Annonce
Vejle

Vi hæver milliarder af kroner: Vejles butikker vil gerne have fingre i dine feriepenge

Hos Jes Østergaard Mathiasen (bagest) og Christian Pedersen har de endnu ikke mærket noget til den forestående udbetaling af feriepenge, selvom alle længe har vidst, at de fik muligheden for at trække penge ud senere på året. Arkivfoto: Flemming Larsen
Tøj- og skobutikker håber og tror, at udbetalingen af feriepenge giver øget salg i efteråret. Men det rækker ikke til helt at redde et udfordrende corona-år.
Annonce

Vejle: Tirsdag morgen fik 3,4 millioner danskere mulighed for at bestille tre af deres fem ugers indefrosne feriepenge til udbetaling.

Klokken 16 dagen efter, onsdag, havde 1.150.000 danskere været inde og bestille deres penge på Borger.dk, og det svarer til i alt 25 milliarder kroner af de i alt 60 milliarder, der står indefrosset.

Regeringen forventer, at ordningen vil øge privatforbruget med 16,5 milliarder kroner alene i år. Men i flere af de vejlensiske butikker har man endnu ikke mærket det store til effekten, selvom danskerne hele sommeren har vidst, at pengene kom til udbetaling senere på året.

Annonce

Har brugt penge på selvforkælelse

Det gælder blandt andet hos Buchs Herremagasin på gågaden i Nørregade.

- Der har været snak om det her i butikken, men det er ikke noget, vi har mærket fysisk på salget. Det er svært at svare på, hvordan ordningen vil påvirke tøjbranchen. Det, folk mere har brugt penge på under coronakrisen, er til selvforkælelse som café- og restaurantbesøg, fortæller indehaver Morten Buch.

Morten Buch er ikke overbevist om, at nyt tøj er det, vejlenserne og danskerne først går ud og bruger penge på, når de får udbetalt deres indefrosne feriepenge. Arkivfoto: Torben Hansen

Han har ingen forventning om, at der i morgen tidlig vil stå kunder klar i butikken til at bruge en god bid af deres bestilte feriepenge på nyt tøj.

- Jeg tror ikke, at vi som tøjbutik står i første række, og lige nu ligger der en ulmende skepsis blandt butikkerne for, hvad der sker i Danmark med et stigende smittetryk, siger tøjhandleren.

Annonce

Feriepenge redder ikke året

Han og resten af tøjbranchen har ikke brug for øget smitte og nye restriktioner, som gør det endnu sværere for folk at gå i byen eller tage til fest. Restriktioner, som også smitter af på salget af sko, hvilket de mærker hos Helle M i Søndergade.

Skohandler Helle Madsen forventer ikke, at udbetalingen af feriepengene kommer til at redde hendes og butikkens år, hvor salget har været ramt af coronakrisen. Arkivfoto: Mette Mørk

- Vi er mærket af coronakrisen, og jeg får ingen hjælpepakker. Det, der er tabt, er tabt, og det kommer jeg ikke til at tjene ind igen. Vi ved ikke, hvad der sker i morgen. Det er en usikker periode at drive butik, og lige nu bestiller vi varer hjem til næste sommer i håb om, at det går, siger indehaver Helle Madsen.


Vi bestiller varer et halvt år frem og får sandaler leveret i februar og marts, uden at vi reelt ved, om vi har råd til at betale for dem på grund usikkerheden med corona.

Helle Madsen, skohandler


Skohandleren har oplevet enkelte kunder, som siger, at de med udbetalingen af feriepenge nu får råd til at købe de sko eller støvler, de har haft kig på.

- Men det er ikke sådan, at jeg tror feriepengene redder året for mig. Men jeg håber, at coronaen har gjort, at folk forstår, at det er vigtigt at have gode butikker i deres by. Vi oplever nu, at politikere på landsplan siger, at man skal støtte sine lokale butikker. De ved godt, at det er vigtigt med gode handelsbyer, der kan være med til tiltrække nye tilflyttere, siger skohandleren.

Annonce

Har ikke mærket det endnu

Lidt længere oppe ad Søndergade driver Jes Østergaard Mathiasen Sport24, og her er der ikke taget forskud på feriepenge-glæderne.

- Vi har umiddelbart endnu ikke mærket noget til snakken om feriepengene, men vi håber og er også ret sikre på, at det vil smitte af på salget. Når der var så mange, der valgte at bestille feriepengene allerede den første dag (tirsdag, red.), må der være nogle, som vil ud at bruge pengene. Måske får flere råd til at købe lidt større julegaver, siger indehaver Jes Østergaard Mathiasen.

Sportsbutikken er langt fra så hårdt ramt af corona som kollegerne i tøj- og skobranchen.

- Vi er okay med og kan holde tallene fra sidste år. Efter et dyk i det tidlige forår er vi kommet godt med hen over sommeren. Under corona-nedlukningen havde folk også tid til at løbe en tur i skoven eller dyrke yoga i stuen, og det smittede af på salget. Men vi har også knoklet for det og har kørt varer ud til kunder og lavet opslag på Facebook, siger sportshandleren

Annonce

Corona fylder mere en feriepenge

Hos City Vejle bekræfter citychef Andreas Kiis Antonsen, at frygten for coronafølgerne aktuelt fylder mere blandt butikschefer og butiksejere end forventningen til feriepenge-salget.

- Butikkerne havde et forfærdeligt forår, hvilket de har kæmpet for at indhente hen over sommeren. De er ikke kommet i mål, for mange er stadig bagud, og mange er meget nervøse for, hvad der sker nu med corona-situationen. Men alle hilser udbetalingen af feriepengene velkommen og håber, at folk vil komme ned i byen for at bruge nogle af pengene, fortæller Andreas Kiis Antonsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smitten eksploderer også i Vejle: Borgmesteren opfordrer alle til at holde fast i de gode vaner

Danmark

Plantekød og pølsesnak

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce