Annonce
Vejle

Vejlenser nægtet indrejse til USA - koster familien 57.000 kroner

Anja Krabbe og Peter Nielsen havde betalt første rate af deres tre uger lange ferie rundt i USA, da Anja Krabbe fik afslag på at rejse ind i landet. Et besøg på den amerikanske ambassade hjalp ikke, og parret kan ikke få refunderet eller ombooket de mange flybilletter, de har købt til familien. Foto: Mette Mørk.
Anja Krabbe fik efter otte rejser til USA pludselig afslag på visum på grund af 25 år gammel overtrædelse af indrejsereglerne. Familien må dermed vinke farvel til tre ugers drømmeferie og 36 flybilletter.

Grejsdalen: Anja Krabbe og Peter Nielsen gør alt, hvad de kan for at glæde sig til deres sommerferie, som går til Cypern sammen med fire af den sammenbragte families fem børn.

Men det er ingen let opgave, for familien havde oprindeligt sparet op til en drømmerejse tre uger rundt i USA.

Familien skulle flyve til Las Vegas og rundt med fly og minibus til nationalparker i blandt andet Utah, Arizona og Nevada, inden turen gik videre til New Mexico, hvor Anja Krabbes søster, Karina Krabbe Graham, bor i Albuquerque.

Parret har købt 36 flybilletter, men dem får familien aldrig brugt, og de kan ikke ombookes. Vejlenserne har betalt for hotelreservationer, som ikke kan refunderes, og i alt har familien mistet 57.000 kroner.

Alt sammen på grund af en lovovertrædelse, Anja Krabbe begik i USA som 17-årig - for 25 år siden.

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at en 25 år gammel forseelse kunne betyde, at jeg ikke kan komme ind i landet i dag. Jeg har hverken stjålet noget eller slået nogen.

Anja Krabbe

Fik 10 års visum

- En uge før vi skulle betale anden rate af rejsen til i alt 118.000 kroner, søgte vi i fællesskab ESTA for at få tilladelse til at rejse ind i USA. Jeg tænkte ikke på noget tidspunkt, at det kunne være et problem. Jeg har været i USA otte gange siden 1996, hvor jeg blev sendt retur, og jeg har aldrig oplevet problemer siden. Fra 2002 til 2012 havde jeg ovenikøbet fået et 10 års visum og tog flere gange over til min søster, fortæller Anja Krabbe.

Den sammenbragte familie lod sig ikke slå ud over det elektroniske afslag, og parret kørte over til den amerikanske ambassade i København for at få et egentligt visum. En tur, den 43-årige vejlenser kender så godt.

- Det var et kæmpe chok, da jeg fik nej til ESTA'en. Alt blod forlod mit hoved, for jeg orkede det ikke igen. Men jeg var nødt til at tage over på ambassaden for at søge individuelt visum. Det har jeg prøvet flere gange før, for tilbage i 1996 jeg fik 10 års straf, hvor jeg ikke kunne søge ESTA, men skulle møde op på ambassaden hver gang for at stå skoleret og søge visum, fortæller Anja Krabbe.

Annonce

Synd for børnene

Besøget på den amerikanske ambassade i København var denne gang forgæves. For på vej hjem i bilen ringede en ansat fra ambassaden med besked om, at Anja havde fået afslag.

- Han fortalte mig, at de havde besluttet, at jeg ikke måtte få et visum, og at jeg kunne prøve igen, når der kommer en ny regering derovre. Men jeg kommer ikke til at prøve igen. For det er synd for vores børn, og jeg sagde også, at Peter skulle tage af sted med børnene. Men de har ikke lyst til at tage på ferie uden mig, fortæller Anja Krabbe og tilføjer:

- Ungerne har taget det helt fantastisk. De har sagt, at det ikke er min skyld. Men det er det jo. Jeg har stadig stor skyldfølelse over, hvad jeg gjorde som 17-årig og de ting, der skete efterfølgende.

Forskel på ESTA og visum

ESTA står for "Electronic System for Travel Authorisation", som er en anden type indrejsetilladelse til USA end et egentligt visum.

Statsborgere fra et såkaldt "Visa Waiver Program medlemsland", som Danmark er blandt, behøver ikke et visum for a rejse til USA. I stedet skal man modtage en godkendelse af ESTA-ansøgningen, som foregår online.

Fra det øjeblik en ESTA'en godkendes, er den gyldig i to år eller indtil passets udløb.

Inden for de to år kan man rejse til USA lige så mange gange, man ønsker. Det gælder dog for hvert besøg, at det ikke må overstige 90 dage.

Men hvis den amerikanske grænsekontrol mistænker en rejsende for at anvende ESTA 'en til et andet formål end det at rejse, transit eller forretning, kan det ske, at man nægtes adgang til USA. Derfor er selv en gyldig ESTA ikke altid er en garanti for at få adgang til landet.

Det kan også være nødvendigt at søge visum, hvis man blandt andet ikke har ren straffeattest eller tidligere er blevet nægtet indrejse i USA.

Kilde: usaestaonline.com

Annonce

Fik afslag på ansættelse

For at forstå, hvad der skete, skruer vi tiden tilbage til 1994.

Den 17-årige Anja Krabbe har fået plads i huset et år hos en amerikansk præstefamilie i Colorado. Inden hendes tre måneders turistvisum udløber, finder familien ud af, at de skal søge om tilladelse til at ansætte danskeren. Men familien får afslag på ansættelsen med den konsekvens, at familien bryder aftalen og beder teenageren om at rejse hjem.

- Men for at få lidt ud af turen til USA tog jeg en greyhoundbus fra Denver til San Diego. Her boede min søster med sin mand, som hun havde mødt, da hun var au pair i USA, og vi tog sammen rundt for at opleve landet. Som 17-årig tænkte jeg ikke over, om det var lovligt eller ej at blive længere i landet. Som så mange andre, hev jeg slippen med mit turistvisum ud af passet og blev derovre tre måneder længere, fortæller Anja Krabbe.

Anja Krabbes søster har boet i USA i mange år, og derfor har hun været derovre adskille gange uden problemer. Men pludselig er hun blevet nægtet ESTA og visum. Foto: Mette Mørk
Annonce

Blev sendt retur med fly

Da hun skal rejse ud af USA efter seks måneders ophold, forklarede hun ved paskontrollen, at hun havde mistet slippen, og det blev accepteret med et skuldertræk.

I 1995 tog hun over til sin søster igen, og det gav heller ingen problemer i lufthavnen, men det fik hun året efter.

- Jeg skulle mellemlande i Detroit og fik godkendt mit pas. Men jeg gik kun 20 skridt, så blev der råbt, at jeg skulle stoppe, fortæller Anja Krabbe.

Hun blev derpå afhørt i timevis på grund af sin forseelse to år tidligere, og udgang på sagen blev, at hun blev sat på et fly retur til Europa.

Nu har den 25 år gamle lovovertrædelse indhentet hende endnu en gang, og hun har svært ved at acceptere, at det stadig har konsekvenser så mange år senere.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at en 25 år gammel forseelse kunne betyde, at jeg ikke kan komme ind i landet i dag. Jeg har hverken stjålet noget eller slået nogen. Men reglerne er åbenbart blevet strammet, siden Trump er kommet til magten, og nu ved jeg ikke, om jeg nogensinde sætter mine fødder i USA igen.

Anja Krabbe, Peter Nielsen og fire af parrets fem sammenbragte børn kommer alligevel ikke til USA. Familien har tabt 57.000 kroner, og må nu tage til takke med en solferie på Cypern. Foto: Mette Mørk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce