Annonce
Vejle

Vejle og kunsten er et umage par: Nu skal der kunst i byrummet

10 af Vejles professionelle kunstnere går sammen om et projekt, der i 2020 skal give Vejle kunst i byrummet otte steder. Her ses tre af dem, fra venstre Helle Koch, Karen Kirstine Ballegaard og Britta Egebjerg. Foto: Leif Baun
I løbet af i 2020 opstilles otte steder i Vejle kunstværker, der skabt specielt til stedet. Målet er at skærpe Vejles kunstprofil ved det uventede møde mellem borgere og kunst.

Vejle: "Album 2020" er titlen på et projekt, de skal skærpe Vejles lidt sløve kunstneriske profil og identitet i løbet af 2020.

- Selv om Vejle er landets femtestørste kommune, har byen ikke nogen klar kunstnerisk profil. Byens professionelle kunstliv er splittet, og den enkelte kunstner arbejder typisk alene. Kun to gange de sidste 20 år har en større gruppe skabt og udstillet sammen, forklarer Britta Egebjerg om baggrunden for projektet.

- Man har heller ikke noget overblik over de lokale kunstnere og deres arbejde. Desuden er det en erfaring på kunstmuseet, at en stor del af byens borgere ikke er opsøgende i forhold til moderne kunst. Altså må vi komme til dem, siger Britta Egebjerg.

At vi har været samlet, kan animere til, at vi laver noget igen. Vi får vist, at kunstnerne gerne vil byen, og at vi er synlige i byen.

Helle Koch

Når andre byer kan...

Projektet er sat i gang af Billedkunstrådet i Vejle. Dette råd er skabt af kommunen og får støtte derfra samt fra Statens Kunstfond. I det sidder repræsentanter for kunstnere, kommune og kunstmuseum.

"Album 2020" består af 10 kunstnere, der placerer otte værker rundt i byen. Hvert værk er skabt specielt til det sted, hvor det skal stå i en måneds tid i august som en del af Trekantområdets Festuge.

Andre byer har forskellige ting at byde på: Esbjerg har et musikakademi og et hovedværk som de fire hvide mænd ved stranden. Kolding har Trapholt og designskolen. Ebeltoft har Maltfabrikken. Horsens markerer sig med udgangspunkt i Michael Kvium. Aalborg har streetartværker og kulturcentret Nordkraft.

Annonce

Man ved aldrig, hvad der kan ske

Helle Koch bidrager blandt andet med lyskasser på betonmurene i Bryggens parkeringshus.

- Jeg håber, det kan udvikle sig til et blivende udstillingssted. Man ved aldrig, hvad der kan ske, når borgere og kunst mødes, siger hun.

Hun vil inddrage borgerne ved at bede dem skrive et ord, som for dem er Vejle. Det vil indgå i lyskassernes tekster.

Hun er også med i et andet projekt med Karen Kirstine Ballegaard. De samler småting fra naturen, som indstøbes i papir lavet af bomuld, der jo er et væsentligt kapitel i Vejles historie.

Det hele bliver til et billedtæppe og en samling fotos af stederne, hvor tingene blev fundet. Det skal hænge i Sct. Nicolai Kirke.

10 kunstnere, 8 værker

Den foreløbige plan for "Album 2020" ser således ud:

  • Karen Kirstine Ballegaard og Helle Koch: Frithængende værk i Sct. Nicolai Kirke.
  • Kate Kanstrup Nielsen: Lerflader ved Vejle Kommunes administrationsbygning.
  • Helle Koch: Lyskasser i Bryggens parkeringshus.
  • Lene Juhler: Bagage, kufferter i Kongens Kær.
  • Pia Brix-Thomsen og Lisbeth Ellinor: Portrætter og video i rundkørsel i Skolegade og på gavl i Byparken.
  • Marianne Schneider og Annette Hornskov: Maleri i Kunsthuset Toldboden.
  • Lene Noer: 10 plantekasser forskellige steder.
  • Britta Egebjerg: Trædestensmosaik udendørs ved Sct. Johannes Kirke.
Annonce

Skaber et fundament

Et formål med projektet er at lære hinanden at kende og skabe netværk mellem kunstnere, borgere, menighedsråd, teknisk forvaltning, lokalhistorisk, City Vejle og hvem, der ellers er med. Derved skaber man også et grundlag for fremtidigt samarbejde.

- At vi har været samlet, kan animere til, at vi laver noget igen. Vi får vist, at vi gerne vil byen, og at vi er synlige i byen, siger Helle Koch.

Kunstnerne vælger selv de steder, de vil vise deres værker. Herudover vil der være dialogskabende formidling og samtalemøder som en del af forløbet.

Helle Koch og Karen Kirstine Ballegaard skaber i fællesskab værket "Byens Noter". Det består af indsamlede effekter (affald), der støbes ind i papir, i Vejle naturligvis skabt af bomuld. Foto: Helle Koch
De indstøbte bomuldspapirer samles til et tæppe, der skal vises frithængende i Sct. Nicolai Kirke. Foto: Helle Koch
Annonce
Navne For abonnenter

27-årige Michelle er uhelbredeligt syg af sjælden sygdom: 'Jeg har forliget mig med tanken om at dø med det. Jeg vil bare ikke dø af det'

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Egtved

Tusindvis af liter varmt vand forsvandt: Nu er årsag til varmeværks store vandspild fundet

Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Erhverv

Vejle-konditor bliver landskendt på TV 2: Optagelserne tog sin tid, fordi hun fik grineflip

Alarm 112

37-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke på landevej

Dødfødsler som følge af covid-19 stiger

Alarm 112 For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Kultur

Fire boggaver, der også er smukke, når de er pakket ud

Billund

Legoland søger medarbejdere: Du kan få løn for at lege med Legoklodser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Vejle

Der skal lægges rør i jorden: En af Vejles store indfaldsveje spærres i nogle timer

Leder For abonnenter

Forbud mod larm og støjende adfærd ved demonstrationer mod kriminelle: Politiet er snublende tæt på at krænke den grundlovssikrede rettighed i Sandvad

Alarm 112

Politiet efterlyste 56-årige Søren: Han er nu fundet i god behold

Annonce