Annonce
Erhverv

Vejle-virksomhed leverer kapsler til stort forsøg: Kan måske hjælpe corona-patienter med senfølger

Pharma Nord, der har hovedkontor i Vejle og produktion i Vojens, deltager i stort forsøg, der skal undersøge om virksomheden Q10-kapsler kan hjælpe patienter med senfølger efter corona. Foto: Jacob Schultz/Ritzau Scanpix
Pharma Nord leverer Q10-kapsler til forsøg med 120 patienter på Aarhus Universitetshospital. De lider alle af senfølger efter covid-19.

Vejle: Vejle-firmaet Pharma Nord Aps, der har hovedkontor på Sadelmagervej i Vinding, skal levere Q10-kapsler til et forsøg på Aarhus Universitetshospital (AUH), som måske kan hjælpe patienter med corona-senfølger.

Bag forsøget står professor og leder af AUH's afdeling for infektionssygdomme Lars Østergaard, og projektlæge Kristoffer Skaalum Hansen.

- Vi har tidligere samarbejdet med Lars Østergaard, og det var ham, der kontaktede os om dette forsøg, som vi skal levere Q10-lægemiddelkapsler samt placebo-kapsler til, fortæller kommunikationschef hos Pharma Nord Malene Tonnung.

Annonce

De 120 patienter, som deltager i forsøget, er fundet blandt patienter på afdelingen for infektionssygdomme, der alle lider af senfølger efter at have haft coronasygdom.

Pharma Nord sælger Q10 som kosttilskud. Kapslerne til forsøget er dog produceret efter regler for lægemidler. Foto: Pharma Nord

Forsøget, der netop er startet, gennemføres som et såkaldt cross over-forsøg, hvor de 120 patienter vil få både Q10-kapsler og tomme kapsler - placebo - over en periode på 16 uger.

- Patienterne vil få Q10 eller placebo i seks uger, fire uger uden noget og seks uger igen med Q10 eller placebo i løbet af de 16 uger. Hverken læge eller patient ved, hvornår de får det ene eller det andet, fortæller Malene Tonnung.


Patienterne vil få Q10 eller placebo i seks uger, fire uger uden noget og seks uger igen med Q10 eller placebo i løbet af de 16 uger. Hverken læge eller patient ved, hvornår de får det ene eller det andet

Malene Tonnung


Deltager i andre forsknings-forsøg

Pharma Nord beskæftiger omkring 200 ansatte - 50 i hovedkontoret i Vejle og 150 i produktionen i Vojens.

- Vi er altid spændt på, hvilke gavnlige virkninger, der kan være ved vores midler. Det er også derfor, vi deltager i forskning - for at blive klogere på næringsstoffernes effekt. Vi har hele tiden gang i meget forskellig forskning. Vores Q10 er tidligere blevet brugt i for eksempel Kisel-10-studiet og Q-Symbio studiet, som er ret store studier med spændende resultater, fortæller Malene Tonnung.

Hun tilføjer, at Pharma Nord aktuelt også deltager i et stort studie i England - Corona-Vit-studiet - hvor forskere undersøger, om vitamin D kan beskytte mod corona ved at booste immunsystemet.

Ifølge kommunikationschefen har Pharma Nord Aps, der i sit seneste regnskab fra 2019 havde et overskud efter skat på 42,2 millioner kroner, ikke regnet på, hvad det kan betyde for virksomheden, hvis testen i Aarhus viser, at behandling med Q10 kan have en positiv effekt for patienter med corona-senfølger.

Annonce

Der skal mere energi til

Kristoffer Skaalum Hansen, læge på AUH, forklarer, at forsøget med Q10 til coronapatienter med senfølger bygger på observationer af patienterne.

- Vi ser, at de har ens symptomer, men flere forskellige steder i kroppen. De er kognitivt påvirkede, de døjer med muskeltræthed, og de har hjerte- og lunge-besvær. Det har fået os til at stille spørgsmålet, om der er noget galt med energiomdannelsen i cellerne hos patienterne. Energiomdannelsen er livsvigtig, og sker via såkaldte mitokondrier i cellerne og det er dem, vi vil se, om vi kan booste med Q10, siger Kristoffer Skaalum Hansen.

Han understreger, de Q10-kapsler, der anvendes i forsøget, ikke er de samme, som sælges i butikkerne.

- Q10 anvendes som kosttilskud, mens de kapsler, vi får leveret, er lægemidler, siger Kristoffer Skaalum Hansen.

Annonce

Der går op til syv måneder

Han ser store perspektiver, hvis forsøger ender med at bevise teorien.

- Alene i Region Midtjylland er der 38.000 smittede. 1-1,4 procent vil få senfølger, som er en anerkendt diagnose. Det er rigtig mange mennesker, som vil kunne få glæde af behandlingen, hvis teorien bekræftes, fortæller Kristoffer Skaalum Hansen, der tog hul på forsøget i sidste uge.

Han forventer, at forskerne vil have et resultat af forsøget om seks-syv måneder.

Annonce

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce