Annonce
Vejle

Vejlensere vil hjælpe strandede grønlændere

Det er denne dør mange unge grønlændere går ind af, når de forsøger at komme i gang med en ungdomsuddannelse i Vejle Kommune. Morten Skovlund og Ann Ingemann vil gerne åbne døren endnu mere, så kommunen bedre forstår og kan hjælpe de unge på rette vej. Foto: Lars Juhl
VEJLE - Når en flygtning fra Syrien eller Afrika banker på døren til Vejle Kommune, kan kommunens ansatte nærmest slå op i en manual og få svar på, hvordan de skal takle situationen. Når en grønlænder på flugt fra dårlige fremtidsudsigter i hjemlandet henvender sig, er der ingen manual.

Den situation vil Morten Skovlund gerne ændre. I knap et år har vejlederen fra Ungdommens Uddannelsesvejledning arbejdet på at beskrive et projekt, der i første omgang skal sikre kommunen mere viden. Den viden skal så bruges til at forberede en langt bedre modtagelse af vores medborgere fra verdens største ø.

- I dag oplever vi, at vi har meget svært ved at hjælpe de unge, der henvender sig. Vi har op mod 140 målgruppen, der kommer herned med en forventning om, at de kan starte på en frisk i Danmark - og det tyder på, at der kommer flere de kommende år. Men virkeligheden svarer sjældent til deres forventninger. De har svært ved at komme i gang med en uddannelse, fortæller Morten Skovlund.

Sociale problemer

I basen i Ungdommens Uddannelsesvejledning sidder han sammen med kolleger fra uddannnelsesstederne og jobcentret. Kontoret er placeret strategisk mellem Syddansk Erhvervsskole og Campus Vejle, og det er her, de unge grønlændere banker på, når de skal have hjælp til at komme ind i det danske uddannelsessystem:

- Det kan jeg hjælpe med, selvom der er problemer med danskkundskaber og faglighed. Men der er ofte mange sociale problemer, jeg ikke kan løse. Derfor arbejder jeg tæt sammen med blandt andet jobcentret, fortæller Morten Skovlund.
Annonce

Danske statsborgere

Her kommer Ann Ingemann ind i billedet. Hun er beskæftigelsesvejleder på kommunens jobcenter. I den egenskab er hun en del af det team, der skal prøve at hjælpe de strandede grønlændere:

- Vi forsøger at finde ud af, hvorfor de ikke er i uddannelsessystemet og at afhjælpe problemer som sprog, manglende bolig og misbrug, fortæller Ann Ingemann.

De unge grønlændere er danske statsborgere og har derfor en række rettigheder. Men den baggrund, der kommer med, gør det ofte svært at sluse dem ind i det danske system. De personer, der møder de unge, oplever, at de har oplevelser med i bagagen, der adskiller sig voldsomt fra, hvad unge danskere kommer med. Det er ingen større hemmelighed, at Grønland eksempelvis har markant større problemer med misbrug af børn, end vi kender herhjemme.
Annonce

Rejser til Grønland

Manglende førstehåndsviden om de unge grønlænderes situation hjemme i byer og bygder gør det ikke nemmere. Hverken Morten Skovlund eller Ann Ingemann har nærmere kendskab til levevilkårene for unge i Grønland anno 2016.

Det skal en tur til Grønland rette op på., skriver Vejle Amts Folkeblad fredag om projektet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce