Annonce
Vejle

Vejle sprænger rammer med budgetforlig - 39 millioner til børneområdet

Bibliotek, kulturhus og musikskole har længe stået på politikernes ønskeseddel - og nu er der afsat ekstra 50 millioner kroner til medfinansiering af et fælles projekt - dog først i 2024. Arkivfoto: Vejlebibliotekerne
I 2021 bruger Vejle Kommune flere penge, end regeringen tillader - helt præcist 15 millioner kroner. Forlig mellem alle byrådets partier sikrer blandt andet penge til nye haller.
Annonce

Vejle: Politikerne i Vejle Byråd bryder budgetloven med det forlig, der sent torsdag aften blev skrevet under af repræsentanter for alle byrådets syv partier plus løsgænger Kim Hesel.

På forhånd havde kommunen lov til at øge udgifterne til kommunal service med 61 millioner kroner - men politikerne har besluttet at bruge 75 millioner kroner ekstra.

Udfordringen af det statslige loft over driftsudgifterne var et krav fra den socialdemokratiske gruppeformand, Martin Sikær - men trods overskridelsen var han ikke helt tilfreds:

- Vi gik efter 90 millioner kroner til ekstra service, men endte altså på 75 millioner. Jeg betragter det dog som første skridt på en længere vej, lød det fra Martin Sikær efter forhandlingerne.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) havde på sit partis vegne talt for overholdelse af rammerne - men mente trods alt, at overskridelsen var inden for det tålelige:

- Og jeg glæder mig over, at vi har fået et budget, som alle kan bakke op om, konstaterede borgmesteren.

Annonce

Stor pulje til børneudvalg

Hvem får så glæde af de ekstra millioner?

Ja, først og fremmest børnene. Med 39 millioner kroner bliver børne- og familieområdet tilgodeset med over halvdelen af beløbet. Pengene går dels til at fylde det “økonomiske hul”, der har været på området på grund af udgifter til blandt andet anbringelser uden for hjemmet - dels til pasning af flere børn, fordi folketallet stiger.


Vi sikrer balance på det vigtige børne- og familieområde, mens vi holder fast i en ansvarlig økonomisk politik.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester


- Det er op til udvalget at administrere den pulje - men jeg er sikker på, at vi nok skal finde penge til flere pædagoger, lød det fra SFs gruppeformand, Lone Myrhøj, da avisen spurgte til en af partiets mærkesager.

Annonce

To nye haller

Kommunens indbyggertal ser ud til at vokse med over 1000 i år. Det giver ikke kun pres på skoler og daginstitutioner. Også på et område som idræt er der brug for flere kvadratmeter. Det imødekommer politikerne med to ekstra haller - en i Give og en på Søndermarken i Vejle.

Til gengæld må folkene bag halprojektet i Bredballe have lidt ekstra tålmodighed. Der er ikke afsat penge i 2021 - men projektet er dog nævnt:

- Jeg ved godt, at det vil udløse skuffelse, lød det fra formanden for kultur- og idrætsudvalget, Dan Arnløv (K).

Han kunne dog glæde sig over pengene til nye haller og samtidig 50 millioner kroner, der skal bruges til kulturhus og bibliotek fra 2024. En ny badmintonhal tegner sig også.

Kommunen bruger rub og stub i 2021

  • Pengene bliver ved med at strømme ind til Vejle Kommune - blandt andet i kraft af ekstra tildeling via forårets udligningsreform. Reformen fordelte skatteindtægterne blandt landets kommuner på en måde, der giver Vejle ekstra 115 millioner kroner i tilskud om året.
  • Kommunens andre indtægter stiger også - blandt andet kommer der flere penge ind i skat. Alene indkomstskatten stiger i de kommende år fra 4,8 milliarder til 5,2 milliarder kroner.
  • Næste år regner kommunen med samlede indtægter på skat og tilskud på 7,4 milliarder kroner og i 2024 på 7,9 milliarder kroner.
  • Udgifterne til service stiger også. Næste år budgetteres med serviceudgifter for 4,7 milliarder kroner plus 376 millioner i øvrige driftsudgifter og 1,8 milliarder i overførselsudgifter.
  • Anlægsbudgettet lyder på 413 millioner kroner.
  • Når udgifterne trækkes fra indtægterne, står der på bundlinjen for 2021 et mikroskopisk plus på 900.000 kroner. Fremme i 2024 regnes med et noget større overskud - nemlig 138 millioner kroner.

Flere borgere betyder også pres på veje og anden infrastruktur. Derfor rummer budgettet for 2021 blandt andet ekstra millioner til et broprojekt ved Toftum og udvidelse af broen ved Østerbrogade i Vejle.

Annonce

Grønt afsnit til mobilitetsplan

Når det gælder trafik, lægger budgettet også op til at tænke alternativt. Den radikale Torben Elsig-Pedersen pegede blandt andet på en beslutning om at tilføje et afsnit om grøn transport til den nuværende mobilitetsplan:

- Og så har vi afsat 15 millioner til en grøn pulje, konstaterede den radikale politiker.

Dansk Folkeparti har talt varmt for en koordinator på veteranområdet - og budgettet reserverer en halv million kroner at hjælpe de soldater, der har kæmpet for Danmark.

Annonce

Penge til flere ældre

DFs gruppeformand, Kenneth Fredslund, der samtidig er formand for seniorudvalget, glædede sig over, at der er fundet fem millioner kroner til at klare ekstra udfordringer på hans område, hvor antallet af ældre vokser.

Liberal Alliances Anja Daugaard havde i sin budgettale forleden fokus på anderledes boformer i form af små bæredygtige huse - og selvom der ikke er afsat penge til formålet, er tanken nævnt i det knap 20 sider lange dokument, som Vejle Amts Folkeblad fortæller mere om fredag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Annonce