Annonce
Kultur

Verden har taget Oles kunst med storm: Nu er turen kommet til Vejle

Ole Aakjær er klar til både Vejle og Kina. Værket til højre, som han beskriver som et udpræget selvportræt, bliver hovedværket på udstillingen i Vejle. Foto: Mette Mørk
Han er bare en ”skide reklametegner”, men Ole Aakjærs kunst går verden rundt. Til efteråret venter blandt andet en soloudstilling i Kinas mest folkerige by, Chongqing, på Chinese Contemporary Art Museum. Inden da indtager Aakjær sin hjemmebane med en udstilling på Vejle Kunstmuseum.

Vejle: I 2019 rundede salget af Ole Aakjærs kunst 10 millioner kroner.

Alligevel er hans navn ikke så kendt som eksempelvis Kvium eller Kirkeby, og der er stadig mange i Danmark, som ikke har stiftet bekendtskab med Ole Aakjærs værker.

Det gælder også i Vejle, hvor han ellers har boet og arbejdet, siden han var teenager.

Annonce

Til gengæld har Aakjær haft adskillige soloudstillinger på flere af de helt store gallerier i blandt andet København, Paris, London, Oslo, Montreal og ikke mindst epicenteret for vestlig kunst, New York. Her bliver hans genkendelige akvareller af dragende og mangefacetterede kvindeansigter solgt stort set, inden de når at komme op at hænge på galleriernes vægge.

Men trods sin store kommercielle succes har Ole Aakjær haft en drøm om at få kunstverdenens blåstempling, siden han forlod reklamebranchen i 2014 for at hellige sig kunsten.

Alle drømmer om en solo

- Mange kunstnere oplever at udstille på galleri, men det er kun ganske få forundt at udstille på museum; og en promille af dem får en soloudstilling. Det er noget, alle kunstnere drømmer om, siger Ole Aakjær og fortsætter:

- Jeg har altid tænkt, at det var noget nær umuligt for mig at få en udstilling på et kunstmuseum. Det er for eliten, for de akademiuddannede, og jeg er jo bare en skide reklametegner.

Så meget desto større er hans glæde nu over, at han her i 2021 - kun syv år efter, at han malede sin første akvarel - er udstillingsaktuel på hele to museer: I Chongqing i Kina og i hjembyen på Vejle Kunstmuseum.

Annonce

Har studeret dem alle

Udstillingen i Vejle åbner 9. juli og kører frem til november. Og det er ikke mindst stort for Ole Aakjær at få en plads på Vejle Kunstmuseum, fordi stedet altid har haft en særlig plads i hans kreative hjerte.

Da han som stor teenager flyttede til Vejle, kendte han kun ganske få og levede i en årrække en noget ensom tilværelse.

- På Rødkilde Gymnasium tog vores billedkunstunderviser os ofte med til Vejle Kunstmuseum. Jeg begyndte at gå alene derned i weekenderne, hvor jeg i timevis granskede alle værkerne, husker Ole Aakjær og tilføjer, at han stadig kommer på museet med en følelse af ærefrygt.


Jeg har pludselig oplevet, at hvis jeg selv rækker ud til verden, så rækker den tilbage til mig. Jeg troede jo ellers ikke, at Vejle gad mig.

Ole Aakjær


Men han har i en årrække følt sig lidt som en fremmed i sin hjemby, fortæller han.

- Derfor troede jeg, at jeg havde spillet mig selv skakmat på forhånd. Jeg kan nu mærke, at det virkelig betyder noget for mig at blive anerkendt og taget imod i Vejle.

Annonce

Kunstnerisk leg

Museumsinspektør Trine Grøne fortæller, at Ole Aakjærs baggrund i design- og reklameverdenen netop gør hans kunst så spændende.

- Det afføder anderledes visuelle output, end man måske typisk ser inden for den klassiske kunstverden, og som rækker ind i visuel kultur med et formsprog, der også knytter an til populærkulturen og vækker genklang fra filmuniverset og tegneseriegenren, siger Trine Grøne.

Hun fremhæver, at Ole Aakjærs kunstneriske udtryk er uden klassisk etikette, men at han leger sig ind i kunsten gennem klassiske teknikker som akvarel og linoleumstryk.

- Kunst defineres i dag uden regelbestemte rammer, og det giver mulighed for, at kunstnerne, klassisk uddannede eller ej, kan udtrykke sig personligt med inspiration fra mange forskellige genrer og perioder, hvad enten det gælder inspiration fra kunsthistorien eller populærkulturen, siger Trine Grøne, der glæder sig til udstillingssamarbejdet med Ole Aakjær.

Og han har nu en følelse af, at han endelig har fået en hjemmebane. Det er udstillingen på Vejle Kunstmuseum med til at understrege.

- Jeg har pludselig oplevet, at hvis jeg selv rækker ud til verden, så rækker den tilbage til mig. Jeg troede jo ellers ikke, at Vejle gad mig.

Annonce

Vores mange lag

Men Vejle gider i den grad Ole Aakjær, og det gør resten af verden også.

Udstillingen i hjembyen er kommet i stand i forlængelse af, at Ole Aakjær er blevet inviteret til den kinesiske millionby Chongqing for at udstille på Chinese Contemporary Art Museum.

Oprindeligt var det tanken, at de samme kunstværker skulle udstilles først i Vejle og siden i Kina, men covid-19 har skubbet til planlægningen, så i stedet bliver der tale om to separate udstillinger med nogle af de mange værker, som Ole Aakjær har haft tid til at fordybe sig i, siden corona satte en stopper for hans rejse- og udstillingsaktiviteter.

Udstillingen i Vejle har titlen The Babushka Exhibition og får placering i og omkring Maskinrummet på museet.

Blå Bog for Ole Aakjær

Alder: 58 år.

Født og opvokset: Født i Fredericia og opvokset i blandt andet Follerup og Gl. Ry.

Familieforhold: Gift med Susan. Sammen har de sønnen Simon på 20 år. 

Uddannelse: Uddannet reklametegner på Vejle Amts Folkeblads tegnestue i begyndelsen af 1980'erne.

Job: Efter at have stået bag adskillige reklamebureauer, valgte Ole Aakjær i 2014 at springe ud som fuldtidskunstner. 

Ole Aakjær forklarer, at udstillingen netop handler om at komme med ind i hans personlige maskinrum, hvor han afsøger forskellige sider af sig selv igennem kunsten.

- Samtidig arbejder jeg meget med de historiefortællende lag hos mennesket: At vi er mere end bare kød og blod.

Selvom lagene kommer til udtryk igennem kvindelige ansigter, så afslører Ole Aakjær, at hans malerier i høj grad er selvportrætter, hvor han reflekterer over sine egne skrøbeligheder og styrker.

- De samtaler, jeg i den sammenhæng har med mig selv, kalder jeg for babushka-samtaler, siger han og spørger retorisk: "Hvad kan den Ole, der er nede, lære af den Ole, der er oppe?"

Ole Aakjærs gransken af sin egen psykologi oplevet igennem akvareller af kvindeansigter kan ses på Vejle Kunstmuseum til juli.


Hvad kan den Ole, der er nede, lære af den Ole, der er oppe?

Ole Aakjær - i samtale med sig selv


Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Alarm 112

Drengestreger kunne være gået grueligt galt: Bål i nåleskov udviklede sig til brand

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Debat

Vi skal investere mere i sikring mod klimaforandringer

Annonce