Annonce
Vejle

Tæt på kritisk grænse: Vejlefjordbroen nærmer sig 100.000 biler i døgnet

Arkivfoto: Mette Mørk
Trafikken fortsætter med at køre fra alle prognoser, og grænsen for såkaldt kritisk trængsel er tæt på at være nået.
Annonce

Vejle: Bilister på Vejlefjordbroen og de øvrige motorvejsstrækninger ved det godt. Trafikken stiger, og det bliver sværere at komme frem

Nu underbygger tal fra Vejdirektoratet endnu engang den følelse. Direktoratet har netop gjort tallene for 2018 op, og de viser, at trafikken på motorvejsnettet i gennemsnit steg med 3,2 procent. Det betyder, at der ved udgangen af 2018 kørte 87.649 biler over broen i døgnet.

Ser man på hele perioden fra 2010 til og med 2018, lyder trafikstigningen på hele 36 procent. Og lokalt er stigningen højere. Der er i dag 36,6 procent flere biler på Vejlefjordbroen end for ni år siden.

Her stiger trafikken mest

Ifølge Vejdirektoratets opgørelse vokser trafikken mest på disse strækninger - væksten er opgjort over perioden fra 2010 til 2018.

  • M3 mellem frakørsel 19 og motorvejskryds Gladsaxe. Stigning i årsdøgnstrafikken: 42,6 procent
  • Holbækmotorvejen øst for Roskilde. Stigning: 41 procent
  • Fynske Motorvej ved den Ny Lillebæltsbro. Stigning: 32,6 procent.
  • Sydjyske Motorvej nord for Kolding. Stigning: 34,9 procent
  • Østjyske Motorvej på Vejlefjordbroen. Stigning: 36,6 procent
  • Herningmotorvejen øst for Kløverbladet. Stigning: 39,1 procent
  • Nordjyske Motorvej ved Hadsten. Stigning: 35 procent
  • Hirtshalsmotorvejen mellem frakørsel 9 og 10. Stigning: 34,1 procent
Annonce

Forventede 75.000 biler

Dermed overhaler trafikken på ny de prognoser, der blev udarbejdet for trafikudviklingen i forbindelse med udvidelsen af broen og motorvejen mellem Hornstrup og Skærup fra fire til seks spor. Dengang lød forventningen på knap 75.000 biler i døgnet ved udgangen af 2018.

Havde det tal holdt i virkeligheden, var broen fortsat et pænt stykke under den grænse for såkaldt "kritisk trængsel", som Vejdirektoratet har fastsat. Den grænse lyder på cirka 93.000 biler i døgnet. Men virkeligheden viser altså, at broen meget snart når det punkt, hvor vi igen må forvente køer efter uheld på grund af for mange biler.

Presset bliver formentlig ikke mindre, når arbejdet med at udvide resten af motorvej E45 mellem Vejle og Aarhus er gennemført. Som Vejdirektoratet konstaterer i en pressemeddelelse om de nye tal:

En del af væksten i motorvejstrafikken hænger sammen med udbygninger af motorvejsnettet. Så flyttes trafik fra de mindre veje over på motorvejene.

Annonce

Bilparken vokset 22 procent

Med i billedet hører også, at danskerne anskaffer stadig flere biler. Ifølge Vejdirektoratets tal, er den danske bilpark vokset med 22 procent siden 2010. Omsat til biler svarer til det næsten en halv million ekstra. Om det faktum siger trafikdirektør Niels Tørsløv:

- Den voldsomme trafikvækst kan danskerne naturligvis mærke hver eneste dag i form af stigende trængsel. I Vejdirektoratet forsøger vi at imødegå denne udfordring på forskellige måder - blandt andet ved at blive bedre og hurtigere til at håndtere uheld og andre hændelser på vejnettet og ved at give aktiv og præcis trafikinformation.

Politikerne arbejder også på sagen. De første etaper af en ny midtjysk motorvej fra Haderslev mod nord via Billund og Give er en del af det nye trafikforlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Håbet er, at den nye motorvej kan aflaste motorvejsnettet omkring Vejle og videre nordpå.

For et år siden udarbejdede hærvejskomiteen, der arbejder for en ny midtjysk motorvej, denne grafik for at illustrere, at Vejlefjordbroen ikke i længden kan klare den øgede trafik. Grafik: Hærvejskomiteen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Vejle Boldklub For abonnenter

VB tog point mod FCK, men en anden ting er næsten vigtigere

Annonce