Annonce
Vejle

Veteran-projekt kom skidt fra start: Ingen meldte sig

TrekantBrand fik ingen henvendelser på sit tilbud til lokale veteraner om at få en grunduddannelse som brandmand. Arkivfoto: Mette Mørk
Tilbud til krigs-veteraner om at tage grunduddannelse som brandmand ved TrekantBrand solgte ikke: Selvom der er over 700 veteraner i Vejle, fik projektet ingen henvendelser.
Annonce

Vejle: Ikke en eneste henvendelse.

Det er status på et projekt for lokale krigs-veteraner, som Vejle Kommunes arbejdsmarkedsudvalg i august 2018 afsatte 150.000 kroner til.

Projektet var inspireret af et lignende initiativ under Østsjællands Beredskab, der tilbyder veteraner en grunduddannelse som brandmænd. Tanken var, at Vejle-veteraner skulle have samme tilbud hos TrekantBrand.

Håbet var, at tilbuddet med tiden kunne udvides til at gælde hele Trekantområdet, men de første erfaringer har ikke været gode, som TrekantBrand skriver i en status-skrivelse om projektet til arbejdsmarkedsudvalget.

"Efter at TrekantBrand gennem det sidste års tid har forsøgt at få kontakt til mindst seks veteraner til deltagelse i et pilotprojekt, må vi konstatere og forholde sig til, at der ikke har været en eneste henvendelse. ... Ud fra ovennævnte vurderer TrekantBrand ikke, at der vil være mulighed for gennemførelse af det ønskede projekt for veteraner med bopæl i Vejle Kommune," skriver Erik Skallerup, leder af forebyggende afdeling i TrekantBrand, i status-skrivelsen til arbejdsmarkedsudvalget.

Så mange veteraner bor der i og omkring Vejle

I Vejle Kommune bor der 732 registrerede veteraner.

Tallet er baseret på Veterancentrets register over veteraner, der har fået udleveret et veterankort.

Veterankortet udleveres til alle veteraner siden 1992 og på forespørgsel til udsendte før 1992.

I alt er der registreret 38.370 veteraner i Danmark.

Veterancentret vurderer, at der er op mod 60.000 personer, der har været udsendt for Danmark siden 1948.

Vejle Kommune er den kommune i Trekantområdet, der har flest registrerede veteraner. I Fredericia er der registreret 591 veteraner og i Kolding er tallet 660.

Der er flest registrerede veteraner i Københavns Kommune: 3295.

Herefter følger Aalborg: 2188, Viborg: 1415, Aarhus: 1402 og Odense: 1003.

Kilde: Veterancentret

Annonce

Giver det lidt tid

Det var udvalgsformand Anja Daugaard (LA), der fik ideen, og hun ærgrer sig over, at ingen veteraner har udtrykt interesse for tilbuddet.

- Det er da smadderærgerligt. Det undrer mig også, for på Sjælland er det en succes. så jeg ringede til en veteran for at blive klogere på hvorfor. Han kunne selvfølgelig ikke svare på alle veteraners vegne, men det endte med, at jeg blev inviteret ned til veteranernes cafe torsdag aften til en snak, siger Anja Daugaard.

- Her var der i hvert fald én, der udtrykte interesse. Vi snakkede også om, at der måske ikke har været nok information om tilbuddet, så nu giver vi det lidt mere tid og så tager vi sagen op igen på næste møde. Så ser vi, om der er kommet nogle tilmeldinger. Og ellers må vi hjemtage de 150.000 kroner, siger Anja Daugaard.

Annonce

-Flere forklaringer

Maj-Britt Rosenkjær, barselsvikarierende veterankoordinator i Vejle Kommune, peger på flere mulige forklaringer på, hvorfor ingen af de over 700 veteraner, som bor i Vejle Kommune har meldt sig til projektet.

- For det første er veteraner et "sky" folkefærd, og for det andet kunne der godt have været bedre beskrevet, hvilken profil man gik efter i projektet, og hvad man forventede af veteranen efter projektet, fortæller Maj-Britt Rosenkjær.

- Jeg synes, at der har manglet information om, hvilken grad af PTSD der var plads til i projektet og noget så simpelt som, hvornår på dagen træningen skulle foregå.

- Endelig må man nok erkende, at Vejle er for lille et område til sådan et projekt. Der burde have været tænkt flere kommuner med, siger Maj-Britt Rosenkjær, som tilføjer, at hun i sit arbejde har orienteret om projektet til de omkring 40 veteraner, som hun er i kontakt med.

- Jeg har forsøgt at "sælge" projektet til veteranerne, men jeg har ikke oplevet, at veteranerne selv har talt om det, fortæller Maj-Britt Rosenkjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce