Annonce
Kultur

Venstre banker på døren for at komme med i kulturhus-forlig: Vil bevare Domus

Venstres to repræsentanter i kultur- og idrætsudvalget, Per Olesen (til venstre) og John Bille vil gerne bevare Domus som et bynært indslag i kulturhusprojektet. Samtidig vil de gerne bringe Venstre med ind i aftalen om kulturhuset. Foto: Leif Baun
Venstre har det skidt med at stå uden for et stort forlig om at placere Vejles nye kulturhus ved biblioteket. Nu strækker partiet med egne ord hånden frem med en idé, der skal bringe borgmesterpartiet ind i varmen.

Vejle: Vejle Bibliotek skal blive liggende, hvor det ligger - og skal udvikles til et større "kulturhus" med blandt andet musikskole og andre tilbud.

Det slog et flertal i Vejle Byråd fast i foråret 2020. Kun Venstre stod oven for aftalen med et ønske om at rykke biblioteket ind til midtbyen.

Siden har debatten om bibliotekets fremtidige adresse stukket hovedet frem et par gange - og nu banker Venstre på for at komme med i aftalen. For det duer ikke, at Venstre står uden for en aftale i Vejle Byråd til 70-80 millioner kroner, mener partiet selv.

Annonce

- Det er bedst for byen, at vi er med. Derfor forsøger vi at komme med en ændring, vi kan se os i. Vi respekterer, at der er et flertal, som ikke ønsker at placere biblioteket i bymidten. Vi ser vore tanker som en fremstrakt hånd og et forsøg på at komme mede i arbejdet.

Det siger Venstres politiske ordfører, Per Olesen, og partiets anden repræsentant i kultur- og idrætsudvalget, John Bille.

Lad Domus indgå i kulturhuset

Deres nye forslag er, at man skal lade Domus-bygningen indgå i kulturhusprojektet. Det kan danne en overgang mellem kulturhuset, som flertallet har placeret ved Vejle Bibliotek, og så Bryggen og gågaden. Domus huser blandt andet den kommunale ungdomsskole.

- Og vi ved, at det betyder meget for ungdomsskolen, at de kan tage bussen og gå herhen på få minutter, siger John Bille.

Tidligere har en og anden nok set Domus som et byggefelt, der kunne give en pose penge til kommunen. Men det der med at rive gamle huse ned er mindre populært nu. Folk knytter deres minder til huse rundt om i byen, og der er også Venstre-folk, der har gået til bal i Domus.

Huset bruges stadig meget med 300-400 arrangementer årligt og mange grupper af forskellig alder, der kommer her.

I tal er der 2300 cpr-numre tilknyttet stedet. Det er en anden måde at sige noget om antallet af forskellige brugere. Nogle af dem kan godt ske at gå til flere ting.

Annonce

Tæt på grønt, by og å

Venstres tanke er at opgradere bygningen, der ligger tæt på grønne områder og Vejle Å. Ifølge Per Olesen kunne man forestille sig en scene med publikum siddende syd for åen.


Domus er et åndehul for byen, som bør bevares og udvikles, og vi vil bare gerne det bynære.

Per Olesen og John Bille, byrådsmedlemmer Venstre


- Domus er et åndehul for byen, som bør bevares og udvikles, og vi vil bare gerne det bynære, siger Per Olesen og John Bille, der vil komme med et forslag efter sommerferien.

Formanden for kultur- og idrætsudvalget, viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K), er en af frontfigurerne i flertallet, der uden om borgmesterpartiet har valgt kulturhusets placering inden for sammenbygningsafstand med det nuværende bibliotek.

Han er ikke afvisende over for de to Venstrefolks tanker.

Annonce

Joh, men...

Men han ville ikke være Dan Arnløv Jørgensen, hvis ikke han sagde:

- Det er lidt en åben dør, de løber ind. For vi nævner selv Domus som et element, der skal overvejes. Men jeg vil da gerne rose dem for at være konstruktive. Men hvis de er ude på at flytte penge fra biblioteket til Domus for at forhindre kulturhusprojektet, så vil de ikke vinde gehør.

Når det er sagt, så tilføjer Dan Arnløv Jørgensen, at processen ikke er nået længere, end at der er plads til flere tanker. Der er meget at overveje. Salg af byggefelter trækker en vej. Men prisen for nedrivningen af eksempelvis Domus trækker den modsatte vej.

- Det hele er i spil endnu, siger han.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Annonce