Annonce
Vejle

Vejlenserne var vilde med at stemme: Valgdeltagelsen skød betragteligt i vejret

Valglisterne blev gransket godt og grundigt, inden vælgerne søndag gik i stemmeboksen DGI Huset i Vejle. Foto: Søren E. Alwan
Det er ikke kun på landsplan, at vi danskere kan bryste os af en flot valgdeltagelse. Også i Vejle viste vælgerne stort engagement.

Vejle: Dampen fra de rødglødende stemmeurner har kun akkurat lagt sig, og mandag formiddag har mange overskrifter fortalt om de rekordmange stemmer, der blev afgivet ved søndagens EP-valg.

Også i Vejle Kommune viste vælgerne sig at have lyttet til budskabet om, at dette valg til parlamentet i Bruxelles var ét af de vigtigste i mange år.

I begge kommunens valgkredse skød valgdeltagelsen betragteligt i vejret i forhold til 2014 - med 9,80 procentpoint ekstra i Vejle Syd og 10,54 procentpoint ekstra i Vejle Nord, viser stemmeopgørelserne fra KMD.

Første praj om den høje tilslutning til valget var allerede i hus, inden valgstederne åbnede.

- Vi må ikke afsløre konkrete tal, men også hvad angår brevstemmer, er der afleveret flere, end der plejer, lød det søndag formiddag fra assisterende valgsekretær Arne Mølgaard.

På landsplan landede den samlede valgdeltagelse på 66,02 procent. Den hidtil højeste danske stemmeprocent ved et europaparlamentsvalg lød indtil i går på 59,5 procent ved valget i 2009. I 2014 stemte 56,3 procent af de stemmeberettigede.

Annonce

I gamle dage sad man jo med kæmpestore valgbøger og skulle slå op alfabetisk. Nu er det bare en scanning, så får de valglisten og kan selv vælge stemmeboks. Det glider meget nemmere.

Charlotte Rosenlund Nielsen, valgsekretær

Højere valgdeltagelse end landsgennemsnittet

I Vejle Kommune var det valgstedet i Skibet Hallen i Vejle Nord-kredsen, hvor tilslutningen viste sig at være allerstørst. Her var 79,02 procent af de stemmeberettigede i boksen.

Det næstbedst besøgte valgsted - målt på stemmeprocent - var Mølholm Hallen, hvor 76,94 procent afgav deres stemme.

Foruden budskabet af valgets vigtighed kan en mere lavpraktisk forklaring på den høje valgdeltagelse være, at visse valgsteder har integreret et nyt digitalt system, der tager brodden af de lange køer, som kan opstå ved valgstederne.

- I gamle dage sad man jo med kæmpestore valgbøger og skulle slå op alfabetisk. Nu er det bare en scanning, så får de valglisten og kan selv vælge stemmeboks. Det glider meget nemmere, siger valgsekretær Charlotte Rosenlund Nielsen.

Blandt de 34 valgsteder i Vejle fik 25 af dem en valgdeltagelse over landsgennemsnittet.

I begge Vejle-kredse blev der desuden afleveret mere end en fjerdedel færre blanke stemmer, end hvad der var tilfældet i 2014.

De bedst besøgte valgsteder i Vejle

De 10 valgsteder med den højeste procentvise valgdeltagelse i Vejle Kommune

Skibet Hallen: 79,02 procent

Mølholm Hallen: 76,94 procent

Jerlev Forsamlingshus: 75,61 procent

Multihuset, Højen: 74,89 procent

Hældagerhallen: 74,51 procent

Bredagerskolen, Jelling: 74,49 procent

Lindeballe: 74,39 procent

Øster Starup Skole: 72,69 procent

Brunmosehallen, Ødsted: 72,45 procent

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce