende er signaturen, fortæller Christian Panbo.

Eckersberg er i en klasse for sig og betyder noget særligt for ham, også fordi han er født i Blåkrog tæt på Aabenraa.

- Jeg vil gerne bidrage til at promovere en maler, der har betydet så meget for dansk kunst, som Eckersberg har, siger Christian Panbo.

Generøs sponsor

I museets entré hænger en række diplomer som vidnesbyrd om Panbos fortid som klubmester i Vejle Idrætsforening. Seneste diplom er fra 1974, hvor han vandt 10.000 meter i tiden 32 minutter og 42 sekunder.

Fra Vejle-tiden har han et stort netværk: bagermester P.A. Andersen er formand for bestyrelsen i firmaet, og i bestyrelsen sidder også ungdomsvennen Troels Troelsen, søn af afdøde Signe Troelsen. Hans Werge hører også til blandt ungdomsvennerne, de spiller bridge og deler interessen for gode vine.

Christian Panbo er en generøs sponsor i Aabenraas kulturliv, hovedsponsor for Aabenraa Brass Band, som spiller ved museumsåbningen, ligesom Den Sønderjyske Garde, der marcherer ind på det nye museum.

- Christian Panbo er et usædvanligt generøst menneske. Han har nu i 21 år været sponsor for en høstkoncert i Sønderjyllandshallen, hvor 750 ældre og handicappede inviteres til koncert og en drink i pause. Altsammen betalt af Christian Panbo, fortæller Erik Boysen fra Aabenraa Brass Band.

Den slags ynder Panbo ikke at underholde andre med. Han gør det bare.

Han er mere åben om sit politiske liv og medlem af Aabenraa byråd valgt for Socialdemokratiet. Her kan alle være sikre på, at han har forberedt sig grundigt og læst alle papirer i en sag, som han kæmper for.

Politiske kolleger kalder ham vedholdende grænsende til det stædige på sin egen afdæmpede facon.

Christian Panbo fortæller, at det vakte en del undren, da han som erhvervsmand meldte sig under de røde faner.

Men den slags tager han sig ikke af. Han er helt sin egen: Herre i eget hus, firma og nu også et kunstmuseum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Vejle

Syv ansatte venter stadig på svar efter udbrud: En beboer mere på plejehjem er smittet med coronavirus

Børkop

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv og ikke mindst pas på andre!

Annonce