Annonce
Debat

Vi skal investere mere i sikring mod klimaforandringer

Morten Skovlund. Foto: Mette Mørk

I de seneste ugers tid har vi set forfærdelige billeder fra henholdvis Tyskland og Belgien, der har været ramt af voldsomme regnmængder - med mudderskred og oversvømmelser til følge. På aller tragisk vis, har dette også kostet op mod 200 døde - og flere savnes stadig. Det er en menneskelig tragedie at følge, og min medfølelse går til alle de berørte.

At en naturkatastrofe som denne kan ramme lande så tæt på overrasker nok de fleste. Men virkeligeheden er også den, at vores vejr og klima er under forandring. Kendsgerningen er, at det går stærkere end vi turde tro på. Som medlem af Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune og bestyrelsen i Vejle Spildevand, så ved jeg at håndtering af de stigende regnmængder, står øverst på dagsordenen.

Vejles topografi gør desværre, at rigtig meget regn falder oven for bakkerne. Vand vil altid søge mod laveste punkt - Vejle Midtby. Landskabet i vores kommune gør, at vandet kan få fart på - samle sig i noget der minder om floder, og tage jordmaterialer med .

Annonce


Vi brug for, at sende endnu flere investeringer i retning af klimasikring, vandtilbageholdelse og adskillelser af regn- og spildevand.

Morten Skovlund


Det virker måske tænkt - men inden for de seneste par år  er det rent faktisk skete flere gange. Der har været store mudderskred i hhv. Grejsdalen og i Vestbyen ved Vardevej. Udløst af voldsomme skybrud - der sendte frådende regnmængder afsted og samtidig udfordret åerne i Midtbyen voldsomt. Noget der kom uventet for de fleste - som naturkatastrofer altid gør det.

Når man ser billederne fra katastrofeområderne i Tyskland og Belgien - og lytter til hvor overrasket og chokeret man her er over, at noget så voldsomt kunne ske hos dem, får det mig til at tænke: “Er vi godt nok gearet i Vejle?”

Nej - Vi brug for, at sende endnu flere investeringer i retning af klimasikring, vandtilbageholdelse og adskillelser af regn- og spildevand.

Indtil ulykken ramte Tyskland og Belgien, troede jeg faktisk, at vi gjorde nok for at sikre store værdier i midtbyen - og ja, menneskeliv. Jeg tror faktisk, vi skal arbejde endnu mere intenst og se på fremtidens klimaforandringer i et langt mere akut perspektiv. Halvtreds- og hundredårshændelses begrebet er passé - for klimaforandringer udvikler sig hurtigere end vi tør erkende.

Vi skal uden tvivl have sat endnu mere skub på seperatkloakeringerne og vandtilbageholdelsen. Jeg mener også vi er tvunget til, at overveje, hvor vores fremtidige store udstykninger skal ligge, så vi ikke befæster mere jord oven for bakkerne.

Begrænses investeringerne af det kommunale anlægsloftet må vi sammen med KL bede Regeringen om, at undtage klimasikringsinvesteringer fra rammerne i de kommende budgetter - alt andet vil være uansvarligt.

Annonce
Vejle For abonnenter

Da Else Marie skiftede navn, begyndte folk at møde hende på en anden måde: - Det er en anden type fyre, der skriver til mig

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Lå stønnende på en båre i retten: 48-årig københavner dømt for forsøg på at dræbe vejlenser med kniv og kogende vand

Vejle For abonnenter

Læs de nedslående svar på Jans henvendelse til Vejdirektoratet: 'Der er ét ord for det, og det er borgerfjendsk'

Vejle

Flere - især kvinder - brugte coronaår til at skifte navn: Så mange vejlensere fik nyt fornavn i 2020

Vejle Boldklub For abonnenter

Vanvittig rækker ikke efter vanviddet i Vanløse; VB scorede tre mål i tillægstiden og vandt 4-3

Navne

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Billund For abonnenter

Sosu-elever hos bedemanden: Døde slipper en vind, når man flytter dem - og det er helt naturligt

Debat

Debat: Flygtningestrømme - Vi skal undgå et kollaps som i 2015

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur For abonnenter

'Det gør ondt i hjertet': Populært vægmaleri malet over uden varsel - kulturpolitiker er rasende

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Vejle For abonnenter

Se videoen: Den store maskine bider i godsbanegården - derfor pilles bygningen ned fra den fjerne ende

Erhverv

'Mille' er tilbage, efter stress og angst tvang hende til at smide saksen: - Til sidst kunne jeg ikke engang gå ned og handle

Annonce