Annonce
Vejle

Vejle tæt på 'brandxit' - ekstraordinært byrådsmøde tirsdag

TrekantBrand er et samarbejde mellem seks kommuner - men det knager i fugerne. Foto: Peter Friis Autzen
Politikerne i Vejle skal beslutte, om kommunen skal forlade TrekantBrand fra 1. januar 2022 eller fortsætte økonomi-forhandlingerne med de øvrige fem kommuner i samarbejdet.

Vejle:  Skal Vejle Kommune fortsat være en del af det seks kommuner store brand-samarbejde TrekantBrand - eller skal kommunen indlede et "brandxit" og genetablere et selvstændigt brandvæsen?

Det spørgsmål står på dagsordenen ved et ekstraordinært byrådsmøde tirsdag. Punktet er på den lukkede dagsorden, men på spørgsmålet, hvad borgmester Jens Ejner Christensen (V) personligt vil tale for, lyder svaret:

- Vi har forhandlet helt frem til lige før jul. Jeg mener, vi er kommet så langt, at jeg vil anbefale, at vi bliver.

Annonce

Borgmesteren er dog helt på det rene med, at spørgsmålet deler byrådet. Og det bekræfter den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Martin Sikær:

- Socialdemokratiet går ind for at sige farvel til TrekantBrand. Vi tror ikke på projektet. Der er for store forskelle kommunerne imellem. Vejles borgere vil være bedre tjent med, at vi har vores eget brandvæsen under direkte kontrol fra Vejles politikere.

Byrådet er indkaldt ekstraordinært, fordi kommunen skal aflevere en eventuel opsigelse af samarbejdet senest 31. december. Sker det, kan Vejle Kommune være ude af TrekantBrand 1. januar 2022. Der er nemlig et års opsigelse indbygget i den aftale, de seks kommuner indgik i 2016

Større regning til Vejle

Det er økonomien, der har været omdrejningspunktet for de seneste måneders forhandling. Vejle Kommune er utilfreds med udsigten til at skulle betale mere til den fælles kasse. Næste år lyder den samlede regning på 93 millioner kroner ifølge budgettet.

- Men jeg mener, vi har forhandlet os frem til en model, der er mere retfærdig. Og helt overordnet er TrekantBrand en robust størrelse til et beredskab, der kan løse opgaverne, siger borgmesteren, der sidder i bestyrelsen for selskabet.

Sådan deler de regningen

I 2020 lød TrekantBrands budget på 89,2 mio. kroner.

De seks kommuner deler udgifterne mellem sig med vidt forskellige bidrag.

Fredericia betaler mest per indbygger, og Vejle betaler mindst.

Fredericia: 325 kr. per indbygger.

Kolding: 237 kr. per indbygger.

Billund: 254 kr. per indbygger.

Vejen: 251 kr. per indbygger.

Middelfart: 243 kr. per indbygger.

Vejle: 202 kr. per indbygger.

I 12 sammenlignelige kommuner ligger gennemsnitsprisen på 194 kr. per indbygger ifølge Danmarks Statistik.

Da TrekantBrand blev etableret, meldte Vejle ind med en økonomi, der viste, at kommunens brandvæsen som det billigste kunne drives for 189 kr. per indbygger. Med i ligningen var angiveligt ikke, at Hedensted Kommune var med til at betale den regning.

Budgettet for TrekantBrand hæves i forslaget til omkring 93 mio. kr. årligt. Ligeligt fordelt svarer det til en udgift per borger i de seks kommuner på 251 kr.

Da Vejle er den største kommune, bliver Vejles bidrag ved det reviderede budget på samlet 29 mio. kr. i 2028 mod 22 mio. kr. efter det gamle budget og fordelingsnøgle.

Som borgmester har Jens Ejner Christensen haft ansvaret for at forhandle på kommunens vegne. Her har hovedproblemet været, at Vejle Kommunes bidrag stod til at stige med syv millioner kroner næste år, som avisen skrev i august.

Da selskabet blev stiftet i 2016, var der stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner betalte for brandslukning per indbygger. Vejle var billigst, men hen over årene skulle forskellen udlignes. Den deadline har man nået nu, mener de øvrige fem kommuner.

Annonce

Besparelser udeblev

Problemet er bare - set med Vejles briller - at man i 2016 forudsatte, at Vejle ikke skulle betale mere. Tocifrede million-besparelser i kraft af stordriftsfordele skulle sørge for, at den samlede regning for brandvæsenet blev lavere. På den måde kunne de øvrige kommuner komme ned på samme niveau som Vejle.


Vi vil fortsat hjælpe hinanden på tværs af kommunegrænserne, selvom vi måtte beslutte at forlade TrekantBrand.

Martin Sikær, gruppeformand for Socialdemokratiet


Sådan er det langt fra gået. Besparelserne er ikke kommet, og i dag betaler borgerne i den dyreste kommune - Fredericia - 325 kroner per indbygger til brandslukning, mens regningen i Vejle ligger lige over 200 kroner.

Tilbage i august var oplægget i den fælles beredskabs-kommission for selskabet, at den fælles pris per borger fremover skal sættes til 251 kroner i alle seks kommuner - en stigning på næsten 50 kroner per borger i Vejle. Derfor millionregningen til Vejle, der med snart 117.000 indbyggere er fællesskabets største kommune.

Den løsning har der ikke været politisk vilje til i Vejle Byråd. Derfor har truslen om at forlade selskabet ligget i luften under de seneste måneders forhandling.

Annonce

Vejle kan gå solo

Sideløbende med drøftelserne med de øvrige kommuner har Vejle Kommune undersøgt muligheden for igen at etablere sit eget brandvæsen - og granskningen har vist, at Vejle kan gå solo.

Når man spørger borgmester Jens Ejner Christensen, er det fortsat ikke en mulighed, han vil anbefale. På bagrund af de seneste forhandlinger mener han, at Vejle skal blive. Det vil han tale for på tirsdagens møde.

Martin Sikær vil argumentere for det modsatte - og han har indtil nu fornemmet, at der er opbakning til et "brandxit" i byrådet. Et farvel kræver støtte fra 16 ud af byrådets 31 medlemmer.

Socialdemokratiet kan selv mønstre 11 stemmer, mens borgmesterens parti, Venstre, sidder på 10 pladser. Alt afhænger altså af, hvad byrådets tre medlemmer af Dansk Folkeparti, tre SF'ere, Konservative, Radikale, Liberal Alliance og løsgænger Kim Hesel med hver én stemme beslutter sig til på tirsdagens møde.

Annonce
Vejle For abonnenter

Da Else Marie skiftede navn, begyndte folk at møde hende på en anden måde: - Det er en anden type fyre, der skriver til mig

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Lå stønnende på en båre i retten: 48-årig københavner dømt for forsøg på at dræbe vejlenser med kniv og kogende vand

Vejle For abonnenter

Læs de nedslående svar på Jans henvendelse til Vejdirektoratet: 'Der er ét ord for det, og det er borgerfjendsk'

Vejle

Flere - især kvinder - brugte coronaår til at skifte navn: Så mange vejlensere fik nyt fornavn i 2020

Vejle Boldklub For abonnenter

Vanvittig rækker ikke efter vanviddet i Vanløse; VB scorede tre mål i tillægstiden og vandt 4-3

Navne

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Billund For abonnenter

Sosu-elever hos bedemanden: Døde slipper en vind, når man flytter dem - og det er helt naturligt

Vejle Boldklub

Se videoanalysen: VB scorer tre mål i overtiden og vender truende fiasko til sejr

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur For abonnenter

'Det gør ondt i hjertet': Populært vægmaleri malet over uden varsel - kulturpolitiker er rasende

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Vejle For abonnenter

Se videoen: Den store maskine bider i godsbanegården - derfor pilles bygningen ned fra den fjerne ende

Erhverv

'Mille' er tilbage, efter stress og angst tvang hende til at smide saksen: - Til sidst kunne jeg ikke engang gå ned og handle

Annonce