Annonce
Vejle

Vi åbner den tredje låge: Journalister er utroværdige, men læserne tror på avisen

Journalist Anders Møllenberg er vild med jul. - Det er så mørkt på denne tid af året, så jeg synes vi trænger til julelys og til at hygge os sammen. Jeg troede, at vi danskere gik op i jul, men det var lige indtil vi for to år siden tog til Alsace og fejrede jul - det skal man altså prøve. Det er helt fantastisk, så meget franskmændene gør ud af julen, siger han. Arkivfoto: Lars Juul
Anders Møllenberg lever godt op til billedet af den kritiske journalist. Han peger på det paradoks, at læserne stoler på avisen, men åbenbart ikke på skribenterne - så måske er det troværdighedsmålingerne, der halter.
Annonce

Vejle: I avisens jule-nedtælling er vi nået til plads nummer 24. Her befinder skribentens eget fag, journalistfaget, sig. Med fare for at servere "ananas i egen juice" er repræsentanten for journalistikken fundet inden for avisens egne rækker, så i dag spørger vi sportsjournalist Anders Møllenberg, 53 år, hvad troværdighed betyder for ham.

Anders Møllenberg kender udmærket de årlige målinger af troværdighed, og han rammer også stort set plet, da jeg beder ham skyde på, hvor på listen vi journalister ligger - kun to pladser over bunden.

- Det er egentlig paradoksalt, og jeg har svært ved at give et godt svar på, hvorfor folk åbenbart generelt opfatter journalister, som utroværdige, siger Anders Møllenberg.

- Læserne tror jo på avisen, det viser alle vores undersøgelser. Men de har åbenbart ikke særlig høj tillid til journalisterne. Det kunne være interessant at vide, hvordan spørgsmålet er blevet stillet i undersøgelsen. Måske ligger en del af forklaringen der, funderer Anders Møllenberg.

Jeg blev bidt af sportsjournalistikken, så jeg har aldrig haft trang til at søge andre stofområder, selvom jeg faktisk ville være almindelig nyhedsjournalist, da jeg gik ind i faget.

Anders Møllenberg, journalist

Annonce

Det blev sport ved et tilfælde

Anders Møllenberg drømte som barn om at blive professionel fodboldspiller. Da den drøm brast, tænkte han det kunne være spændende at blive sportsjournalist. Han havde nu for længst glemt journalistdrømmen, da det blev tid til at vælge uddannelse. Unge Anders valgte i stedet en kontoruddannelse.

Det blev dog hurtigt for kedeligt, og så dukkede journalistfaget op igen. Det gik, som det gik, og ved et tilfælde mødte Anders undervejs sin senere kone, Jeanette, som også er uddannet journalist og dengang var beskæftiget på Horsens Folkeblad. Derfor slog han til, da en stilling som sportsjournalist dukkede op på naboavisen Vejle Amts Folkeblad, da han var udlært i 1999.

- Faktisk havde jeg for længst glemt min barnedrøm om at blive sportsjournalist, og jeg valgte udelukkende stillingen, fordi det passede med Jeanettes job. Men jeg blev bidt af sportsjournalistikken, så jeg har aldrig haft trang til at søge andre stofområder, selvom jeg faktisk ville være almindelig nyhedsjournalist, da jeg gik ind i faget, fortæller han.

Annonce

Han siger også nej til forældreforeningen

Anders Møllenberg trives fortsat i sportsjournalistikken, der giver ham mulighed for at møde spændende mennesker og have en afvekslende hverdag, hvor hver arbejdsdag bringer nye oplevelser.

Troværdighed har undervejs været Anders Møllenbergs faglige rygrad, så at sige.

- Jeg har altid nøje afvejet, hvad jeg kunne engagere mig i privat, for ikke at sætte min troværdighed over styr. Det betyder, at jeg ikke er medlem af foreninger, ikke engang forældreforeningen i mine børns skoleklasser. Det skal ikke være sådan, at folk kan sige: "Nåh, han har også forbindelser på avisen".

I år skal julen være til at stole på!

  • 2000 danskere bedømt i sommer 26 forskellige faggruppers troværdighed på en skala fra 1 til 5. Undersøgelsen blev foretaget af kommunikationsbureauet Radius CPH med data fra Epinion’s Danmarkspanel.
  • Redaktionen tæller ned til juleaften ved at præsentere hver faggruppe.
  • I dag handler det om journalister - og det er træls at indrømme det: Vi ligger nummer tre fra bunden med et snit på 2,52!

Fem mandler

Særlige juletraditioner?

Jeanette og ungerne og jeg har faktisk indstiftet en ny juletradition. Vi ville gerne holde jul i udlandet, og i år drager vi for anden gang til Alsace, hvor vi holder en forrygende juleaften. Strasbourg ligger lige i nærheden, og byen er tidligere blevet kåret som Europas juleby med god grund. Der er simpelthen en fantastisk julestemning. Ellers er vores faste juletradition, at vi fejrer 1. juledag med en julefrokost med min side af familien.

Yndlingsjulesang?

"Driving Home For Christmas" med Chris Rea. Den er for mig indbegrebet af en julesang. Og så har jeg været vild med "Dejlig er jorden", siden jeg som helt ung hørte Gasolin spille den til koncert.

Yndlingsjulefilm?

Jeg ved, det lyder banalt, men jeg elsker Disney Juleshow. Desuden ser vi hvert år Jim Careys "Grinchen - Julen er Stjålet". Den ser jeg sammen med mine drenge på 15 og 17 år.

Hvem holder du juleaften med?

Vi plejer at være familien, altså Jeanette, drengene og jeg.

Hvad skal du spise juleaften?

Altid gås, og så plejer menuen at stå på risengrød først - jeg er jo ud af fattig æt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

"Så skal han hjem og holde fest...": Nej, børnefødselsdage må vente til oktober, hvis det står til kommunen

Debat

Så fik vi et regionsbudget i hus

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce