Annonce
Vejle

Vejles borgmester bad forgæves: 97 borgmesterkolleger ville ikke hjælpe

Byrådet har andenbehandlet og dermed godkendt budgettet for 2021 og de følgende tre år. I disse coronatider mødes politikerne ikke i byrådssalen på rådhuset men i regionsrådssalen i Røde Orm. Foto: Kaare Johansen
Vejle får ikke udvidet sin ramme til forbrug i 2021 - byrådet skærer i stedet 10 millioner kroner ud af pulje for at undgå en "dummebøde" fra staten.

Vejle: "Det er ikke vores problem."

Sådan var holdningen hos borgmestrene fra Danmarks 97 øvrige kommuner, da Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), på et fællesmøde i Kommunernes Landsforening forsøgte at få lov til at bruge flere penge, end staten tillader.

- Den enkelte borgmester tænker kun på sig selv og sin egen kommune i den slags forhandlinger, siger Vejles borgmester.

Annonce

Jens Ejner Christensen forsøgte at argumentere for, at Vejle skulle have lov til at bruge en større del af den ramme til drift og anlæg, som staten har stillet til rådighed for kommunerne.

Argumentet var, at Vejle har fået i alt 115 millioner kroner ekstra om året i forbindelse med reformen af den kommunale udligning.

Hvis det skal give mening, skal kommunen også have lov at bruge flere penge end de ekstra 61 millioner kroner, der var åbnet for på forhånd.

Det var i den forbindelse, kommunen havde håbet på at kunne forhandle sig frem til en støre del af den fælles pulje. Men det ville kræve, at andre kommuner var klar til at sætte deres forbrug ned - og den var ingen af Jens Ejner Christensens kolleger med på.

Vejle står til sanktion

Dermed står Vejle til en sanktion, hvis forbruget i kommunerne udvikler sig som forventet. Ved budgetforliget for tre uger siden nåede politikerne nemlig frem til et resultat, der betyder, at Vejle Kommune bryder loftet over udgifter med 15 millioner kroner. Det kan betyde, at kommunen skal betale en "dummebøde" til staten for at bryde budgetloven.

Som konsekvens har politikerne i sidste øjeblik trukket 10 millioner kroner ud af budgettet. Det sker ved at reducere en pulje til uforudsete udgifter fra 15 til fem millioner kroner.

- Det er en buffer, vi har haft i budgettet i flere år, forklarer borgmesteren.

Med beslutningen går kommunen kun fem millioner over loftet og det reducerer risikoen for sanktioner fra staten.

Beskæringen af puljen var en del af den endelige vedtagelse af budgettet på seneste byrådsmøde. Her godkendte samtlige 31 medlemmer det godt syv milliarder kroner store budget for 2021 inklusive budgetforliget fra 10. september.

Annonce

S vil udfordre mere

Forliget betyder blandt andet, at der sendes 39 millioner kroner ekstra til børne- og familieområdet, der i årevis har kæmpet med at få udgifter og indtægter til at balancere.

Alle partiers ordførere glædede sig over økonomi-aftalen- men den socialdemokratiske gruppeformand og udfordrer til Jens Ejner Christensen ved næste års byrådsvalg, Martin Sikær, var alligevel kritisk. Han mener, at Vejle Kommune skal udfordre de statslige rammer endnu mere:

- Vi nåede et lille skridt. Men vi når ikke helt i mål, før forhandlingslederen er skiftet ud, spåede Martin Sikær.

Kommunen bruger rub og stub i 2021

  • Pengene bliver ved med at strømme ind til Vejle Kommune - blandt andet i kraft af ekstra tildeling via forårets udligningsreform. Reformen fordelte skatteindtægterne blandt landets kommuner på en måde, der giver Vejle ekstra 115 millioner kroner i tilskud om året.
  • Kommunens andre indtægter stiger også - blandt andet kommer der flere penge ind i skat. Alene indkomstskatten stiger i de kommende år fra 4,8 milliarder til 5,2 milliarder kroner.
  • Næste år regner kommunen med samlede indtægter på skat og tilskud på 7,4 milliarder kroner og i 2024 på 7,9 milliarder kroner.
  • Udgifterne til service stiger også. Næste år budgetteres med serviceudgifter for 4,7 milliarder kroner plus 376 millioner i øvrige driftsudgifter og 1,8 milliarder i overførselsudgifter.
  • Anlægsbudgettet lyder på 413 millioner kroner.
  • Når udgifterne trækkes fra indtægterne, står der på bundlinjen for 2021 et mikroskopisk plus på 900.000 kroner. Fremme i 2024 regnes med et noget større overskud - nemlig 138 millioner kroner.

Ellers var meldingerne fra politikerne præget af, at alle stod bag forliget, selvom der naturligvis var grads-forskel på glæden over, hvor mange kroner kommunen planlægger at bruge på velfærd og anden service i 2021 og de følgende år.


Kassebeholdningen stiger uhensigtsmæssigt.

Martin Sikær, gruppeformand for Socialdemokratiet

Pukler hører til på kameller - ikke i antallet af ubehandlede byggesager.

Per Olesen, budgetordfører for Venstre

Vi har fundet penge til vækst uden at låne en bøjet femøre.

Kenneth Fredslund, gruppeformand for DF

Hvor er der meget, der samler fra højre til venstre i byrådssalen. Trump og Biden burde komme til Vejle på studietur.

Dan Arnløv, gruppeformand for Konservative

Alle er blevet grønne i byrådet, og det varmer mit rød-grønne hjerte.

Lone Myrhøj, gruppeformand for SF

Jeg havde det godt i maven, da jeg gik hjem fra budgetforhandlingerne i år.

Torben Elsig-Pedersen, gruppeformand for Radikale

Jeg havde gerne set, at vi var gået frem efter kapacitetsudfordringer på idrætshals-området.

Anja Daugaard, gruppeformand for Liberal Alliance
Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce