Annonce
Hedensted

Verbale skulderklap en masse: Alt tyder på et enstemmigt budget

Borgmester Kasper Glyngø (S) kunne glæde sig over en nærmest skræmmende god stemning, da byrådet onsdag tog hul på budgetforhandlingerne. Arkivfoto: Yilmaz Polat
De gordiske knuder og skelsættende uoverensstemmelser var umulige at få øje på, da byrødderne i Hedensted Kommune onsdag tog hul på budgetforhandlingerne for 2020.
Annonce

Juelsminde: Teknikken haltede, og mikrofonerne krattede, men til gengæld var de 27 byrådsmedlemmer nærmest i perfect sync, da de onsdag tog hul på førstebehandlingen af Hedensted Kommunes budget for 2020.

I hvert fald skulle man have mikroskopet frem for at finde nogle uenighedshuller i osten, og under det blot 45 minutter lange møde på Juelsminde Rådhus fik man nærmest følelsen af, at flaget foran Birgit Jakobsen (KD) ikke blot var sat på bordet for at markere hendes 55 års fødselsdag.

Den kunne i lige så høj grad markere udsigten til, at de økonomiske rammer for næste år bliver vedtaget med samtlige seks partier bag sig.

En virkelighed, der blev lettere at mødes om, da det sidste måned blev klargjort, at en overordnet økonomiaftale mellem Regeringen og KL sender 55 ikke-kalkulerede millioner kroner ned i kommunekassen.

Dermed er et udarbejdet sparekatalog de facto revet over; erstattet af et kort over en bedre kommune, de fleste politikere verbalt klappede hinanden på skuldrene over.

Udpluk fra budget-debatten

- Af hensyn til hvis du vil genoverveje det, er jeg en af dem, der er blevet passet hjemme af min mor - bare hvis du vil notere dig, hvordan det kan gå.

Kasper Glyngø (S) til Birgit Jakobsens (KD) ønske om at give forældre bedre mulighed for selv at passe sine børn.

- Jeg er klar over, at vi er enige om meget, men jeg tror trods alt, det er tidligt nok at sende et referat fra mødet rundt.

Hans Kristian Skibby (DF), da der under hans indlæg blev sendt nogle ark papir rundt blandt byrådsmedlemmerne.

- Det er dejligt at høre, at Ole (Vind, red.) vil, om ikke være børnenes statsminister, så i hvert fald være børnenes udvalgsformand.

Torsten Sonne Petersen (SF), da der blev joket med, at Venstres intention om at lave "børnenes budget" var copy/pastet fra Regeringen.

Annonce

Ros til borgmesteren

Eksempelvis bebudede Venstre , at budgettet skal gøre det godt at være barn i Hedensted Kommune. En prioritering, der synes overkommelig at realisere, da Socialdemokratiet, Kristendemokraterne og SF er gået ind til forhandlinger med henholdsvis planen om at finde syv mio kr. til folkeskolerne, bedre normeringer samt en styrkelse af dagplejen.

Samtidig blev det stort set uagtet partibogstav pointeret, at der var behov for at få bygget nye plejehjem i både Løsning og Juelsminde, mens også vendingen "grøn omstilling" i flæng blev kastet rundt i byrådssalen.

Alt sammen krydret med en opløftet stemning.

- Jeg vil gøre noget, jeg ikke tit gør - jeg vil gerne rose borgmesteren. Jeg er helt med på, at det ville være nemmere og måske også fristende at samle sit parlamentariske flertal i lukkede hulemøder, og så invitere mindretalsgruppen til skinforhandlinger, når alt er aftalt. Men en proces med fuld åbenhed er den helt rigtige vej frem, lige i Venstres ånd - og det borger for gode forhandlinger, sagde Ole Vind (V).

Mest ensomme soldat var Lars Bro (LA), som - i hvert fald offentlig - stod alene med mærkesagerne om øget udlicitering og et farvel til planen om at bygge en omfartsvej øst om Hedensted.

Annonce

Ingen tidlige julegaver

Endnu er alt dog blot ord og tal på et stykke papir, som ikke har nogen praktisk indvirkning før underskrifterne er sat. Alt i det første udspil er fortsat til forhandling.

Deri fremgår det blandt andet, at der budgetteres med indtægter for 2,815 mia. kr. Heraf vokser anlægsrammen til 95,3 mio. kr., mens der fortsat vil være 25,8 mio. kr. i overskud til at polstre kommunekassen.

En prioritering, som blandt andet er nødvendig, da ingen kan sige, hvilket statstilskud der tilfalder Hedensted Kommune fra 2021 og frem.

- Vi kan undgå både at spare på den borgernære velfærd eller at bruge af kassebeholdningen. Men det har ikke fået os til at tage julemandsdragten på og dele gaver ud, sagde Henrik Alleslev (S).

Der budgetteres i 2020 med driftsudgifter for 2,65 mia. kr., hvoraf udgifter inden for udvalgene læring, social omsorg og beskæftigelse udgør størstedelen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Børkop

Krise har vist nye muligheder i Krystallen: Det har vi lært af coronakrisen

Annonce