Annonce
Vejle

Vejlensere efterspørger ubrugelige jod-tabletter efter invasion af Ukraine: 'Det er spild af penge. De er slet ikke stærke nok'

Apotekerne i Vejle oplever en stigende efterspørgsel på jod-tabletter efter Rusland gik ind i Ukraine torsdag 24. februar. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Under den kolde krig var det barnelærdom, at man altid skulle have jod-tabletter på lager, hvis der skulle ske en atomkatastrofe. Det er også rigtigt, at jod-tabletter kan hjælpe, men ikke dem man kan købe i håndkøb, fastslår Vejle-apoteker.

Vejle: Der er ingen grund til at hamstre de jod-tabletter, man kan købe som håndkøb på nogle apoteker og i Matas. Især ikke hvis man tror, at de beskytter mod eventuel radioaktiv stråling fra en atomar katastrofe.

Det fastslår apoteker på Vejle Løve Apotek Claus Slot fredag.

- Hvis de køber det, der sælges som helsekost, så er det spild af penge. De er slet ikke stærke nok, forklarer Claus Slot til Vejle Amts Folkeblad.

Annonce

Siden Rusland startede invasionen af Ukraine torsdag 24. februar, har efterspørgslen på jod-tabletter været voldsomt stigende. Faktisk så meget, at flere forretninger efter kort tid måtte melde udsolgt af kosttilskud med jod.

Der er ingen grund til panik

Claus Slot, apoteker, Vejle Løve Apotek

Det er selvom jod-mængderne i de tabletter, man kan købe i håndkøb i blandt andet Matas og nogle apoteker, overhovedet ikke er høje nok til at gøre en forskel, og derfor bliver frarådet af Sundhedsstyrelsen generelt.

- Tabletter med varierende indhold af jod markedsføres i Danmark i fri handel som kosttilskud. Generelt anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke indtagelse af disse, hverken som forebyggelse ved nukleare uheld eller i øvrigt, skriver Sundhedsstyrelsen på dens hjemmeside.

Ingen gang på jord

Peter Eli Bolther, der er koncernchef i Give, Jelling og Brande Apoteker, fortæller, at man også her har oplevet en øget efterspørgsel på jod-tabletter.

- Indtil for kort tid siden havde jeg ikke fået en eneste forespørgsel på jod-tabletter siden jeg blev uddannet for otte år siden. Nu har vi måske to forespørgsler om dagen, forklarer Peter Eli Bolther til Vejle Amts Folkeblad.

Jod-tabletter

  • Indtagelse af ikke-radioaktivt jod i form af jodtabletter vil blokere for optagelsen af radioaktivt jod i skjoldbruskkirtlen og vil derfor kunne nedsætte risikoen for senere at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen. Jod har ingen effekt mod stråling generelt.
  • Sundhedsstyrelsen finder ikke at der sundhedsmæssige grunde til at anbefale eller tilbyde jodtabletter til den danske befolkning som forebyggelse ved evt. udslip fra nukleare anlæg i Ukraine. Det skyldes, at der er stor afstand til de nærmeste kernekraftværker i Ukraine (mere end 900 km fra dansk område). Skulle der ske et udslip, er fortyndingseffekten i atmosfæren så stor, at der ikke vil være en forebyggelsesgevinst ved anvendelse af jodtabletter i Danmark.
  • Tabletter med varierende indhold af jod markedsføres i Danmark i fri handel som kosttilskud. Generelt anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke indtagelse af disse, hverken som forebyggelse ved nukleare uheld eller i øvrigt.

Og selvom både Give, Jelling og Brande apoteker i modsætning til Vejle Løve Apotek faktisk har de omtalte jod-kosttilskud på hylderne, så opfordrer de heller ikke til, at folk hamstrer.

- Jeg har tabletterne, hvis folk skal have noget med jod. Men hvis de spørger efter dem, siger jeg også, at det ikke har nogen gang på jord at købe dem, hvis de er bekymrede for radioaktivitet. Så skal de nærmest tømme hele glasset, før det virker, forklarer apotekeren fra Give.

Annonce

Sjællandsk fænomen

Selvom efterspørgslen på jod-tabletter har været stigende i Vejle Kommune, er det ingenting i forhold til den sjællandske efterspørgsel.

- Vores medicinalgrossist fortalte på et internt møde forleden, at de var blevet lagt ned af den sjællandske efterspørgsel, fortæller Peter Eli Bolther fra Give, Jelling og Brande apoteker.

Matas' webshop måtte allerede fredag 25. februar melde udsolgt af jod-tabletterne, og få dage senere kunne også datterselskabet 'Helsebixen.dk' melde udsolgt.

Ifølge Matas' kommunikationschef Klaus Fridorf var det især danskere øst for Storebælt, der havde fyldt onlinekurvene med jod-kosttilskud.

- På Helsebixen.dk, hvor tabletterne ikke blev så hurtigt udsolgt som på matas.dk, kunne vi se, at der skete en ændring i kundegruppen. Normalt er det kun 25-30 procent af vores kunder, der er mænd, men pludselig var det 50/50, med en overvægt i aldersgruppen over 40 fra Sjælland, forklarer kommunikationschefen.

Annonce

Anbefales ikke

Begge apotekere understreger, at myndighederne ikke opfordrer til indtagelse af jod på grund af situationen i Ukraine.

Peter Eli Bolther forklarer desuden, at myndighederne på rekordtid ville kunne igangsætte en produktion af jod-tabletter, der er er stærke nok. Dem ville man kunne få fat på, hvis det blev vurderet nødvendigt af relevante sundhedsmyndigheder.

Det er dog ikke alle, der tager myndighedernes anbefalinger for gode varer, fortæller Claus Slot fra Vejle Løve Apotek.

- Når vi så siger, at der ikke er nogle myndigheder, der anbefaler det, så svarer kunderne, at det gjorde de heller ikke med mundbind i starten af coronapandemien, forklarer han.

Alligevel håber han og Peter Eli Bolther, at folk vil bruge deres sunde fornuft.

- Der er ingen grund til panik, fastslår Claus Slot fra Vejle Løve Apotek.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Alarm 112

Det startede med en sms bag rattet: Nu bliver 48-årig fremstillet i grundlovsforhør for dødstrusler mod betjente

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

VEJLE

Første varsel om muligt trafikmareridt: Om tre uger spærres vital bro en hel weekend - senere skal den rives ned og genopbygges

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Hvilken er din favorit? Efter 1600 festivalkoncerter: Her er den bedste og den værste set og hørt af anmelderen

Annonce