Annonce
Vejle

Vejles Mona Lisa hedder Rembrandt

Museumsinspektør Trine Grøne har iført sig hvide handsker, for Rembrandts værker skal behandles med omhu og forsigtighed. Foto Michael Svenningsen

Vejle Kunstmuseum har 51 værker af Rembrandt i sin samling, hvoraf flere er sjældne. Nu skal de grafiske værker af internationalt format formidles digitalt til publikum.

Vejle: Luppen ligger klar til nærstudier af de fine detaljer i den hollandske verdenskunstner Rembrandt van Rijns grafiske arbejder, som er udstillet i det lille grafikrum på Vejle Kunstmuseum.

Lige nu er rummet aflåst, og museets gæster skal have nøglen fra kustoden, hvis de vil opleve og studere de fine små grafiske billeder, der er udstillet bag glas og ramme i montre og på væggen.

Det skal der laves om på i fremtiden, hvor Vejle Kunstmuseum vil formidle Rembrandt på en ny måde, og det skal ske digitalt.

Men det kræver, at Vejles politikere er klar til at bevilge penge til den nye digitale satsning på formidlingen af den hollandske 1600-tals mester.

- Kunstmuseet har 51 Rembrandt-værker i sin samling, og flere af dem er sjældne. Det fastslog den hollandske Rembrandt-ekspert, Erik Hinterding, da han i 2010 besøgte museet for at undersøge hvert grafisk blad. Kunstmuseets værker af Rembrandt er Vejles Mona Lisa. De er et fundament for samlingen og et potentielt internationalt trækplaster, som vi gerne vil formidle på en ny måde, fortæller museumsinspektør Trine Grøne.

Da Vejle Kunstmuseum i 2010 havde besøg af den hollandske Rembrandt-ekspert, Erik Hinterding, slog han fast, at der er flere sjældne værker blandt de 51 grafiske værker af Rembrandt i museets samling.

Trine Grøne, museumsinspektør Vejle Kunstmuseum. 

Etatsråd Eckardts Samling

Etatsråd Christian Eckardt (1823-1899) var købmandssøn fra Helsingør, studerede jura efter studentereksamen og var stærkt optaget af de nationalliberale idéer om frihed og skandinavisme. Han opgav studierne og lærte i stedet landvæsen. Ved krigen i 1848 meldte han sig til hæren, men måtte året efter tage sin afsked på grund af sygdom. Han tog på en større rekreations- og studierejse i Europa, hvor han var en flittig gæst i kunstsamlinger.I 1851 købte han "Ørumgård" i Daugård, som han drev som et mønsterbrug. Han engagerede sig i samfundet, blev sognerådsformand, amtsrådsmedlem og folketingsmedlem. Han var en passioneret samlet, og i 1898 gav han tilsagn om at skænke sin sjældne samling af kunst,. kobberstik, raderinger, mønter og oldsager til Vejle by som grundlag for et museum. Samlingen består af danske guldaldertegninger og ældre europæisk grafik fra perioden ca. 1470 til ca. 1850. Blandt de ca. 2.000 værker er 51 raderinger af Rembrandt og grafik af bl.a. Adrian van Ostade, Jacob van Ruisdal, Martin Schongauer, Albrecht Dürer og Andrea Mantegna.

Kilde: Vejle Stadsarkiv, Nina Damsgaard "Sort på hvidt".

Museuminspektørerne Marie Dufresne (t.h.) og Trine Grønne i det lille grafikrum, hvor luppen er klar til brug, når man skal se nærmere på Rembrandts mesterlige arbejde med lys og mørke. Nu skal Rembrandt ud af glas og ramme i en ny digital formidlingsform. Foto: Michael Svenningsen

Rembrandt ud af rammerne

Hun har sammen med sin kollega, museumsinspektør Marie Dufresne, og museumsleder Ove Sørense, udarbejdet forslag til en helt nyskabende formidling af verdenskunsten i Vejle som en del af kunstmuseets strategi- og udviklingsplan.

- Den klassiske formidling har altid været sådan, at grafik blev præsenteret bag glas og ramme i mørke rum, hvor der herskede en andægtig stemning. Det synes vi, der skal laves om på, siger Marie Dufresne og fortsætter:

- Vi vil tage Rembrandts værker ud af rammerne, så publikum bedre kan fornemme det swung, der er i hans værker. Glas og ramme kan godt virke som en barriere, og Rembrandts værker skal i hvert fald være 100 procent mere tilgængelige, end de er i øjeblikket. Vi vil formidle de originale værker på en interaktiv digital opslagstavle. Her skal den kulturhistoriske fortælling om den tid, hvor Rembrandts arbejder blev til, være en naturlig del af formidlingen til museets gæster, fortæller Marie Dufresne.

Museumsinspektør Marie Dufresne har sammen med Trine Grønne udarbejdet nye idéer til, hvordan Rembrandts værker på Vejle Kunstmuseum skal formidles. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Ny udstilling i magasin

Trine Grøne fortæller, at der ikke er ret mange museumsgæster, der beder om at få låst op til det lille grafikrum for at se Rembrandt.

- Det hænder, at der kommer gæster, som ved, vi har værker af Rembrandt. De bruger som regel god tid på at studere værkerne. Det sker også, når vi har rundvisning af større grupper, at de gerne vil se Rembrandt, siger hun.

Det er planen, at museets nye Rembrandt-formidling skal foregå i den ene halvdel af det nuværende magasin. Her er der i forvejen den nødvendige klimastyring og sikring.

- Det er vores ambition, at formidlingen af Rembrandt skal ske på en måde, som sætter nye standarder for, hvordan ældre grafisk kunst kan foldes ud digitalt på en nutidig og relevant måde, siger Marie Dufresne.

Foreløbig skal museumsgæster stadig have låst op, hvis de vil se Rembrandt i Vejle.

I Vejle Kunstmuseums samling af Rembrandt-værker kan man følge mesterens udvikling over årtier, fordi han flere gange har arbejdet med samme motivkreds. Det kan tydeligt ses, hvordan han forenkler sit udtryk. Foto: Michael Svenningsen
Barmhjertighedstemaet går igen hos Rembrandt, og her kan man sammenligne hans tolkning af samme tema i to versioner. Foto: Michael Svenningsen
Etatsråd Christian Eckardt, der ejede "Ørumgård" i Daugård, var en passioneret samler. Han gav i 1898 tilsagn om at skænke sin sjældne samling af kunst til Vejle by som grundlag for et museum. Foto: Arkivfoto
Annonce
Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Alarm 112

Mange uheld i kommunen: Bilist pløjede ind i vejarbejde og tuktuk lavede saltomortale

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Sport

Razorbacks på svær opgave: Skal overraske stort for at spille DM-finale på eget stadion

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Annonce