Annonce
Give

Vesterlund Efterskole er i gang med opgraderingen til 2.0

Forstander Søren Haubjerg har store planer for foredragssalen, som bliver bygget ud til begge sider, og hvor tilhørerne placeres som i et amfiteater. Det giver plads til 250 personer, mod de nuværende 120. Foto: Astrid Bigum Kristensen
Da forstander Søren Haubjerg trådte til for halvandet år siden, var det med store visioner - og dem er han nu i fuld sving med at føre ud i livet på den 100 år gamle efterskole. I første omgang sker det med opdaterede rammer for otte millioner kroner.
Annonce

Vesterlund: I 1920 åbnede Vesterlund Efterskole for første gang - dengang under navnet Vesterlund Ungdomsskole - og gennem de sidste 100 år er der sket meget, selvom skolen stadig er den samme. Det er i hvert fald det vigtigste budskab fra forstander Søren Haubjerg, der har siddet på posten i snart halvandet år.

- Når de tidligere elever kommer her til skolens jubilæum, skal de kunne mærke, at de stadig er en del af Vesterlund-familien. Vores grundholdning og værdier er stadig de samme, selvom vi nu er i gang med at opgradere til version 2.0, siger Søren Haubjerg.

Annonce

Historisk undervisning

Selve jubilæumsdagen er 28. januar 2021, og her er der - om corona vil - planer om et stort og festligt arrangement med gymnastikopvisning af sidste års elevårgang, og åbent hus for samarbejdspartnere og tidligere elever.

- Vi skal også markere det for eleverne i tiden op til. Eksempelvis kan vi undervise, som man gjorde for 100 år siden, eller vi kan dykke ned en dag i hvert årti. Vi skal lege med undervisningsformerne, siger Søren Haubjerg.

Men først tilbage til opgraderingen.

Annonce

Plads til udvikling

Skolen er nemlig lige nu i gang med en omfattende renovering, hvor især den gamle hovedbygning får noget af en overhaling, så der nu bliver alt fra mødelokaler til samtalekøkken og lærerværelse, men også springsal og foredragssalen står for tur.

- Dels har vi nogle ting, der skal laves, fordi der har været vandskader, og sådan noget, og helt lavtpraktisk skal cykelskuret udvides, så der er plads til alle elevers cykler. Og så skal vi have lavet gulve og lydlofter, for jeg fokuserer på god medarbejdertrivsel. Og vi skal have renoveret og skabt rammer, så vi kan blive ved med at være en moderne efterskole med plads til at udvikle os, siger Søren Haubjerg, der dog understreger, at en god skole ikke kun kommer med nye lokaler:

- En god skole skal også have en stærk indholdsplan og værdigrundlag. Men for at lave den skole, vi gerne vil, skal vi have bedre rammer.

Annonce

Grundtvigsk fællesskab

Renoveringen, der har været i gang siden årsskiftet, kommer i alt til at vare omkring tre år og løber op omkring otte millioner kroner, heraf koster foredragssalen cirka 4,5 million kroner.

- Der er kun plads til 120 personer i foredragssalen, vi har 200 elever. Så vi udvider den, så der bliver plads til 250 personer. Det betyder, at for eksempel kan forældre, der henter børn om fredagen, komme ind og være med til at synge fællessang, og det bygger bro mellem eleverne på skolen og forældrene derhjemme, forklarer forstanderen, der med udvidelsen prioriterer at lave et inspirerende rum, der kan samle eleverne i fællessang og det grundtvigske fællesskab, som skolen er bygget på.


- En god skole skal også have en stærk indholdsplan og værdigrundlag. Men for at lave den skole, vi gerne vil, skal vi have bedre rammer.

Søren Haubjerg, forstander på Vesterlund Efterskole


Annonce

Nye øjne

Skolens rivende udvikling gennem de 100 år har naturligvis fordret løbende tilbyggelser og opkøb af mere plads, og Søren Haubjerg understreger, at han overtog en sund og velfungerende skole.

- Min forgænger har gjort det formidabelt, siger han, men fortæller også, at han synes, at det er naturligt, at der sker nye ting på skolen.

- Jeg er jo kommet hertil med nye øjne, så jeg ser jo tingene på en helt anden måde. Jeg drømmer om, at vi kan skabe læringsrum i stedet for klasseværelser, og at inklusionslærerne møder deres elever i hyggelige omgivelser i samtalekøkkenet, siger Søren Haubjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce