Annonce
forside

Vejlenser mistænkt for terror-medvirken: Tyrkiet vil have ham udleveret

Arkivfoto

Onsdag eftermiddag blev en 42-årig mand fra Vejle varetægtsfængslet i fire uger. Han er af de tyrkiske myndigheder mistænkt for at have medvirket til et terrorangreb i Istanbul i starten af året.

Vejle: En 42-årig vejlensisk mand blev onsdag eftermiddag varetægtsfængslet i fire uger, efter myndighederne i Tyrkiet har anmodet om at få manden udleveret til retsforfølgelse.

De tyrkiske myndigheder mistænker manden for at have medvirket til terrorangrebet mod en natklub i den europæiske del af den tyrkiske storby Istanbul den 1. januar i år, hvor 39 personer blev dræbt. Et angreb, som terrororganisationen Islamisk Stat efterfølgende tog skylden for.

Det er en meget speciel sag, da der ikke er en egentlig sigtelse ved grundlovsforhøret.

Dorthe Møller-Andersen, anklager Sydøstjyllands Politi.

Tidligere anholdt

Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre af hensyn til både den tyrkiske og danske efterforskning af sagen.

Inden dørene blev lukket, fortalte anklager Dorthe Møller-Andersen dog, at de danske myndigheder blandt andet har beslaglagt en række it-udstyr, de skal have undersøgt.

Det kom også frem, at manden allerede blev anholdt og afhørt den 29. juni på baggrund af en fælles efterforskning fra Politiets Efterretningstjeneste og Sydøstjyllands Politi.

Den 42-årige mand blev dog løsladt igen efter at være blevet afhørt. På daværende tidspunkt var der ifølge anklageren ikke indgivet en anmodning om at få manden anholdt og udleveret fra de tyrkiske myndigheder.

Den kom dog den 17. juli, og manden blev derfor fremsat i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling, mens den tyrkiske anmodning bliver behandlet.

Annonce

Speciel sag

Den terrormistænkte mand var iklædt en lilla T-shirt og mørkegrå cowboybukser, da han ankom til retssalen i selskab med sin forsvarer, en tolk og tre betjente.

Han forholdt sig roligt og svarede kort på dommerens indledende spørgsmål.

Da det var de tyrkiske myndigheder, der havde anmodet om at få manden anholdt, blev der ikke fremsat en egentlig sigtelse fra anklagerens side. I stedet bestod grundlovsforhøret ifølge Dorthe Møller-Andersen mere af et resume af de tyrkiske myndigheders anklager.

- Det er en meget speciel sag, da der ikke er en egentlig sigtelse ved grundlovsforhøret. I stedet skal dommeren vurdere, om der er belæg for at varetægtsfængsle manden, mens den tyrkiske anmodning bliver behandlet, sagde Dorthe Møller-Andersen, mens dommeren vurderede, hvad udfaldet af grundlovsforhøret skulle være.

Annonce

Kærede kendelse

Det endte altså med, at dommeren imødekom anklagerens ønske om fire ugers varetægtsfængsling. En kendelse, som den 42-årige mands forsvarer kærede til landsretten med det samme.

Heller ikke da han forlod retslokalet efter dommerens kendelse, fortrak den terrormistænkte mand et mine bag det store fuldskæg, der dækkede det meste af hans ansigt.

Hvornår den tyrkiske anmodning om udlevering bliver behandlet vides endnu ikke, ligesom det heller ikke ligger fast endnu, hvornår landsretten skal tage stilling til forsvarerens kæring af kendelsen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Panikken bredte sig i Sarah, da hun to måneder før sin rejse ikke kunne få fornyet sin datters pas: Flere tvunget på langfart for at sikre deres sommerferie

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce