Annonce
Danmark

Dødstrusler mod vestjysk chinchillaavler: Nu langer hun ud efter debatkulturen på Facebook

Mai Ejlskov fra Astrup har en chinchillafarm med 1600 avlshunner. Arkivfoto: Anita Rahbek
En lavine af hadefulde beskeder rullede torsdag aften ind hos Mai Ejlskov fra Astrup - med et opråb på Facebook forsøger hun nu at skabe plads til forskellighed.
Annonce

Astrup: Sådan nogle som dig burde ikke leve. Du burde selv blive flået ligesom dyrene.

Der er ordlyden i nogle af de grimmeste beskeder, som 41-årige Mai Ejlskov fra Astrup har modtaget. Torsdag aften begyndte det at vælte ind til hende med Facebook-beskeder og kommentarer fra folk, der er sure over, at hun driver en chinchillafarm.

Omkring 100 beskeder med trusler og tilsvininger blev det til, og siden har Mai Ejlskov brugt lang tid på at slette beskeder, kommentarer og blokere folk på Facebook og Messenger.

Det er ikke første gang, pelsdyravleren oplever at komme under angreb fra personer på det sociale medie. Men denne gang fik det hende selv til tasterne.

Mai Ejlskov skrev et langt indlæg på Facebook, hvor hun skriver om sine oplevelser, og at hun ikke føler, der længere er plads til forskellige holdninger. Siden da har debatten taget fart, og opslaget er kommenteret og delt tusindvis af gange.

Annonce

Plads til forskellige livsopfattelser

- Jeg er overrasket over, hvor meget opmærksomhed, det har fået. Men jeg tolker det også som, at det er en debat, der træner til at blive taget, om hvordan man taler til hinanden. Der er mange, der ikke accepterer hinandens livsopfattelser, og hver har travlt med at passe andres butik i stedet for deres egen, siger Mai Ejlskov til Dagbladet.

I kommentarsporet under hendes opslag florerer debatten lystigt - og mange indlæg er lige præcist så polariserede som det, Mai Ejlskov opponerer imod.

- Det gik ikke ud på at få medynk eller sympati, for jeg er rimelig tykhudet. Det gik ud på at skabe en debat. Det handler om, at man angriber folk, der har anden livsopfattelse end en selv, siger hun.

Annonce

Ikke første gang

Mai Ejlskov tror, at den seneste bølge at hadefulde beskeder på hendes Facebook-væg og -indbakke er et koordineret angreb fra dele af det veganske og dyrevelfærdsaktivistiske miljø. Det har hun nemlig oplevet før.

- Vi havde en episode i 2019 i juledagene, hvor der var en lignende storm. Det påvirkede mig meget, for det var første gang, vi prøvede sådan en shitstorm. Sidenhen er der kommet meget fra nogle enkelte, men det sletter jeg bare og trækker på skulderne, siger hun.


Det kan godt se ud, som om jeg dækker over det, men jeg er ikke flov over at være chinchillaavler.

Mai Ejlskov, chinchillaavler


Torsdagens pludselige angreb virker dog som en koordineret aktion, synes avleren. Mai Ejlskov fortæller, at hendes bedre halvdel er blevet medlem af forskellige veganske fora, hvor han oplevede, at onlineaktioner blev planlagt.

Mai Ejlskov er dog ikke ude med riven efter alle veganere, for hun og kæresten oplevede, at det langt fra var alle på de veganske fora, der var enige i spam-angreb.

- Det virker til at være en lille, broget skare af aktivister i veganermiljøet, som opfordrer til spam. Der var mange andre, der skrev til dem, at de skulle lade være. Det er ikke, fordi jeg har noget issue med veganere - det handler jo om rummelighed, siger chinchillaavleren.

Annonce

Trusler er ikke anmeldt

Selvom der er dødstrusler iblandt beskederne, har hun ikke involveret politiet i sagerne.

- Jeg havde travlt med at slette beskeder torsdag aften, og da jeg vågnede fredag, ærgrede det mig da, at jeg ikke havde gemt nogle, siger hun.

Et enkelt billede af en elektrisk stol med en tekst om, at der er reserveret plads til Mai Ejlskov, er dukket op siden, men det får politiet nok heller ikke at høre om.

- Billedet gør ikke så meget. Det er mere de ting, der bliver skrevet, siger Mai Ejlskov, der vil anmelde til politiet, hvis hun bliver ramt af en aktiviststorm med dødstrusler igen.

I sit opslag nævner Mai Ejlskov ikke, at hun er chinchillaopdrætter, men skriver blot, at hun er landmand.

Det får nogle i kommentarsporet til at undre sig og mene, at hun fremstiller sig selv som et tilfældigt offer for de hadefulde beskeder.

Annonce

Lille, men splittet land

Det har dog ikke været forsøg på at skjule noget, siger Mai Ejlskov.

- Det kan godt se ud, som om jeg dækker over det, men jeg er ikke flov over at være chinchillaavler. Jeg mente ikke, det var særligt væsentligt, hvad jeg var. Nu var det mig, der stod for tur, men næste gang kunne det være en griseavler eller kyllingeopdrætter. Jeg skrev om landbrug generelt, for med den udvikling, vi har nu, er der ikke nogen, der går ram forbi. Kløften mellem by og land bliver større, siger hun.

- Og det kræver ikke meget teknisk kunnen at finde ud af, jeg er chinchillaavler. Det står øverst på min profil.

Mai Ejlskovs forældre havde selv pelsfarm med mink, så hun er bekendt med, at pelsdyravl ikke er lige populært blandt alle. Hun synes dog, at tonen i debatten er blevet hårdere, de seneste 5-10 år - med andre ord, den tid hvor sociale medier er blomstret op.

- Det er noget andet, man ser nu. Der er en hård tone på sociale medier, og det er nemt at sidde og skrive noget i en fart. Det går også hurtigt hen og bliver mudderkastning. Vi bor i et meget lille land, men afstanden mellem os er ved at blive større, siger Mai Ejlskov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce