Annonce
Vejle

Vejlefjordbroen risikerer at bryde sammen

De seneste trafiktal dokumenterer, at trafikken på Vejlefjordbroen forlængst har overhalet prognoserne fra 2013. Grafik: Hærvejskomiteen

Trafikken er 12 år forud for Vejdirektoratets oprindelige beregninger og der er udsigt til at trafikproblemer igen bliver en del af dagens uorden

Vejle: Trafiktallene for Vejlefjordbroen bliver værre og værre.

Trafikken stiger eksplosivt i forhold til de prognoser, der lå til grund, da broen blev udvidet fra fire til seks spor. Som Vejle Amts Folkeblad i mange omgange har fortalt, nærmer broen sig den trængsel, der var baggrunden for udvidelsen af broen og motorvejssystemet fra Hornstup til Skærup tilbage i starten af dette årti.

Dengang hørte trafikuheld og køer til dagens uorden omkring Vejle - og nu tyder alt på, at Vejle risikerer igen at blive et fast punkt i mediernes meldinger om trafikale problemer. I dag passeres broen af 96.000 biler per hverdagsdøgn. Da broen stod klar i sin sekssporede version, var det tilsvarende tal 67.000 biler i døgnet - altså en forøgelse på 30.000 på fem år.

Annonce

Minister afviser broudvidelse

Vejlefjordbroen kan udvides med endnu et par vognbaner ved at hænge et par "vinger" på broen. Det har tidligere rapporter vist.Umiddelbart har et sådant projekt dog ikke den store politiske opbakning. Så sent som på Hærvejskomiteens møde i Billund mandag, afviste transportminister Ole Birk Olesen (LA) ifølge Vejle byråds repræsentant Kim Hesel (K) en udvidelse. Derimod lovede transportministeren, ifølge den konservative næstformand i kommunens tekniske udvalg, at der kunne findes penge til en ny motorvej efter 1. januar 2021.

Hvis broen for alvor skal aflastes, er det ifølge blandt andet Vejle Kommune og Hærvejskomiteen nødvendigt med en forbindelsesvej fra E45 til den midtjyske motorvej. Derfor har man opfordret til, at de nødvendige tekniske og miljømæssige undersøgelser bliver sat i gang. Folketinget bevilgede i 2016 65 millioner kroner til en VVM-undersøgelse af en midtjysk motorvejsstrækning fra Haderslev til Give.

Kamp for ny motorvej

Det er Hærvejskomiteen, der har sendt Vejdirektoratets seneste trafiktal på gaden. Komiteen kæmper for en midtjysk motorvej som aflastning for den østjyske motorvej E45. Og komiteen, der repræsenterer en lang række kommuner og erhvervsvirksomheder - blandt andet Vejle, Billund og Ikast-Brande - tror ikke en på en udvidelse af broen:

- Det er ikke en realistisk mulighed. Der er brug for en langsigtet løsning for hele Jyllandskorridoren med en ny midtjysk parallelmotorvej, lyder det fra komiteens formand, Poul Andersen.

Mareridts-scenarium

Risikoen for trafikkaos på broen, er dårligt nyt for Vejle. Sammenbrud på broen betyder sammenbrud på indfaldsvejene til Vejle, fordi bilisterne sendes udenom problemerne på motorvejen. I kommunens mobilitetsplan for de kommende 12 år står blandt andet en opgradering af vejforbindelsen over Vejle Havn - Toldbodvej og Østerbrogade - som et af de fremhævede projekter. Her er der planer om fire spor mellem Horsensvej og Fredericiavej.

Mareridts-scenariet opstår, hvis kommunen begynder på en større omlægning samtidigt med, at trafikken på broen bryder sammen. Derfor er Vejle Kommune blandt de store forkæmpere for en ny motorvej - og ikke mindst en forbindelsesvej fra E45 til den ønskede motorvej.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce