Vejle: Det er lørdag formiddag, og termometeret viser langt under køleskabstemperatur.
10 atleter er mødt frem til træning på Vejle Atletikstadion, hvor de bliver delt op i to grupper, som corona-restriktionerne foreskriver.
Vi er i parasportens hovedstad, som forventer at sende mindst to atleter til de paraolympiske lege i Tokoy til sommer, men denne formiddag ligner det mere, at Kasper Filsø og de øvrige vejlensiske atleter træner til et vinter-OL.
Løbebanen er glat af is og egner sig bedre til kunstskøjteløb, så sprinterens og de øvrige atleters træning forgår på den sne- og isdækkede plæne, som normalt er forbeholdt kuglestød, spyd- og diskoskast.
Træner i fire lag tøj
I en orange jakke midt på "hvidsværen" står træner Anders Sækmose, som begræder de forhold, Vejle IF kan tilbyde sine medlemmer, talenter og PL-håb hver vinter.
- Det er frustrerende at stå her. Du kan ikke løbe med pigsko på løbebanen, som den er lige nu. Den er for glat og helt knoldet, fordi sneen er trådt op, og alle træner i fire lag tøj med muskler og led, der er stive. Vi kan ikke lave teknisk træning, der har noget at gøre med konkurrence. Det er kun muskelmasse og udholdenhed, vi kan træne, konstaterer Anders Sækmose.
Han og andre trænere og atleter før ham har længe drømt om, at Vejle Kommune vil finde penge til en hal, der skal ligge på langsiden, hvor den gamle tribune nu er revet ned.
Må ud på længere køretur
Flere modeller med en 60 meter løbebane og springfaciliteter har været i spil. Flere byrådsmedlemmer har arbejdet for at realisere projektet. Men faktum er, at kommunens eneste atletikklub er henvist til udendørs træning året rundt.
- Det svarer til at spille udendørs tennis året rundt. Det er rigtigt, at vi er en niche, men det er også unikt, at vi har Vejle IF som den eneste atletikklub i kommunen. Jeg synes, det er et problem for Vejle, at vi ikke har indendørs træningsfaciliteter. Hvis vi var en fodboldklub, der ikke har en kunstgræsbane, kan vi køre over til naboklubben, der har en. Hvis vi skal træne indendørs, skal vi køre til Odense, Aarhus eller Randers, fortæller træneren.
Anders Sækmose, træner, Vejle IFVi har arbejdet på at få en atletikhal i mange år, men det er som at slås under vand. Der sker ikke det store.
De manglende faciliteter rammer atleternes resultater ved indendørsstævner, ligesom det sætter dem bagud op til forårets udendørs sæson.
- Derfor konkurrerer vores atleter ikke på lige vilkår med de atleter, som kan træne indendørs om vinteren, siger Anders Sækmose.
Eliteidræt uden fundament
Niche eller ej, så fremhæver han, at Vejle Kommune har status som "Team Danmark Eliteidrætskommune", og her er atletikken blandt de idrætsgrene, der satses på.
- Som eliteidrætskommune står der i aftalen, at satsidrætterne skal have gode betingelser. Det er svært at påstå for atletikken i vinterhalvåret. Det er fint, at vi får stillet diætister, fysioterapeuter og sportspsykologer til rådighed, men vi mangler fundamentet, som er gode træningsfaciliteter, siger Anders Sækmose.
Ingen pigsko i DGI Huset
Du står med 10 atleter til træning i dag. Det er ikke mange at bygge en atletikhal til?
- Det er lidt som med hønen og ægget. Det kan godt være, at ikke mange træner om vinteren i dag. Men det ville de gøre, hvis vi havde en hal. Siden Randers fik en hal, er det kun gået en vej med medlemstallet, og det er op. Vi mister mange medlemmer hver eneste vinter, og det vil gøre en enorm forskel, hvis vi havde en hal, siger Anders Sækmose.
Kan I ikke rykke vintertræningen ned i en af de store haller i DGI Huset?
- DGI Huset har ikke et gulv, som vi kan løbe i pigsko på, og du kan ikke træne i løbesko. Det er som at skulle spille fodbold i sneakers, siger træneren.
Klubben tæller en håndfuld unge talenter, som gør sig på nationalt plan, med blandt andre 100, 200 og 400 meter-løber Line Grønbæk Andersen som en af de fremmeste. Verdensmester Daniel Wagner er en anden af Vejle IF's atleter, der er på vej mod PL i Tokyo, men han bor og træner primært i Aarhus.