Annonce
Vejle

Velkommen til 'Parasportens hovedstad': Her træner vores største håb i en dybfryser

Atletiktræner i Vejle IF Anders Sækmose kritiserer, at PL-sprinteren Kasper Filsø og andre lokale paraatleter og atletiktalenter må træne på et snedækket atletikstadion. Alternativet er cirka en times køretur til den nærmeste atletikhal. Foto: Michael Svenningsen
Vejle IF kan hverken tilbyde sine talenter eller bredden ordentlige træningsfaciliteter i vinterhalvåret. Klubben har ventet en årrække på en atletikhal på stadion.

Vejle: Det er lørdag formiddag, og termometeret viser langt under køleskabstemperatur.

10 atleter er mødt frem til træning på Vejle Atletikstadion, hvor de bliver delt op i to grupper, som corona-restriktionerne foreskriver.

Vi er i parasportens hovedstad, som forventer at sende mindst to atleter til de paraolympiske lege i Tokoy til sommer, men denne formiddag ligner det mere, at Kasper Filsø og de øvrige vejlensiske atleter træner til et vinter-OL.

Annonce

Løbebanen er glat af is og egner sig bedre til kunstskøjteløb, så sprinterens og de øvrige atleters træning forgår på den sne- og isdækkede plæne, som normalt er forbeholdt kuglestød, spyd- og diskoskast.

Træner i fire lag tøj

I en orange jakke midt på "hvidsværen" står træner Anders Sækmose, som begræder de forhold, Vejle IF kan tilbyde sine medlemmer, talenter og PL-håb hver vinter.

- Det er frustrerende at stå her. Du kan ikke løbe med pigsko på løbebanen, som den er lige nu. Den er for glat og helt knoldet, fordi sneen er trådt op, og alle træner i fire lag tøj med muskler og led, der er stive. Vi kan ikke lave teknisk træning, der har noget at gøre med konkurrence. Det er kun muskelmasse og udholdenhed, vi kan træne, konstaterer Anders Sækmose.

Vejle IF efterlyser en lang atletikhal, der er planlagt til at ligge, hvor den nu nedrevne tribune på langsiden lå over mod Nørreskoven. Tidligere har atletikklubben brugt det kommunale hjælpemiddeldepot på Niels Finsensvej til vintertræning, men det er en nødløsning, og den er lukket for "gæster" i disse corona-måneder, fordi stedet har status som plejehjem. Foto: Michael Svenningsen

Han og andre trænere og atleter før ham har længe drømt om, at Vejle Kommune vil finde penge til en hal, der skal ligge på langsiden, hvor den gamle tribune nu er revet ned.

Annonce

Må ud på længere køretur

Flere modeller med en 60 meter løbebane og springfaciliteter har været i spil. Flere byrådsmedlemmer har arbejdet for at realisere projektet. Men faktum er, at kommunens eneste atletikklub er henvist til udendørs træning året rundt.

- Det svarer til at spille udendørs tennis året rundt. Det er rigtigt, at vi er en niche, men det er også unikt, at vi har Vejle IF som den eneste atletikklub i kommunen. Jeg synes, det er et problem for Vejle, at vi ikke har indendørs træningsfaciliteter. Hvis vi var en fodboldklub, der ikke har en kunstgræsbane, kan vi køre over til naboklubben, der har en. Hvis vi skal træne indendørs, skal vi køre til Odense, Aarhus eller Randers, fortæller træneren.


Vi har arbejdet på at få en atletikhal i mange år, men det er som at slås under vand. Der sker ikke det store.

Anders Sækmose, træner, Vejle IF


De manglende faciliteter rammer atleternes resultater ved indendørsstævner, ligesom det sætter dem bagud op til forårets udendørs sæson.

- Derfor konkurrerer vores atleter ikke på lige vilkår med de atleter, som kan træne indendørs om vinteren, siger Anders Sækmose.

Annonce

Eliteidræt uden fundament

Niche eller ej, så fremhæver han, at Vejle Kommune har status som "Team Danmark  Eliteidrætskommune", og her er atletikken blandt de idrætsgrene, der satses på.

- Som eliteidrætskommune står der i aftalen, at satsidrætterne skal have gode betingelser. Det er svært at påstå for atletikken i vinterhalvåret. Det er fint, at vi får stillet diætister, fysioterapeuter og sportspsykologer til rådighed, men vi mangler fundamentet, som er gode træningsfaciliteter, siger Anders Sækmose.

Annonce

Ingen pigsko i DGI Huset

Du står med 10 atleter  til træning i dag. Det er ikke mange at bygge en atletikhal til?

- Det er lidt som med hønen og ægget. Det kan godt være, at ikke mange træner om vinteren i dag. Men det ville de gøre, hvis vi havde en hal. Siden Randers fik en hal, er det kun gået en vej med medlemstallet, og det er op. Vi mister mange medlemmer hver eneste vinter, og det vil gøre en enorm forskel, hvis vi havde en hal, siger Anders Sækmose.

Kan I ikke rykke vintertræningen ned i en af de store haller i DGI Huset?

- DGI Huset har ikke et gulv, som vi kan løbe i pigsko på, og du kan ikke træne i løbesko. Det er som at skulle spille fodbold i sneakers, siger træneren.

Klubben tæller en håndfuld unge talenter, som gør sig på nationalt plan, med blandt andre 100, 200 og 400 meter-løber Line Grønbæk Andersen som en af de fremmeste. Verdensmester Daniel Wagner er en anden af Vejle IF's atleter, der er på vej mod PL i Tokyo, men han bor og træner primært i Aarhus.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce