Annonce
Danmark

Vi er i kamp mod uret!

Så kravlede regeringen endelig ned fra træet. Der er ikke længere en alvorlig fare for, at regeringen vil nedlægge veto mod Kommissionens foreslåede genopretningsplan. Men regeringen har stadig – i regi af gruppen ”de sparsommelige fire” – et stort fokus på, at der skal betales så lidt som muligt til EU-fællesskabet i første omgang.

Det vigtigste i min optik lige nu er, at vi får vedtaget en markant genopretningspakke, når stats- og regeringscheferne skal mødes den 17. og 18. juli. Kommissionen har foreslået, at vi bruger 750 milliarder euro (langt mere end Danmarks bruttonationalprodukt) på at understøtte den grønne omstilling, få hurtigt internet bredt ud i hele EU og satse på efteruddannelse. Pengene hentes gennem en CO2-skat og skat på store IT-giganters omsætning.

Jeg frygter, at uenighederne vil være så markante, at pakken ikke kan vedtages i juli. Måske bliver det først i august, september eller oktober – eller det, der er værre.

Annonce
Stine Bosse

Det kommer i sidste ende til at afhænge af, hvor mange regeringschefer, herunder de sparsommelige fire, der vil slå armene over kors og gamble med fællesskabet. En genopretningspakke kræver, at samtlige 27 medlemslande bliver enige. Og det er derfor, at det europæiske fællesskab slet, slet ikke er gearet til de stædige krav, vi har set fra sparegruppen, som Danmark er en del af.

Som aktiv person i dansk og europæisk erhvervsliv oplever jeg, at nervøsiteten er meget stor. Det giver mig ubehagelige mindelser om finanskrisen i 2008. Dengang, hvor man ikke vidste, hvordan økonomien ville se ud nærmest dagen efter. Mistilliden eskalerede. Alle holdt på pengene. Og i Europa trådte vi for sent til. I Sydeuropa måtte de lide under sparekniven.

Finanskrisen har lært os, at der for alt i verden er to fejl, vi må undgå at gentage. For det første må vi ikke være langsommelige, og for det andet må vi ikke være smålige.

Det lønner sig ikke for fællesskabet eller dets enkelte medlemmer. Finanskrisen efterlod mørke skygger over Danmark og fortalte os med al tydelighed, at vores jobs, vores velfærd og vores tryghed er totalt afhængig af, hvad der sker på EU’s indre marked. På samme måde er vi helt afhængige af, at Italiens økonomi ikke kollapser nu. For så bryder euroen sammen, tysk og fransk økonomi rammes, og dermed er Danmarks eksportmarkeder i knæ. Vi har – og det er egentlig et paradoks – en meget egoistisk grund til at vælge fællesskabet til.

Europabevægelsens budskab er klart: Vi er i en kamp mod uret. Vi er i samme båd. Lige nu sejler vi mod afgrunden – såfremt en genopretningspakke ikke kommer tids nok. Et hurtigt kursskifte er nødvendigt, og det kræver, at vi alle bliver enige om retningen. Den danske regering må gøre sit.


Europabevægelsens budskab er klart: Vi er i en kamp mod uret. Vi er i samme båd. Lige nu sejler vi mod afgrunden – såfremt en genopretningspakke ikke kommer tids nok.

Stine Bosse
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Kampen genoptages efter Eriksens kollaps

Annonce