Annonce
Vejle

Vejle siger nej til andres slam i fjorden - men vil selv af med 100.000 kubikmeter

En gang om ugen sejler en pram ud fra Vejle Erhvervshavn til Trelde Næs for at dumpe opgravet havbundsmateriale. Vejle Havn er nødt til at udgrave sejlrenden, for ellers kan skibe ikke lægge til, fortæller Knud Vang, havnedirektør for Vejle Erhvervshavn. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Vejle Erhvervshavn søger i øjeblikket om tilladelse til at dumpe 100.000 kubikmeter havnesediment over fem år på klappladsen ved Trelde Næs. - En dråbe i havet, siger havnedirektøren.

Vejle/ Trelde Næs: - I lyset af den kvantitet og så inden for en kort tid, andre har planer om at klappe, så er vores mængder en dråbe i havet.

Det siger havnedirektør Knud Vang om de mængder, Vejle Erhvervshavn dumper ved klappladsen ud for Trelde Næs.

Fra Fjordenhus og ud til broen uddyber Vejle Havn sejlrenden for at holde havdybden, så skibe fortsat kan sejle ind i havnen. Det er det opgravede materiale, som smides på klappladsen ved Trelde Næs.

Annonce

Vejle Havn søger i øjeblikket om at forny havnens klapningstilladelse, der udløber i november. Over fem år ønsker Vejle Havn at hælde 100.000 kubikmeter sediment i havet.

Ansøgningen ligger ved Miljøstyrelsen, og den lander oven i, at Kolding Kommune søger tilladelse til at dumpe 360.000 kubikmeter, mens Energinet vil klappe 254.000 kubikmeter bundmateriale på klappladsen ved Trelde Næs.

De store mængder dumpet slam, mudder og sand har affødt meget kritik fra blandt andet miljøorganisationer, fiskere og politikere.

- Vi forventer faktisk, at det kan give nogle udfordringer at få fornyet vores tilladelse i lyset af den store debat. Men vores klapning drejer sig om 20.000 kubikmeter årligt, som er delt op i ugekvoter og månedskvoter, så det kommer drypvis. De andre kommer med helt andre mængder, siger Knud Vang.

Bestemmer ikke hvor

Dykkere er i øjeblikket i gang med at tage prøver af det materiale, Vejle Erhvervshavn vil klappe. Men selvom materialet ikke indeholder miljøfremmede stoffer, fremhæver biologer stadig, at det kan påvirke havmiljøet.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad det betyder for havmiljøet. Der er meget strøm derude, og der er simpelthen så dybt ved klappladsen, at vi ikke kan måle nogen forandringer på havbunden med den smule, vi kommer med, siger Knud Vang.


Vi tager ikke stilling til, hvor det skal klappes. Det gør Miljøstyrelsen. Hvis styrelsen siger, at vi skal sejle længere væk, så må vi gøre det.

Knud Vang, havnedirektør


Hvorfor kan I ikke bare smide materialet på land?

- Det kan man i teorien sikkert godt, men hvor skal vi lige gøre af de mængder? Hvis det ikke er forurenet, når det ligger i sejlrenden, hvad er forskellen så på, at det ligger i havet ved Trelde Næs? På det område, hvor vi smider det ned, er det klart, at vi vil påvirke de fisk og planter, der lever der. Men det vil være på den plet, siger Knud Vang.

Mogens Flindt, forskningsleder ved biologisk institut på Syddansk Universitet, har på grund af strømforholdene ved Trelde Næs talt for helt at lukke klappladsen, da han mener, at der en stor risiko for, at slammet fordeler sig i fjorde.

Vejle Havn vil være klar på at flytte materialet.

- Vi tager ikke stilling til, hvor det skal klappes. Det gør Miljøstyrelsen. Hvis styrelsen siger, at vi skal sejle længere væk, så må vi gøre det, siger Knud Vang.

Annonce
Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Børkop For abonnenter

Christina og Louise er jævnaldrende frisører: Og derfor er deres nye salon atypisk

Alarm 112

79-årig kvinde blev kontaktet af Skat, der ville give hende mere end 2000 kroner: 'Jeg kan afsløre, at Skat ikke ringer og giver gaver'

Annonce