Annonce
Billund

Venstre: Et kommunalt plejehjem bør styres af sin egen bestyrelse

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde (nummer to fra venstre) besøgte torsdag Filskov Friplejehjem sammen med partiets spidskandidat i Billund Kommune, Stephanie Storbank, for at høre mere om fordele og ulemper ved at være et privat friplejehjem. Det fortæller Vibeke Andresen, som er leder af Filskov Friplejehjem, om med assistance fra Jørn Jensen, der er næstformand for friplejehjemmets bestyrelse. Foto: Alex Hermann.
Det bør være en lokal bestyrelse, der sætter de overordnede rammer på det enkelte kommunale plejehjem. Det mener Venstre, som derfor håber, at det efter valget bliver muligt at oprette bestyrelser - og give dem al den indflydelse, som loven giver mulighed for.

Billund Kommune: Står det til Venstre, skal der justeres på den måde, de kommunale plejehjem bliver drevet. Partiet ser gerne, at der på den anden side af et valg bliver oprettet bestyrelser på de kommunale plejehjem. Disse bestyrelser skal have så betydelig indflydelse, som loven giver dem mulighed for.

- Jeg kunne godt tænke mig, hvis bestyrelserne på de enkelte plejehjem kunne være medbestemmende over økonomien. Men på det område er jeg usikker på, hvor langt vi må gå, siger Robert Terkelsen, der er formand for voksenudvalget og kandidat til det kommende valg for Venstre.

I dag er det den kommunale forvaltning, som sætter de overordnede rammer og eksempelvis ansætter plejehjemmets daglige leder. Den opgave ser Venstre hellere ligge hos en bestyrelse valgt lokalt på det enkelte plejehjem.

Annonce

- Jeg ville gerne have mest mulig indflydelse over til plejehjemmet. Jeg tror, det giver noget, at man inddrager de ansatte og de pårørende og på den måde giver dem et ejerskab, siger Stephanie Storbank, spidskandidat for Venstre til det kommende valg.

Venstre stemt ned på Christiansborg

I Filskov er det lokale plejehjem et privat friplejehjem, som bliver drevet, som Venstre ønsker, at de kommunale plejehjem skal drives: Med en bestyrelse, der har det overordnede ansvar. Torsdag var Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, på besøg på Filskov Friplejehjem for at høre mere om fordele og ulemper ved at være et privat plejehjem. Hun er enig med de lokale Venstre-kandidater i, at kommunale plejehjem bør have egen bestyrelse.

Filskov Friplejehjem

Det er lokalbefolkningen i Filskov, som har æren for, at der i dag eksisterer et friplejehjem i byen.

Billund Kommune besluttede i 2009 at lukke det daværende Filskov Centret, men borgerne i Filskov ønskede ikke, at deres by skulle miste sit plejecenter. De samlede derfor to millioner kroner sammen, og sammen med penge fra forskellige fonde var det nok til, at Filskov Friplejehjem kunne åbne i foråret 2010.

Filskov Friplejehjem er i dag en selvejende institution, og har en lokalt forankret bestyrelse, som har indgået administrationsaftale med Danske Diakonhjem.

Derfor har hun også været med til at fremsætte forslaget på Christiansborg – men uden held.

- Vi vil gerne indføre plejehjemsbestyrelser for på den måde at give medarbejderne og de pårørende bedre mulighed for at forme deres dagligdag. Vi har allerede stillet forslag om at indføre bestyrelser på alle plejehjem, men blev desværre stemt ned af regeringen, siger Sophie Løhde.

Annonce

Kan give forskel på plejehjem

Hvis plejehjemmene får deres egen bestyrelse og dermed al den lokale indflydelse, som loven giver dem mulighed for, er der en vis sandsynlighed for, at plejehjemmene vil blive mere forskellige, end det er tilfældet i dag. Det ser de to Venstre-kandidater dog ikke det store problem i.

- Her i Filskov bliver plejehjemmet drevet, som de synes, det er rigtigt. Det er ikke sikkert, at det er det samme, som er rigtigt i Vorbasse. Men kerneopgaven skal selvfølgelig være den samme, siger Robert Terkelsen.

Jeg kunne godt tænke mig, hvis bestyrelserne på de enkelte plejehjem kunne være medbestemmende over økonomien.

Robert Terkelsen, byrådsmedlem og kandidat til kommunalvalget for Venstre.

Partiets spids- og borgmesterkandidat er ikke bekymret for udsigten til, at de kommunale plejehjem kan blive forskellige.

- Det er vigtigt at give så mange som muligt frihed til at vælge selv. Så vil der måske blive en forskel på de enkelte plejecentre, men det ser jeg ikke som nogen ulempe, siger Stephanie Storbank.

Annonce

S: Må bero på indholdet

Hos Socialdemokratiet er spids- og borgmesterkandidat Ann Charlotte Vilstrup ikke afvisende over for idéen fra Venstre.

- Men det må bero på indholdet. Det vil kræve nogle drøftelser af, hvilken ansvar og hvilke kompetencer en sådan bestyrelse har, siger hun.

Venstre ser gerne, at en lokal bestyrelse får så meget magt og indflydelse, som loven tillader. Her er Socialdemokratiet mere afventende.

- Det kan afklares, hvor langt man har lov til at gå, men jeg vil også gerne have en drøftelse af, hvor langt det er hensigtsmæssigt at gå. En bestyrelse skal have en vis indflydelse, men et er, hvad man kan. Noget andet er, hvad man skal, siger Ann Charlotte Vilstrup.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Billund For abonnenter

Familie kritiserer skarpt kommunen tilbud til dreng med ADHD:  - Vi har ikke været en succes, erkender skolechef

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Annonce