Annonce
Give

Verdensberømt kunstner viser værker i Give

To af de oprindeligt 22 skjolde fra værket "Cocoon" fra 1992. Hvert skjold er forskelligt fra øvrige og hvert skjold gennembrydes af et ansigt. Foto: Skulpturby.

Skulpturbyen har efter flere års forsøg fået Jens Galschiøt til at være med i Danmarks største galleri i det fri i Give. Han bidrager med to tankevækkende værker.

Give: Det er en verdensberømt kunstner, der i år gæster Skulpturbyen. Endda med to værker, eller rettere dele af to værker.

Jens Galschiøt er navnet og verdensberømt blev han for alvor i 1993. Her opstillede han sammen med hjælpere skulpturen "Min indre svinehund" i 20 europæiske storbyer. Alle skulpturerne var ens, og de var også alle opstillet ulovligt.

Skulpturen forestiller en mand med grisehoved og frakke. Den skal sandsynligvis beskrive den dæmon, der ligger skjult under huden på det civiliserede menneske. Det er en dæmon, der altid skal bekæmpes for at bevare humanismens landvindinger.

Opstillingen af de 20 skulpturer foregik i løbet af to dage i en street-art-aktion. Skulpturen skulle sætte fokus på den stigende forråelse i Europa.

Verdensberømt i Danmark blev han for alvor året før. I 1992 blev han bedt om at fremstille et værk til den internationale kunsthal på verdensudstillingen Expo92 i Sevilla i Spanien.

Han fremstillede værket "Cocoon", der bestod af 22 skjolde fremstillet i rustfrit stål. Skjoldene er op til fire meter høje og stillet om i cirkelform har værket en diameter på 12 meter.

Jens Galschiøt kort

Jens Galschiøt blev født i Frederikssund i 1954.Forlod skolen i 8. klasse og undgik dermed at blive smidt ud.

Han blev uddannet som plade- og konstruktionssmed på Odense Staalskibsværft i 1973.

Selvlært sølvsmed og skulptør med eget værksted i Odense siden 1985.

Jens Galschiøts atelier i Odense indeholder, bronzestøberi, udstillingshal, værksted og en skulpturpark.

"Skitser til et anti krigsmonument" hedder værket, der er udstillet i Huset. Der er ikke mange krigeriske handlemuligheder i de to rifler. Foto: Skulpturby.

Fort Europa

Det er to af disse skjolde, der nu er udstillet i Give. De står på plænen oven for Diagonalkroen, hvor de for øjeblikket skinner og gnistrer i solen, til denne går ned.

Interessant ved skjoldene er, at de hver især gennembrydes af et ansigt fremstillet i bronze. Ansigterne er forskellige og placeret forskellige steder på skjoldene og de er alle mørke.

En nærliggende tolkning kunne være, at det er flygtningen fra Afrika, der forsøger at bryde ind i Fort Europa. Men da ansigterne bryder igennem fra skjoldenes bagside er denne tolkning næppe holdbar.

Smukke er de i dog i al deres tankevækkende gru.

Det andet værk af Jens Galschiøt er udstillet inde i Huset. Det er nærmest et anti-krigsmonument. Det er ikke en tolkning, men titlen på værket.

Annonce

Knuder

Den fulde titel er "Skitser til et anti-krigsmonument". Værket kunne umiddelbart ligne et fund fra skyttegravene i Første Verdenskrig. To geværløb, det ene med påsat bajonet, slår nærmest knuder på sig selv.

De er helt ubrugelige som våben, hvad enten det skulle være til forsvar eller angreb. Deri ligger "anti" i forhold til et normalt krigsmonument. Man tager næppe fejl, hvis man tolker dem som et pacifistisk indslag i den stadig mere krigeriske debattone både herhjemme og internationalt.

I det hele taget er Jens Galschiøt en kunstner med noget på sinde. "Min indre Svinehund" er blevet fulgt op af en lang række andre værker, hvor Jens Galschiøt i skulpturel form kommenterer verdens efter hans opfattelse sørgelige tilstand.

"Den stille død" var en happening i København i forbindelse med FN's Sociale topmøde i 1995. Her blev der ophængt 750 dukkelig og 13 millioner "pengesedler".

"Skamstøtten", "Hungermarchen" og "Survivel of the Fattest" er andre. Den sidste er en tre meter høj kobberskulptur af en enorm Justitia, der sidder på ryggen af en mand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Vejle Madfest kom godt fra start: Men der var nærmest for mange smagsprøver

Vejle

Glæd dig: Nu kan du alligevel se EM på storskærm i en af Vejles parker

Annonce