Annonce
Vejle

Vejle sprænger rammer med budgetforlig - 39 millioner til børneområdet

Bibliotek, kulturhus og musikskole har længe stået på politikernes ønskeseddel - og nu er der afsat ekstra 50 millioner kroner til medfinansiering af et fælles projekt - dog først i 2024. Arkivfoto: Vejlebibliotekerne
I 2021 bruger Vejle Kommune flere penge, end regeringen tillader - helt præcist 15 millioner kroner. Forlig mellem alle byrådets partier sikrer blandt andet penge til nye haller.

Vejle: Politikerne i Vejle Byråd bryder budgetloven med det forlig, der sent torsdag aften blev skrevet under af repræsentanter for alle byrådets syv partier plus løsgænger Kim Hesel.

På forhånd havde kommunen lov til at øge udgifterne til kommunal service med 61 millioner kroner - men politikerne har besluttet at bruge 75 millioner kroner ekstra.

Udfordringen af det statslige loft over driftsudgifterne var et krav fra den socialdemokratiske gruppeformand, Martin Sikær - men trods overskridelsen var han ikke helt tilfreds:

Annonce

- Vi gik efter 90 millioner kroner til ekstra service, men endte altså på 75 millioner. Jeg betragter det dog som første skridt på en længere vej, lød det fra Martin Sikær efter forhandlingerne.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) havde på sit partis vegne talt for overholdelse af rammerne - men mente trods alt, at overskridelsen var inden for det tålelige:

- Og jeg glæder mig over, at vi har fået et budget, som alle kan bakke op om, konstaterede borgmesteren.

Stor pulje til børneudvalg

Hvem får så glæde af de ekstra millioner?

Ja, først og fremmest børnene. Med 39 millioner kroner bliver børne- og familieområdet tilgodeset med over halvdelen af beløbet. Pengene går dels til at fylde det “økonomiske hul”, der har været på området på grund af udgifter til blandt andet anbringelser uden for hjemmet - dels til pasning af flere børn, fordi folketallet stiger.


Vi sikrer balance på det vigtige børne- og familieområde, mens vi holder fast i en ansvarlig økonomisk politik.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester


- Det er op til udvalget at administrere den pulje - men jeg er sikker på, at vi nok skal finde penge til flere pædagoger, lød det fra SFs gruppeformand, Lone Myrhøj, da avisen spurgte til en af partiets mærkesager.

Annonce

To nye haller

Kommunens indbyggertal ser ud til at vokse med over 1000 i år. Det giver ikke kun pres på skoler og daginstitutioner. Også på et område som idræt er der brug for flere kvadratmeter. Det imødekommer politikerne med to ekstra haller - en i Give og en på Søndermarken i Vejle.

Til gengæld må folkene bag halprojektet i Bredballe have lidt ekstra tålmodighed. Der er ikke afsat penge i 2021 - men projektet er dog nævnt:

- Jeg ved godt, at det vil udløse skuffelse, lød det fra formanden for kultur- og idrætsudvalget, Dan Arnløv (K).

Han kunne dog glæde sig over pengene til nye haller og samtidig 50 millioner kroner, der skal bruges til kulturhus og bibliotek fra 2024. En ny badmintonhal tegner sig også.

Kommunen bruger rub og stub i 2021

  • Pengene bliver ved med at strømme ind til Vejle Kommune - blandt andet i kraft af ekstra tildeling via forårets udligningsreform. Reformen fordelte skatteindtægterne blandt landets kommuner på en måde, der giver Vejle ekstra 115 millioner kroner i tilskud om året.
  • Kommunens andre indtægter stiger også - blandt andet kommer der flere penge ind i skat. Alene indkomstskatten stiger i de kommende år fra 4,8 milliarder til 5,2 milliarder kroner.
  • Næste år regner kommunen med samlede indtægter på skat og tilskud på 7,4 milliarder kroner og i 2024 på 7,9 milliarder kroner.
  • Udgifterne til service stiger også. Næste år budgetteres med serviceudgifter for 4,7 milliarder kroner plus 376 millioner i øvrige driftsudgifter og 1,8 milliarder i overførselsudgifter.
  • Anlægsbudgettet lyder på 413 millioner kroner.
  • Når udgifterne trækkes fra indtægterne, står der på bundlinjen for 2021 et mikroskopisk plus på 900.000 kroner. Fremme i 2024 regnes med et noget større overskud - nemlig 138 millioner kroner.

Flere borgere betyder også pres på veje og anden infrastruktur. Derfor rummer budgettet for 2021 blandt andet ekstra millioner til et broprojekt ved Toftum og udvidelse af broen ved Østerbrogade i Vejle.

Annonce

Grønt afsnit til mobilitetsplan

Når det gælder trafik, lægger budgettet også op til at tænke alternativt. Den radikale Torben Elsig-Pedersen pegede blandt andet på en beslutning om at tilføje et afsnit om grøn transport til den nuværende mobilitetsplan:

- Og så har vi afsat 15 millioner til en grøn pulje, konstaterede den radikale politiker.

Dansk Folkeparti har talt varmt for en koordinator på veteranområdet - og budgettet reserverer en halv million kroner at hjælpe de soldater, der har kæmpet for Danmark.

Annonce

Penge til flere ældre

DFs gruppeformand, Kenneth Fredslund, der samtidig er formand for seniorudvalget, glædede sig over, at der er fundet fem millioner kroner til at klare ekstra udfordringer på hans område, hvor antallet af ældre vokser.

Liberal Alliances Anja Daugaard havde i sin budgettale forleden fokus på anderledes boformer i form af små bæredygtige huse - og selvom der ikke er afsat penge til formålet, er tanken nævnt i det knap 20 sider lange dokument, som Vejle Amts Folkeblad fortæller mere om fredag.

Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mor mishandlede 7-årig datter og skjulte sammen med sin mand lillesøsteren for kommunen

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Sport

Razorbacks på svær opgave: Skal overraske stort for at spille DM-finale på eget stadion

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Egtved For abonnenter

Tove får ondt i maven, når hun tænker på den kommende vinters snerydning: - Vejsalt ødelægger min smukke have

Alarm 112

'Jeg skal dræbe dig': 27-årig varetægtsfængslet efter vold og dødstrusler i Vestergade

Annonce