Annonce
Debat

Venstre opfordrer til forhandlinger: Vi vil styrke borgernes retssikkerhed ved offentlige myndigheders indgreb

Carsten Kissmeyer. Pressefoto

Læserbrev: Når offentlige myndigheder foretager indgreb på borgernes ejendom, skal borgeren tilgodeses. Ifølge Grundloven er den private ejendom ukrænkelig. Sådan skal det også være. Desværre er det bare ikke tilfældet for alle landets borgere.

Med en alt for lang række af eksempler har vi set, at borgeren grundlæggende står for svagt, når det offentlige laver indgreb i eller omkring dens ejendom.

Det gælder ikke blot for ekspropriationssager, men for alle offentlige myndigheders indgribende beslutninger, f.eks. ved opsætning af nye vindmøller og solcelleanlæg samt indkøb af nye, støjende jagerfly, hvor naboers boliger forringes og mister værdi.

Annonce

Gang på gang ser vi, at der er borgere, som oplever, at det er for besværligt og ressourcekrævende at få en anerkendelse på, at de offentlige myndigheder har foretaget et indgreb, der bør udløse en erstatning. Der mangler altså en række fælles, objektive regler for, hvornår vi eksproprierer, hvornår vi erstatter, og hvornår vi kompenserer.

I et demokrati med respekt for borgerens retssikkerhed er det bare ikke godt nok.

Derfor foreslår Venstre, at regeringen indkalder til forhandlinger, så vi får samlet, forenklet og ensartet processerne omkring offentlige myndigheders indgreb over for borgere og virksomheder. Systemet skal tjene borgeren - ikke omvendt.

Selvfølgelig er der behov for, at det offentlige sikrer investeringer i vedvarende energi, klimasikring og ny infrastruktur. Det gavner os alle.

Men vi er nødt til at erkende, at løsninger, der skal hjælpe hele fællesskabet, ofte ender som en byrde for få borgere. Derfor skal der skabes klarhed over, hvordan borgeren står, når det sker.

Carsten Kissmeyer

Men vi er nødt til at erkende, at løsninger, der skal hjælpe hele fællesskabet, ofte ender som en byrde for få borgere. Derfor skal der skabes klarhed over, hvordan borgeren står, når det sker.

For fremtiden skal borgere ikke afholdes fra at søge erstatning for et statsligt indgreb, fordi systemet er for tungt og besværligt. Processen skal være hurtigere, smidigere og mere gennemskuelig - til gavn for både borgernes retssikkerhed og bl.a. den grønne omstilling.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Debat

Klarsyn efter kommunalvalget: 10 millioner til skolen skal findes

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce