Annonce
Vejle

Vejles havørneunge aflivet: Blev indfanget af reddere på motorvejen

For knap et par uger siden blev hele havørnefamilien set sidde i ørnetræet i Kongens Kær, og et par dage før lykkedes det Jesper Jørgensen fra Skibet at tage et billede af hannen sammen med en af de to unger i træet. Men siden er ungerne stort set ikke set i kæret, hvor der kommer mange mennesker. Foto: Jesper Jørgensen
En ørneunge blev søndag eftermiddag indfanget af reddere på E45. Det er formentlig en unge af Vejles havørnepar, der nu er aflivet.
Annonce

Opdateret tirsdag morgen med nye oplysninger.

Vejle: En havørn gik søndag eftermiddag desillusioneret rundt langs motorvej E45 ved Vejle Syd-afkørslen.

Det fik en bilist, vejlensiske Ali Amini, til at standse op og ringe 1812 efter hjælp på "Dyrenes Vagtcentral" hos Dyrenes Beskyttelse. Han fandt nummeret via Facebook Vejle, hvor mange kommenterede aktionen.

Kort efter rykkede Falcks redningstjeneste ud, og efter en halv time lykkedes det redderne at indfange den nødlandede fugl og køre den til Dyrenes Beskyttelses vildtplejestation i Lindved.

Her konstaterede man, at rovfuglen var så afkræftet, at der ikke var anden udvej end at aflive den et par timer efter ankomsten. Der var dog ingen tegn på, at ørneungen var påkørt.

En af de lokale ornitologer, John Mikkelsen, som følger Vejles havørne i Kongens Kær tæt, mener, at der formentlig er tale om en af ungerne i den nu formentlig kun tre medlemmer store ørnefamilie.

Annonce

En af de lokale unger

- Der er ret stor sandsynlighed for, at det er en af ungerne. For der er ikke mange meter i luftlinje fra reden og hen til motorvejen, siger John Mikkelsen, som roser Ali Amini for hans indsats.

- Det er fantastisk, at en ung mand standser op og prøver at gøre noget ved at tilkalde hjælp. Som jeg har fået det oplyst, måtte de afspærre en del af motorvejen i en halv time, inden det lykkedes dem at indfange fuglen, siger ornitologen.

Inden den nedslåede melding om ørnens aflivning, var det hans teori, at ungen var landet på motorvejen for at sætte næbbet i et ådsel i nødsporet - og så var blevet påkørt af en bilist. Men der er flere muligheder.

- Der var et uvejr søndag, og den kan også være slået bevidstløs af lyn, torden og kraftig regn. Det har vi før set, siger John Mikkelsen.

Annonce

Fik to unger i foråret

De senere år har havørneparret været faste gæster i Kongens Kær, hvor søens fugle udgør en skattet buffet for de to store rovfugle.

Sidste forår fik parret en enkelt unge, og det resultat var fordoblet i år, da de lokale ornitologer i begyndelsen af april med glæde konstaterede, at der var to unger i reden.


Der er ret stor sandsynlighed for, at det er en af ungerne. For der er ikke mange meter i luftlinje fra reden og hen til motorvejen.

John Mikkelsen, vejlensisk ornitolog


Ornitologerne havde set frem til, at forældrefuglene her i sensommeren ville tage de to unger med ind i det bynære kær i Vejle og lære dem op i jagtens kunst. Men det underholdende skue er udeblevet i år.

- Vi ser p.t. intet til ungerne herinde i kæret. Hannen er her hver dag, og hunnen ser vi en gang imellem, og vi går ud fra, at hunnen tager sig af ungerne. At hun står for oplæringen, og at det foregår andre steder, hvor der er færre forstyrrelser, siger John Mikkelsen.

Annonce

Trafikken kan skræmme ungerne

Kongens Kær er blevet et populært udflugtsmål for både vejlensere og udenbys gæster. Mange kommer netop for at opleve de bynære ørne.

- Der er meget trafik i kæret, ikke mindst efter coronakrisen, hvor folk var blevet trætte af at sidde hjemme foran fjernsynet og skulle ud. Der er mange, som løber og cykler hernede, og det kan godt være, at det er lidt for meget for ungerne, der gerne skulle føle sig trygge, siger ornitologen.

For godt et par uger siden blev hele havørnefamilien set sidde i ørnetræet i Kongens Kær, og et par dage før var det lykkedes Jesper Jørgensen fra Skibet at tage et billede af hannen sammen med en af de to unger i træet. Men siden er ungerne stort set ikke set i kæret, hvor der kommer mange mennesker. Foto: Jesper Jørgensen

Sidste år blev den enlige havørneunge sidst observeret i Kongens Kær 8. oktober, hvorefter forældrefuglene smed den ud hjemmefra. Derfor begynder tiden at løbe ud for de fugleinteresserede i kæret, hvis de skal nå at opleve jagtoplæringen af den ene unge, som stadig er hos forældrene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

To bilister taget uden kørekort

Vejle

Mens smittetallet bare stiger og stiger: Lige nu er hver 20. vejlenser vaccineret

Annonce