Annonce
Vejle

Vejlensisk VM-deltager er stolt af at være døv

25-årige Rikke Hansen skal til VM i Brasilien som en del af døvelandsholdet i håndbold. Hun håber at finde sponsorer, der kan være med til at dække noget af deltagergebyret. Foto: Yilmaz Polat

25-årige Rikke Hansen, der har været døv hele sit liv, skal til VM i Brasilien i juli for at kæmpe for sit land på håndboldbanen.

Annonce

Vejle: Det var svært for Rikke Hansen at blive en integreret del af ungdomsholdet i Vejle Håndbold Klub. Derfor opgav hun håndbolden, da hun som 13-årig stoppede efter fem-seks sæsoner.

Men nu er den 25-årige vejlenser tilbage på den håndboldbane, hun forlod på grund af sit handicap som døv. Og det med så stor styrke, at hun i næste måned skal repræsentere sit land ved døve-VM i Brasilien.

- Det fedeste er at kæmpe for Danmark. Det bliver min første officielle kamp, og det giver mig sommerfugle i maven at tænke på, fortæller Rikke Hansen via tegnsprog til sin tolk.

Rikke Hansen er født døv, da hun ligesom sin mor må leve med Wardenburgs syndrom, og det var en udfordring, da hun første gang spillede håndbold.

Rikke søger sponsorer til VM

Det er ikke helt billigt at rejse til Brasilien for at repræsentere Danmark ved et døve-VM.

Deltagergebyret er på 21.500 kroner, og Dansk Døve-Idrætsforbund har skaffet sponsorater for 300.000 kroner, så de enkelte deltagere selv skal skaffe 5000 kroner samt dække udgifter til vaccinationer og lommepenge til turen, der ligger fra 9. juli til 24. juli.

- Jeg håber selv at skaffe nogle sponsorer og har skrevet til forskellige steder, men flere vil gerne have logo på vores trøje. Men det har jeg ikke mulighed for at tilbyde, fortæller Rikke Hansen.

Lions Club i Vejle har bidraget som den eneste, og her har hun lovet at komme ned efter VM for at fortælle om oplevelserne i Brasilien.

Eventuelle sponsorer kan kontakte Rikke på hendes arbejdsplads Knivskarpt i Vinding på 72148878.

Rikke Hansen kan på arbejde og i fritiden trække på en tolk op til 20 timer om ugen, og det hjælper hende til at kommunikere, når hun blandt andet er til håndboldtræning. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Følte sig udenfor

- Jeg var den eneste døve på et hørende hold, og jeg kunne ikke undgå at føle mig lidt udenfor. Derfor stoppede jeg. Men da de etablerede et døvelandshold i 2016, blev jeg opfordret til at begynde at spille igen, fortæller Rikke Hansen.

Hun er tilbage i Vejle HK og DGI Huset og har de seneste par sæsoner spillet serie 2 og 3 i den lyseblå kamptrøje.

- Der kan stadig være dage, hvor jeg skal tage mig sammen til at tage til træning. Men jeg er nu kommet fint med på holdet, og det er ikke længere en pligt at komme af sted, som det var tidligere. Dengang kæmpede jeg med min identitet som teenager. Men nu har jeg accepteret, hvem jeg er, og jeg har fundet ud af, at det ikke nytter noget at stå ovre i hjørnet og vente. Du er nødt til selv at byde ind.

Annonce

Blomstrede på efterskole

Da Rikke Hansen var færdig i folkeskolen, gik hun et år på Nyborgskolen, der er landets eneste efterskole for døve. Det blev et vendepunkt for den daværende teenager.

- Jeg har prøvet at bruge høreapparat og har gået til taletræning. Men erkendelsen af og stoltheden over at være døv blomstrede op under mit ophold på efterskolen, fortæller hun.

Motivationen og lysten til at tage afsted til de faste landsholdssamlinger har hun ingen problemer med at mønstre. Her føler hun sig helt hjemme, og glæden var stor, da hun i maj modtog et brev fra Dansk Døve-Idrætsforbund med besked om, at hun var udtaget til VM.

Annonce

Går efter at vinde

- Jeg glæder mig til, at vi skal være sammen som hold og opleve andre døve fra andre lande. Opleve deres kulturer og måder at være sammen på, fortæller hun via tolk Camilla Røber.

Hun er selvstændig døvetolk for blandt andet døvelandsholdet i herrehåndbold og er ofte med Rikke Hansen, når hun er til håndboldtræning. Det er dog ikke nødvendigt, når vejlenseren er til de tilbagevendende landsholdssamlinger i en trup på 20 hørehæmmede kvinder, hvoraf 11 drager afsted til Brasilien 9. juli.

Og for Rikke Hansen handler det ikke kun om at få en spændende oplevelse.

- I 2001 vandt Danmark guld ved OL i Rom, og siden har døvelandsholdet ikke deltaget ved en slutrunde. Men nu er landsholdet etableret igen, og selvom vi ikke kender niveauet hos de syv andre deltagende hold, tager vi til Brasilien for at vinde, slår vejlenseren fast med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce