Annonce
Erhverv

Vejle-skrothandler "roder med" mulig løsning på verdens plast-problem

Granulatet her stammer fra kabler. Hvis det ikke var "forurenet" med små mængder pvc, ville det kunne genanvendes til brændstof. Hos A-Skrot arbejder Alex Pedersen med at fjerne pvc-resterne fra granulatet. Han understreger, at granulatet på billedet er en prøve og at det ikke stammer fra virksomhedens produktion. Foto: Morten Pape
Hos A-Skrot på Vejle Havn eksperimenter indehaver Alex Pedersen med at "rense" plast fra kabler, så det kan genanvendes til eksempelvis brændstof.

Vejle: Tonsvis af svært nedbrydeligt plastik er skyld i forurening hele kloden rundt og det har inspireret skrothandler Alex Pedersen i Vejle til at arbejde på en løsning.

- Hidtil har man fragtet brugte kabler til Kina, hvor de udvinder kobberet og i nogle tilfælde dumper plastikken i vandet. Det nye er, at kablerne sendes til Indien, fordi Kina ikke kan tage mere, men det er da tosset at sende et produkt halvvejs rundt om jorden. Det ville være bedre, hvis vi kunne håndtere det her, siger Alex Pedersen, der selv går og "roder med" at finde en løsning på, hvad man stiller op med den plastik, der bliver til overs, når kobberen er udvundet af kablerne.

- Vi skal have fundet en løsning på problemet med plastik-affald, og det er der mange, der arbejder på. Jeg overvejer selv at købe en kabelgranulator, der kan lave granulat af plastikken i kablerne. Plastikken kan genanvendes som syntetisk brændstof, men problemet i dag er, at den granulat, vi får ud af kablerne, er forurenet med to-fire procent pvc, og så kan den ikke bruges til brændstof. Vi roder lidt med at finde en løsning på det problem. Vi har ikke løsningen endnu, men det er sådan noget, der gør den her branche så spændende, fortæller Alex Pedersen, som skynder sig at tilføje, at arbejdet endnu kun er på forsøgsbasis.

Annonce
Der er penge i brugte kabler takket være kobberen indeni. Metallet handles til 32-33 kroner pr kilo. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce