Annonce
Vejle

Vestbyen slap med skrækken: Skoler med tusindvis af elever undgår nedlukning

Boulevarden er fuld af uddannelser og mange tusind studerende. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Campus Vejle, Rosborg Gymnasium & HF og de andre uddannelser på og omkring Boulevarden var i fare for at lukke ned for en periode.

Vestbyen: I sidste uge så det sort ud for de mange uddannelser på og omkring Boulevarden i Vejles vestby. Her ligger blandt andet Syddansk Erhvervsskole, Campus Vejle og Rosborg Gymnasium & HF.

De var på grund af den udbredte smitte i nabolaget tæt på at lukke ned for en periode. Men det skete ikke - og heldigvis har situationen ændret sig til det bedre siden.

Coronavirussen har nemlig ikke længere nær så hårdt fat i området. Det oplyser Vejle Kommune.

Annonce

Udviklingen glæder sundhedschef Diana Krogstrup. Hun er samtidig er spændt på den kommende tid, hvor restauranter, caféer og værtshuse igen er begyndt at tage imod sultne og tørstige kunder.

- Vi må ikke tabe fokus nu, hvor samfundet åbner op. Det er stadig vigtigt, at vi lader os teste, så vi kan få bremset smittekæderne. Det er ligeledes vigtigt, at man holder sig for sig selv, når man er smittet. Isolationen gælder også over for sin egen familie, siger Diana Krogstrup.

Fra vuggestue til uddannelser

Uddannelserne ligger i Sankt Johannes Sogn, der strækker sig ned til Vejle Å i syd og op mod Vardevej i nord. I daglig tale kender de fleste vejlensere vel mest området som Vestbyen.

Her havde smitten godt fat i beboerne især i starten af sidste uge.


De unge menneskers omdeling af flyers og borgernes indsats har båret frugt.

Diana Krogstrup, sundhedschef


Faktisk stod det så galt til, at myndighederne var tæt på at lukke alle sognets institutioner. Heriblandt vuggestuer, børnehaver, folkeskoler og altså uddannelser - i et område, hvor mange tusind studerende har deres daglige gang.

Årsagen var, at området nær overskred myndighedernes tre kriterier for nedlukning - se faktaboks.

Allerede onsdag i sidste uge så det lidt bedre ud. Her havde Sankt Johannes Sogn 12 smittede beboere og en såkaldt incidens på 212. Sidstnævnte fortæller, hvor mange der  den seneste uge er testet positiv ud af 100.000 beboere. Positivprocenten, altså hvor mange procent er smittet ud af alle testede, var 1,7.

Sådan afgrænses Sankt Johannes Sogn. Kort: sogn.dk
Annonce

Elever omdelte flyers

De seneste tal, som kommunen har fingre i, er to døgn nyere og stammer fra fredag eftermiddag. De viser positive takter. Især positivprocenten har rykket sig i den rigtige retning og er kommet ned på 1,3. Det er sket imens, at flere i området - ifølge Vejle Kommune - har ladet sig teste.

Ifølge sundhedschefen skyldes udviklingen især indsatsen i sognet. Eleverne på 10. klasses-centret gik eksempelvis i sidste uge på gaden for at dele materiale ud til alle beboerne i området. Heri opfordrede de alle til at lade sig teste og ellers passe på hinanden med sprit og afstand.

- De unge menneskers omdeling af flyers og borgernes indsats har båret frugt, konstaterer Diana Krogstrup tilfredst.

22.026 vejlensere har den seneste uge ladet sig teste for coronavirus. Af dem var 102 positive, hvilket svarer til 0,46 procent. Det viser tal fra Statens Serum Institut fra søndag eftermiddag. Incidensen er lige nu for hele kommunen 88,3.

Et sogn lukker

En kommune er forpligtet til at lukke et sogn, når følgende tre kriterier er opfyldt:

  1. Mindst 400 smittede per 100.000 indbyggere (incidens) de seneste syv dage.
  2. Mindst 20 smittede personer de seneste syv dage.
  3. En positivprocent på mindst 2 de seneste syv dage.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smitten falder i Vejle Kommune: Men én befolkningsgruppe skiller sig stadig negativt ud

Annonce