Annonce
Give

Verdensberømt kunstner viser værker i Give

To af de oprindeligt 22 skjolde fra værket "Cocoon" fra 1992. Hvert skjold er forskelligt fra øvrige og hvert skjold gennembrydes af et ansigt. Foto: Skulpturby.

Skulpturbyen har efter flere års forsøg fået Jens Galschiøt til at være med i Danmarks største galleri i det fri i Give. Han bidrager med to tankevækkende værker.

Give: Det er en verdensberømt kunstner, der i år gæster Skulpturbyen. Endda med to værker, eller rettere dele af to værker.

Jens Galschiøt er navnet og verdensberømt blev han for alvor i 1993. Her opstillede han sammen med hjælpere skulpturen "Min indre svinehund" i 20 europæiske storbyer. Alle skulpturerne var ens, og de var også alle opstillet ulovligt.

Skulpturen forestiller en mand med grisehoved og frakke. Den skal sandsynligvis beskrive den dæmon, der ligger skjult under huden på det civiliserede menneske. Det er en dæmon, der altid skal bekæmpes for at bevare humanismens landvindinger.

Opstillingen af de 20 skulpturer foregik i løbet af to dage i en street-art-aktion. Skulpturen skulle sætte fokus på den stigende forråelse i Europa.

Verdensberømt i Danmark blev han for alvor året før. I 1992 blev han bedt om at fremstille et værk til den internationale kunsthal på verdensudstillingen Expo92 i Sevilla i Spanien.

Han fremstillede værket "Cocoon", der bestod af 22 skjolde fremstillet i rustfrit stål. Skjoldene er op til fire meter høje og stillet om i cirkelform har værket en diameter på 12 meter.

Jens Galschiøt kort

Jens Galschiøt blev født i Frederikssund i 1954.Forlod skolen i 8. klasse og undgik dermed at blive smidt ud.

Han blev uddannet som plade- og konstruktionssmed på Odense Staalskibsværft i 1973.

Selvlært sølvsmed og skulptør med eget værksted i Odense siden 1985.

Jens Galschiøts atelier i Odense indeholder, bronzestøberi, udstillingshal, værksted og en skulpturpark.

"Skitser til et anti krigsmonument" hedder værket, der er udstillet i Huset. Der er ikke mange krigeriske handlemuligheder i de to rifler. Foto: Skulpturby.

Fort Europa

Det er to af disse skjolde, der nu er udstillet i Give. De står på plænen oven for Diagonalkroen, hvor de for øjeblikket skinner og gnistrer i solen, til denne går ned.

Interessant ved skjoldene er, at de hver især gennembrydes af et ansigt fremstillet i bronze. Ansigterne er forskellige og placeret forskellige steder på skjoldene og de er alle mørke.

En nærliggende tolkning kunne være, at det er flygtningen fra Afrika, der forsøger at bryde ind i Fort Europa. Men da ansigterne bryder igennem fra skjoldenes bagside er denne tolkning næppe holdbar.

Smukke er de i dog i al deres tankevækkende gru.

Det andet værk af Jens Galschiøt er udstillet inde i Huset. Det er nærmest et anti-krigsmonument. Det er ikke en tolkning, men titlen på værket.

Annonce

Knuder

Den fulde titel er "Skitser til et anti-krigsmonument". Værket kunne umiddelbart ligne et fund fra skyttegravene i Første Verdenskrig. To geværløb, det ene med påsat bajonet, slår nærmest knuder på sig selv.

De er helt ubrugelige som våben, hvad enten det skulle være til forsvar eller angreb. Deri ligger "anti" i forhold til et normalt krigsmonument. Man tager næppe fejl, hvis man tolker dem som et pacifistisk indslag i den stadig mere krigeriske debattone både herhjemme og internationalt.

I det hele taget er Jens Galschiøt en kunstner med noget på sinde. "Min indre Svinehund" er blevet fulgt op af en lang række andre værker, hvor Jens Galschiøt i skulpturel form kommenterer verdens efter hans opfattelse sørgelige tilstand.

"Den stille død" var en happening i København i forbindelse med FN's Sociale topmøde i 1995. Her blev der ophængt 750 dukkelig og 13 millioner "pengesedler".

"Skamstøtten", "Hungermarchen" og "Survivel of the Fattest" er andre. Den sidste er en tre meter høj kobberskulptur af en enorm Justitia, der sidder på ryggen af en mand.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Der er kun 200 meter fra den ene Kirk Johansen-restaurant til den anden: Men der er himmelvid forskel på regnskaberne

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Psykiatrisk afdeling skal finde ny leder igen: Ledende overlæge stopper uden at have andet job på hånden

Alarm 112 For abonnenter

13-årig pige gav to drenge oralsex ved Spinderihallerne i 2020: Efter tre retsmøder er dommen endelig faldet

Billund

Børnenes Hovedstad har fødselsdag - og så kom en kronprinsesse på besøg

Vejle

Se med LIVE: Messerschmidt og Carsten Nielsen krydser klinger inden afstemning om forsvarsforbeholdet

Se kortet: Så tæt står vindmøllerne i landets kommuner

VEJLE

Der er tæt på at være fuldt hus på gågaden: Nu får du endnu en butik, du ikke kan undvære

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Sport

Se video: Tidligere cykelstjerne fra Vejle kæmper med Danmarks stejleste vej, mens VAF's reporter kommer halsende bagefter

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

Husejer står med hul i hækken, efter at to biler tørnede sammen på Søndermarken

Vejle For abonnenter

Lejlighed solgt for 2.835.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Kultur

Ja, ja, jaaaaaaaa: Her bliver der kæmpe tour-fest for hele familien - og festen starter lige fra morgenstunden

Annonce