Annonce
Vejle

Vejles skøre latinskolelærere: Underviste i slåbrok og bestak elever for at slippe for at rette opgaver

Et skønt 1950-er foto fra Vejlebogen 2020. Det viser iskiosken på Koldingvej 38. Bemærk Dandy-skraldespanden til venstre og Hawaii-ispigen til højre. En butik som denne kunne give et levebrød dengang. Privatfoto
Gymnasielærere var ikke helt almindelige i gamle dage. Det fremgår af 2020-udgaven af Vejlebogen, der udkom torsdag.

Vejle: Torsdag udkom årets Vejlebog. Ikke med det sædvanlige præsentationsarrangement men med coronasikker udlevering fra gavlen af Vejle Stadsarkivs hus i Vedelsgade. Med denne bog er endnu 10 kapitler af lokalhistorien på Vejleegnen berørt. Det er mere, end denne artikel kan runde, men et par af teksterne skal nævnes:

Hvis man har været i vane med at låne gamle bøger om historie på Vejle Bibliotek, vil man måske have bemærket det ovale stempel "Søren Hansens Bogsamling" i nogle af bøgerne. Bibliotekar Jørgen Gram Christensen, har skrevet om dengang, "lærerne på Vejle Latinskole var byens fremmeste kulturformidlere." Er nogle af nutidens gymnasielærere bare i nærheden af en flig af den status? Set med vor tids snæversyn var datidens latinskolelærere en flok originaler. Nogle lapsede, iført blandt andet dramatisk slængkappe, eller som rektor, der underviste i slåbrok og færdes i byen på sommerdage med en tropehjelm som hovedbeklædning. Den havde et stort lommetørklæde monteret bagpå, som skjulte hans lange uredte nakkehår.

Lærer bestak eleverne

Søren Hansen havde blandt sine hovedbeklædninger både bowler og chechia, som er den tunesiske udgave af en fez. Han var en "smule" doven og havde en aftale med eleverne om, at hvis han ikke nåede at rette deres latinopgaver, skulle han betale 15 øre til bødekassen. Med hans indskud var det meste af grundlaget for en årlig udflugt lagt. Naturligvis med Søren Hansen som hædersgæst.

Han skrev om historie, abonnerede på mange tidsskrifter, også historiske, fyldte sin lejlighed med bøger på alle vægge, tog vagter på biblioteket, var med til at starte folkeuniversitet og Vejle Amts Historiske Samfund.


Søren Hansen havde en aftale med eleverne om, at hvis han ikke nåede at rette deres latinopgaver, skulle han betale 15 øre til bødekassen. Med hans indskud var det meste af grundlaget for en årlig udflugt lagt. Naturligvis med Søren Hansen som hædersgæst.

Fra artiklen


Han var født 1859. Som person var han sindig og stillesiddende, og korpulent er et ord, der ikke ligger langt væk, når man skal beskrive ham. Hans levevis med toddyer og sene aften-/nattebesøg gjorde ham intet godt, og han døde som 51-årig. Hans 2038 bøger blev registreret i et katalog. Prisen for samlingen var billig, 2500 kroner, men det svarede til bibliotekets årsbudget. Det fordoblede så også bibliotekets samling. Flere private støttede købet, blandt andet fabrikant Hess og byens banker. 342 af bøgerne findes stadig i bibliotekets gemmer. Nogle er sendt til Det Kgl. Bibliotek.

Annonce

Den krænkede tog hævn

En skøn anekdote knytter sig til denne sag. Frederik Orluf, der opfandt begrebet Centralbibliotek, var røget uklar med en af de andre personligheder i bibliotekets ledelse. Derfor blev han frataget nøglen til biblioteket. Da han hørte, der manglede penge til at købe bogsamlingen, satte han en annonce i avisen med tilbud om 1000 kroner. Betingelsen var, at han skulle have nøglen til biblioteket tilbage, og at bestyrelsen kunne hente beløbet mod at aflevere nøglen på hans private adresse.

Bestyrelsen måtte bide i det sure æble og indrykkede en annonce med en "varm tak" til gymnasielæreren med den krænkede ære.

Der lægges stærkt fra land med et portræt af Karl Bjarnhof, der trods manglende syn var digter og tv-kendis for 60 år siden. Forfatteren Ulrik Gräs doserer sit sprog på guldvægt og efterlader os med et billede af en personlighed, der hverken var blid eller blind. Faktisk er det påfaldende, så meget og hvor meget Bjarnhof påstod, at han kunne se. Ikke en mand, det var værd at komme på tværs af.

Lækkert læsestof

Der er adskillige godbidder til læserne af Vejlebogen 2020. Her er emnerne:

 • Karl Bjarnhoff
 • Haveselskabet Kongens Kær
 • Film og biografer
 • Mariasøstrenes Børnehave
 • Ove Elmer Ancher
 • Eluf Dalgaard
 • Jennum og Henning Nielsen
 • Genforeningsfester
 • Barn efter besættelsen
 • Søren Hansens bogsamling
 • Årets begivenheder
 • Årets litteratur om Vejle
Annonce

Bevægelige billeder

Vibeke Kruse og Tore Teglbjerg har sporet de levende billeders indtog i Vejle. Det er blandt andet en fortælling om en tid i 1907-08, hvor Vejle havde fire biografer på samme tid. Historien begynder med camera obscura og laterna magica for 2500 år siden. Det er interessant læsning at følge, hvordan en ny teknologi kommer ind på markedet. I starten med nyhedens interesse, kan man sælge hvad som helst, om det så bare er en pære bag et stykke plast med farve på. (Som i lidt mere avanceret form var princippet bag den analoge filmbranche i 100 år.) Indholdet blev der ikke gjort meget ud af i begyndelsen. Kuppet var, at da man nåede op i nærheden af at kunne vise 24 billeder efter hinanden pr. sekund, så så det ud som om folk bevægede sig, og det var jo helt utroligt. Så billeder med folk, der går, danser, heste i galop eller natur med vandfald var sikre hits. Man talte om store film og mente dens længde. Som blev angivet i alen eller meter.

Kosmorama - teater for levende billeder lå på Rådhustorvet. Billedet er fra 1906 og med i den nyudkomne Vejlebogen 2020. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv

Lars Ringholm skriver et afsnit med titlen "Barn efter besættelsen". Det er en anderledes vinkel på de fem forbandede år og tilmed tankevækkende. For de voksne ville ikke rigtig videregive deres erindringer fra krigsårene. Ungerne måtte smuglytte og selv stykke den nyere historie sammen. Ikke nogen god idé, men ofte praktiseret i det seneste par generationer, som derfor ikke har noget at have brokkeriet i, hvis de anklager "nutidens ungdom" for at være historieløs.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sæsonens første sejr: Den skal være springbræt for os

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce