Annonce
Debat

Vi har ingen nytte af nyttejobs

Karsten Hønge

Debat: Ja til uddannelse og arbejde. Nej til kostbar hovedløs aktivering.

Regeringen vi indføre 37 timers aktivering af udlændinge som betingelse for offentlige ydelser. Jeg er i den grad tilhænger af ”pligt og ret”, og i nævnte rækkefølge. Velfærdssamfundet hænger sammen fordi vi arbejder, og fordi vi samtidig holder hånden over borgere, som ikke er i stand til det.

Men de såkaldte ”nyttejobs” i regeringens udspil er ikke til nogen nytte, hverken for borgeren, kommunen eller staten. Vi risikerer seriøst at ansætte flere nye kommunale medarbejdere til at administrere aktiveringsordninger og ”nyttejobs”, end antallet af indvandrere der kommer i arbejde. Det vil dog være et nummer for skørt.

Annonce

Kommunernes Landsforening har beregnet, at indsatsen vil koste mellem 400 millioner og 800 millioner kroner afhængig af kvaliteten i aktiveringen. Men det vil kun få ca. 250 mennesker i job. Jeg tror, at vi skal finde nye veje.

At skifte vand i vandpytterne kan ikke beskæftige ret mange, og derfor ender aktivering som en meningsløs ørkenvandring

Årtiers mangelfulde integration har desværre efterladt mange mennesker uden uddannelse og job. Danmark fortsætter med at møde nye flygtninge og indvandrere med alt for lave forventninger. Men plat ”aktivering” og chikane hjælper ikke en disse. Tværtimod.

Arbejdsopgaver, som har været nævnt som ”nyttejobs”, er jo allerede i dag andre menneskers rigtige job. Fjerne graffiti, samle cigaretskodder op, rydde op på offentlige arealer og så videre er opgaver som varetages af især 3F’ere. Skal de så fyres, mens folk i aktivering overtager arbejdet? Det hjælper i hvert fald ikke på hverken integration eller velfærd.

At skifte vand i vandpytterne kan ikke beskæftige ret mange, og derfor ender aktivering som en meningsløs ørkenvandring. De fleste kommuner er derfor gået væk fra ”nyttejobs”, som oftest viser sig at være dyre og uden nævneværdig effekt.

Mennesker kommer videre, når der er konkrete individuelle planer som er et mix af uddannelse, arbejde, praktik i virksomheder, løntilskud og meningsfuld aktivering. Det hele skal ske i tæt samarbejde mellem borgeren, kommunen, uddannelsesinstitutioner, fagforeninger og virksomheder. I alle processer skal det være målbart, hvor meget den enkelte flytter sig i forløbet.

Hvis en borger ikke følger en aftalt plan, skal det have økonomiske konsekvenser. Jeg er ganske usentimental, når det kommer til betingelserne for at modtage offentlige ydelser, når vi samtidig husker, at der på alle arbejdspladser selvfølgelig kan være forsømmelser på enkelte dage.

SF deltager i forhandlingerne om integration, aktivering, uddannelse og så videre. Vores ambition er at blive en del af en kommende aftale, men kun hvis det giver mening for både borgerne og samfundet. Plat symbolpolitik for at være hård på udlændingepolitikken orker vi ikke.

Annonce
Vejle For abonnenter

Gør dig klar til fem måneders støj-inferno i midtbyen: Fra denne dato går det løs, når der skal bankes pæle i til nyt byggeri

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Debat

Klarsyn efter kommunalvalget: 10 millioner til skolen skal findes

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung person over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Annonce