Annonce
Vejle

Vejles vestby får pumpestation mod monsterregn

Den nye pumpestation bygges på den grønne plads i bunden af Valdemarsgade. Vejle Spildevand forventer at kunne tage den i brug november 2020. Foto: Vejle Spildevand
Vejle Spildevand udskifter en gammel pumpestation med en ny ved Spinderihallerne. Den skal ruste området omkring Valdemarsgade mod skybrud og ekstremregn.
Annonce

Vestbyen: Den bliver større, bedre og kan håndtere vildere regnmængder.

Vejle Spildevand bygger en ny pumpestation i Vejles vestby på den grønne plads ved Spinderihallerne, og den skal afløse den gamle, slidte pumpestation i kampen mod vand omkring Valdemarsgade.

Arbejdet begynder sidst i februar. Det skriver spildevandsselskabet i en pressemeddelelse.

Bare i år har vandet flere gange stået op ad dørene i Valdemarsgade. Og i oktober 2019 førte flere dages kraftig regn til oversvømmede kældre i område.

Valdemarsgade, der for 100 år siden var en eng, ligger adskillige meter lavere end Vesterbrogade, som den grænser op til. Det gør området til et af de særligt udsatte i Vejle by.

- Vi prøver at gøre området mere robust med en ny pumpestation. Den gamle var slet ikke bygget til at håndtere de nedbørsmængder, vi ser nu. Den nye kan håndtere væsentligt større regnmængder, også de hændelser, der er fremskrevet i forhold til klimahændelser, siger Robert Schmidt, chef for afdelingen "Plan og Projekt" i Vejle Spildevand.

Ny pumpestation

  • Vejle Spildevand etablerer en ny pumpestation oven på søndagens regnvejr i Vejles vestby.
  • Den skal lede vandmasserne væk fra området.
  • Den nye pumpestation afløser en gammel og nedslidt pumpestation og er væsentligt større.
  • Den skal graves ned under jorden på den grønne plads ved Spinderihallerne i bunden af Valdemarsgade.
  • Vandet fra vejene og tagene omkring Valdemarsgade vil blive ledt til den nye pumpestation og derfra ud i Omløbsåen.
  • Den skal stå færdig omkring november i år.

Kilde: Vejle Spildevand

Annonce

Omkørsler og tættere trafik

Byggeriet af selve pumpestationen i foråret kommer ikke til at spærre veje i området, men beboere må forvente en tættere trafik i byggeperioden, lyder det fra Vejle Spildevand.

Fra april til og med september vil der være trafikomlægninger i Ågade, Valdemarsgade og Spinderigade. Vejle Spildevand vil løbende skilte med omkørsler.

- Vi er klar over de gener, gravearbejdet kommer til at give i området. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at mindske generne mest muligt, og vi er klar til at besvare alle de spørgsmål, beboerne måtte have, siger Leif Mygind Madsen, projektleder hos Vejle Spildevand.

Sammen med projektets entreprenør, Nørgaard Anlæg, vil Vejle Spildevand være at finde i en åben skurvogn. Her kan borgere få svar på spørgsmål om alt fra parkeringsmuligheder, omkørsler og projektets konsekvenser for ens bolig.

Hvornår Vejle Spildevand og Nørgaard Anlæg er til stede i skurvognen, vil fremgå af Vejle Spildevands hjemmeside.

Annonce

Deler vandet

Den nye pumpestation graves ned i bunden af Valdemarsgade og vil være synlig i bybilledet. Ovenpå etableres en bygning til tekniske installationer.

Pumpestationen vil virke på den måde, at vandet fra veje og tage omkring Valdemarsgade ledes til pumpestationen, og herfra vil det blive pumpet via en regnvandsledning til Omløbsåen og strømme videre ud i Vejle Fjord. På den måde ledes vandet væk fra området.

Den nye pumpestation vil tage imod både regnvand og spildevand fra et større opland og behandle vandet separat, sådan at spildevandet ledes til renseanlæggene, og regnvandet ledes til Omløbsåen.

Vejle Spildevand vil som led i projektet begynde arbejdet med at separere nogle af de kloakker i midt- og vestbyen, hvor spildevand og regnvand stadig løber via en fællesledning til renseanlæggene

Den nye pumpestation forventes at kunne tages i brug i november 2020.

Bygningen, der tegnes af Ravn Arkitektur, vil blive indviet i efteråret sammen med pumpestationen. Her vil Vejle Spildevand afsløre, hvad der gemmer sig bag væggene. Illustration: Vejle Spildevand
Oversvømmelser i Vejle er nærmest blevet hverdagskost. Inden for de seneste måneder har heftig regnvejr flere gange sat byen under pres. Senest søndag, hvor Grejs Å gik over sine bredder. Søndagens oversvømmelser lukkede Valdemarsgade og Vesterbrogade. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce