Annonce
Vejle

Vi skal se endnu mere af den skønne natur: Vinderne af tre udsigtsplatforme er fundet

En rundgang oven over trækronerne i Nørreskoven med udsigt til Vejle Fjord. Det er det vindende bud fra arkitektfirmaet Effekt.
En dommerkomité har valgt de tre forslag til udsigtspunkter i Nørreskoven, ved Hvidbjerg og ved Tørskind Grusgrav. Nu skal pengene findes.

Vejle: Udsigten til at nyde Vejle Fjord fra en platform over trækronerne i Nørreskoven er mandag rykket et pænt skridt nærmere.

Her har Vejle Kommune valgt vinderne i den arkitektkonkurrence, der har som mål at gøre udsigten ud over fjorden ved både Nørreskoven og Store Klit i Hvidbjerg samt ved Tørskind Grusgrav til nye attraktioner, der kan trække lokale borgere og turister til.

Arkitektfirmaet Effekt har tegnet de vindende bud på udsigtspunkterne i Nørreskoven og i Hvidbjerg, mens arkitekterne fra Schønherr og deres bud på en udsigtsplatform er valgt som vinder i Tørskind. Dermed blev budene fra det tredje inviterede arkitektfirma, Reiulf Ramstad, valgt fra.

Det er dog nogle følsomme steder, de skal ligge, og det har været vigtigt, at naturen og landskabet fortsat spiller hovedrollen.

Lisbet Wolters, Vejle Kommunes stadsarkitekt

Vilde og opsigtsvækkende

Det er en nedsat dommerkomité med stadsarkitekt i Vejle Kommune Lisbet Wolters i spidsen, der har voteret og valgt vinderforslagene.

- Jeg synes, vi har fået nogle besvarelser af meget høj kvalitet, og det er rigtigt godt, at der er så stor spændvidde i forslagene. Nogle af dem er lidt vilde og opsigtsvækkende, og det er altid godt at få de kreative løsninger på bordet. Det er dog nogle følsomme steder, de skal ligge, og det har været vigtigt, at naturen og landskabet fortsat spiller hovedrollen, siger Lisbet Wolters i en pressemeddelelse fra Vejle Kommune.

Blandt de ufravigelige krav er at få skabt unikke udsigtspunkter, der giver adgang til flere mennesker, herunder gangbesværede, som er udført i en arkitektonisk høj kvalitet, og som samtidig står smukt i landskabet uden at larme og overdøve naturens egen skønhed.

Annonce

Fonde skal gå med

Nu forestår et større arbejde med at indhente tilladelser og dispensationer, inden de tre punkter kan realiseres. Da der er tale om tre udvalgte ideforslag, skal de bearbejdes i den kommende proces, hvor der også skal søges fondsmidler.

Byrådet har afsat penge til arkitektkonkurrencen herunder til præmiering af vinderne. Men finansieringen af anlæggene forudsætter, at fonde eller andre parter vil bidrage til udgifterne.

Vejle Kommune ser dog den lokale opbakning som det vigtigste, og inden der arbejdes videre med projekterne, vil kommunen gå i dialog med lokalråd og lokale netværk om projekterne. Herunder hvordan projekterne kan understøtte det arbejde, der gøres lokalt i forhold til at skabe udvikling og oplevelser for borgere og turister.

De første tre af 15 udsigtspunkter

Udsigtspunkterne er de tre første ud af en liste over 15 udsigtspunkter fordelt rundt i kommunen. De tre udvalgte punkter i etape 1 blev valgt på et møde i natur- og miljøudvalget i foråret 2019.

Dommerkomiteen består af repræsentanter for natur- og miljøudvalget, afdelingen for Teknik & Miljø, Vejle Kunstmuseum, Naturstyrelsen og bestyrelsen for "Vejle Ådal - Vejle Fjord".

De tre forslag er vurderet i forhold til følgende kriterier:

  • Et stærkt og realiserbart koncept, som formidler udsigten og landskabet.
  • Indpasning i landskabet og den lokale kontekst, herunder fredninger og beskyttelseslinjer.
  • Arkitektur.
  • Tilgængelighed for alle.
  • Bæredygtighed.
Arkitekterne fra Schønherr vinder konkurrencen for udsigtspunktet i Tørskind Grusgrav med dette bud.
Udsigtspunkterne skal stå smukt i landskabet uden at larme og overdøve naturens egen skønhed. Sådan lyder et af kravene i konkurrencen, som Effekt vinder med sit forslag til Store Klit i Hvidbjerg.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce