Annonce
Erhverv

Vejle trak sig fra stort kommunalt biogasprojekt

Administrerende direktør i NC Miljø, Massimo Forti, til venstre, fotograferet sammen med firmaets stifter og tidligere ejer, Niels Christian Nielsen fra Ørbæk på Østfyn. Firmaet er i dag del af den svenske koncern Rang-Sells, der arbejder med grøn energi og affaldshåndtering i fem europæiske lande. Arkivfoto: John Fredy

Vejle Spildevand havde flere møder med spildevandsselskaberne i Kolding, Middelfart og Fredericia om at etablere et fælles anlæg, som kunne forarbejde sorteret madaffald, der senere skulle blive til biogas.

Vejle: Som når man bringer et æble til et mosteri og får saften med hjem.

Det var omtrent tanken bag et fælles forarbejdningsanlæg mellem spildevandsselskaberne i Vejle, Fredericia og Middelfart. Det skulle omdanne det sorterede madaffald til pulp, som derefter kunne omdannes til biogas på de forskellige kommuners respektive rensningsanlæg.

Men da et flertal af politikerne i natur- og miljøudvalget besluttede, at vejlensernes madrester ikke skulle ryge i hænderne på Vejle Spildevand, måtte Vejle Spildevand trække sig fra det tværkommunelle samarbejde. Det fortæller formanden for Vejle Spildevand, Niels Clemmensen.

- Hvis vi havde fået retten til at få Vejlensernes madaffald, ville vi have undersøgt muligheden for at lave et fælles pulperanlæg. I Kolding trak man sig også, men Fredericia var stadig interessereret, hvis det blev et ja, men det blev så aldrig til noget, siger Niels Clemmensen (V).

Muligheden blev drøftet mellem spildevandscheferne på nogle enkelte møder. I mødereferatet, som avisen har fået adgang til via aktindsigt, vurderede man, at et anlæg ville koste mellem 20 og 40 millioner kroner. Der blev også luftet idéer om, at sådan et anlæg kunne ligge i Vejle Kommune, da man her var længere med at sortere madaffald.

Ifølge bestyrelsesformanden var intet sikkert.

- Om vi selv skulle pulpe eller sende det ud til andre for pulpning, det ville komme an på prisen. Der blev aldrig truffet en beslutning om, hvordan det skulle køre. Vi drøftede blot mulighederne, siger Niels Klemmensen (V).

Annonce
Vejle Spildevand A/S var i færd med at undersøge, hvad mulighederne var for at etablere et forarbejdningsanlæg til organisk dagrenovation mellem flere kommuner. Arkivfoto

Fortsætter i Odense

Det er ikke kun i Vejle Kommune, at man har haft en debat om, hvorvidt madaffaldet skal håndteres i privat eller kommunalt regi. I Odense Kommune har det kommunalt ejede Odense Renovation sikret politisk opbakning til at etablere et datterselskab, som kan stå for bygning og drift af et pulpanlæg til 59 millioner kroner.

Det skal på samme måde som det anlæg, der var på tegnebrættet mellem nabokommunerne og Vejle, aftage madaffaldet fra borgerne i alle de fynske kommuner - bortset fra Middelfart og Ærø.

Det har mødt heftig kritik fra Massimo Forti, der er direktør for virksomheden NC Miljø, som har investeret i et privat pulpanlæg til 100 millioner kroner i Ringe.

- Det hænger ikke sammen for os, hvis vi ikke kan få adgang til det organiske affald fra kommunerne. I værste fald må jeg overveje at flytte anlægget til Sjælland, har direktør Massimo Forti fra NC Miljø tidligere udtalt til Fyens Stiftstidende.

Selv samme virksomhed vandt retten til vejlensernes madrester i Vejle Kommune. Omkring 8500 ton affald fra de grønne affaldsposer vil årligt blive kørt til virksomheden i Ringe.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smæk for skillingerne: Bokselandskamp i Vejle

Annonce