Annonce
Erhverv

Vejle-virksomhed leverer kapsler til stort forsøg: Kan måske hjælpe corona-patienter med senfølger

Pharma Nord, der har hovedkontor i Vejle og produktion i Vojens, deltager i stort forsøg, der skal undersøge om virksomheden Q10-kapsler kan hjælpe patienter med senfølger efter corona. Foto: Jacob Schultz/Ritzau Scanpix
Pharma Nord leverer Q10-kapsler til forsøg med 120 patienter på Aarhus Universitetshospital. De lider alle af senfølger efter covid-19.

Vejle: Vejle-firmaet Pharma Nord Aps, der har hovedkontor på Sadelmagervej i Vinding, skal levere Q10-kapsler til et forsøg på Aarhus Universitetshospital (AUH), som måske kan hjælpe patienter med corona-senfølger.

Bag forsøget står professor og leder af AUH's afdeling for infektionssygdomme Lars Østergaard, og projektlæge Kristoffer Skaalum Hansen.

- Vi har tidligere samarbejdet med Lars Østergaard, og det var ham, der kontaktede os om dette forsøg, som vi skal levere Q10-lægemiddelkapsler samt placebo-kapsler til, fortæller kommunikationschef hos Pharma Nord Malene Tonnung.

Annonce

De 120 patienter, som deltager i forsøget, er fundet blandt patienter på afdelingen for infektionssygdomme, der alle lider af senfølger efter at have haft coronasygdom.

Pharma Nord sælger Q10 som kosttilskud. Kapslerne til forsøget er dog produceret efter regler for lægemidler. Foto: Pharma Nord

Forsøget, der netop er startet, gennemføres som et såkaldt cross over-forsøg, hvor de 120 patienter vil få både Q10-kapsler og tomme kapsler - placebo - over en periode på 16 uger.

- Patienterne vil få Q10 eller placebo i seks uger, fire uger uden noget og seks uger igen med Q10 eller placebo i løbet af de 16 uger. Hverken læge eller patient ved, hvornår de får det ene eller det andet, fortæller Malene Tonnung.


Patienterne vil få Q10 eller placebo i seks uger, fire uger uden noget og seks uger igen med Q10 eller placebo i løbet af de 16 uger. Hverken læge eller patient ved, hvornår de får det ene eller det andet

Malene Tonnung


Deltager i andre forsknings-forsøg

Pharma Nord beskæftiger omkring 200 ansatte - 50 i hovedkontoret i Vejle og 150 i produktionen i Vojens.

- Vi er altid spændt på, hvilke gavnlige virkninger, der kan være ved vores midler. Det er også derfor, vi deltager i forskning - for at blive klogere på næringsstoffernes effekt. Vi har hele tiden gang i meget forskellig forskning. Vores Q10 er tidligere blevet brugt i for eksempel Kisel-10-studiet og Q-Symbio studiet, som er ret store studier med spændende resultater, fortæller Malene Tonnung.

Hun tilføjer, at Pharma Nord aktuelt også deltager i et stort studie i England - Corona-Vit-studiet - hvor forskere undersøger, om vitamin D kan beskytte mod corona ved at booste immunsystemet.

Ifølge kommunikationschefen har Pharma Nord Aps, der i sit seneste regnskab fra 2019 havde et overskud efter skat på 42,2 millioner kroner, ikke regnet på, hvad det kan betyde for virksomheden, hvis testen i Aarhus viser, at behandling med Q10 kan have en positiv effekt for patienter med corona-senfølger.

Annonce

Der skal mere energi til

Kristoffer Skaalum Hansen, læge på AUH, forklarer, at forsøget med Q10 til coronapatienter med senfølger bygger på observationer af patienterne.

- Vi ser, at de har ens symptomer, men flere forskellige steder i kroppen. De er kognitivt påvirkede, de døjer med muskeltræthed, og de har hjerte- og lunge-besvær. Det har fået os til at stille spørgsmålet, om der er noget galt med energiomdannelsen i cellerne hos patienterne. Energiomdannelsen er livsvigtig, og sker via såkaldte mitokondrier i cellerne og det er dem, vi vil se, om vi kan booste med Q10, siger Kristoffer Skaalum Hansen.

Han understreger, de Q10-kapsler, der anvendes i forsøget, ikke er de samme, som sælges i butikkerne.

- Q10 anvendes som kosttilskud, mens de kapsler, vi får leveret, er lægemidler, siger Kristoffer Skaalum Hansen.

Annonce

Der går op til syv måneder

Han ser store perspektiver, hvis forsøger ender med at bevise teorien.

- Alene i Region Midtjylland er der 38.000 smittede. 1-1,4 procent vil få senfølger, som er en anerkendt diagnose. Det er rigtig mange mennesker, som vil kunne få glæde af behandlingen, hvis teorien bekræftes, fortæller Kristoffer Skaalum Hansen, der tog hul på forsøget i sidste uge.

Han forventer, at forskerne vil have et resultat af forsøget om seks-syv måneder.

Annonce
Vejle For abonnenter

Peschardt er harm over splittelsen i Venstre: 'Forligspartierne får et alibi for at smide en motorvej midt i vores enestående natur'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Jannie fik to minutter til at sælge sig selv til sine partifæller: Nerverne kom på talerstolen

Egtved For abonnenter

Hærvejsmotorvejen splitter Venstre i Vejle Byråd: Se her, hvem der mener hvad

Sport

Tordenguden Andreas Christensen: - Vi tager lyden fra Danmark med til Amsterdam

Alarm 112

Kommunen lukkede plejecenter i lille landsby: Nu kommer der liv i lokalerne igen

Navne For abonnenter

Tidligere kvæginseminør var tæt på at dø: Nu kan han fejre 90-års fødselsdag

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Analyse om rivegilde: Staten skal have coronalån for 30 milliarder tilbage

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Demonstration i Vejle endte med dødstrussel: Nu er demonstranterne anmeldt for racisme

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Erhverv

Tidligere 'Masterchef' mestrer mexicansk mad fra forsamlingshusets køkken

Alarm 112 For abonnenter

42-årig var tæt på at brænde sin bolig af: Fik 30 dages fængsel

Alarm 112

Kaos i køreprøve-køen: Erfarne bilister kan miste både kørekort og job

Annonce