Annonce
VEJLE

Da Morten mistede sin elskede Rikke, forsvandt vennerne, og folk gik over på den anden side af gaden: 'Vi skal turde tale om døden'

Da Morten Trebbien i 2015 mistede sin hustru til en sjælden kræftsygedom, forsvandt vennerne. Det ville han godt have været foruden. PR-foto
Morten Trebbien bebrejder ikke vennerne, for det er ikke let at tale om døden. Derfor har han i snart syv år kæmpet for bedre støtte til efterladte og aftabuisering af døden, og med en udvidelse af Vejle Kommunes sorgstøtte er han et skridt tættere på målet.

Vejle: I marts 2015 mistede Morten Trebbien sin kone, Rikke, til en sjælden kræftsygdom. De havde planlagt bisættelsen sammen og talt med deres drenge om, hvad der snart ville ske - alligevel blev hverdagen uoverskuelig, da Rikke ikke længere trådte ind ad døren til deres fælles hjem.

Før hun døde, sås parret ofte med venner, og ved bisættelsen deltog over 200 af deres venner og bekendte.

Men bagefter føltes der tomt; folk holdt op med at komme, gik over på den anden side af gaden og så den anden vej, når Morten Trebbien og drengene var ude at handle.

Annonce

Berøringsangst

- Der var en form for berøringsangst. Folk vidste ikke, hvordan de skulle agere i sorgen og tabet, eller hvordan de selv ville reagere. Derfor sagde de intet og trak sig, børnene lagde også mærke til, at der nu ikke kom så mange. Det var hårdt, for man har brug for støtten, siger Morten Trebbien.


Det bedste, man kan gøre, er at være der. Man behøver ikke stille en masse spørgsmål, men har den efterladte brug for at tale om dødsfaldet, skal man være klar på det.

Morten Trebbien

Han understreger, at selvom man som efterladt kan have brug for at tale om sit tab, er det ikke altid tilfældet. Nogle gange vil man bare gerne føle sig normal og tale om noget andet.

- Det bedste, man kan gøre, er at være der. Man behøver ikke stille en masse spørgsmål, men har den efterladte brug for at tale om dødsfaldet, skal man være klar på det. Samtidig er jeg sikker på, at man skal tage initiativet på sig, så man for eksempel siger: "Jeg kommer i morgen og så går vi en tur". Det er til at overskue, og den efterladte skal nok sige fra, hvis det er for meget, forklarer Morten Trebbien.

Morten Trebbien har i syv år kæmpet for sorgstøtte, da minderne på væggen ikke er nok. Privatfoto

Sorgstøtte

  1. Alle, som mister en ægtefælle eller samlever, kan bruge Vejle Kommunes sorgstøtte.
  2. Den består af samtaler med en sorgvejleder, der kan hjælpe den efterladte med at bearbejde sin sorg og guide dem i alt det praktiske, der følger et dødsfald i familien.

En sag at kæmpe for
Efter sin kones død fik Morten Trebbien hjælp fra Kræftens Bekæmpelse, som stod klar med psykologhjælp og en sorggruppe, hvor han kunne dele sit tab. Det gjorde ham opmærksom på, at ikke alle efterladte fik den støtte, han fik.

Det kunne ikke være rigtigt. Derfor tog Morten Trebbienkontakt til sundheds- og forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune, som nu har ændret sorgstøtten, så alle over 18 år, der mister en ægtefælle eller samlever, kan få en samtale hos en sorgvejleder. Tidligere har tilbuddet kun været for ældre over 65 år.

Den ændring glæder Morten Trebbien.

- Det var helt i min kones ånd at kæmpe for, at andre også fik støtte. Jeg kunne efter mit gode forløb i Kræftens Bekæmpelse have sagt, at vi har det fint, men jeg synes, at det var vigtigt, at andre efterladte også kunne få hjælp fremadrettet, siger han.

Han håber desuden, at den udvidede sorgstøtte vil bidrage til, at det bliver nemmere at tale om døden. I den forbindelse har han også allerede en idé til, hvordan omgivelserne kan blive klædt på at håndtere sorg.

- Der er ingen, som bliver stille af ond vilje. Det er ikke let at vide, hvordan man skal håndtere døden. Derfor håber jeg, at vi bliver bedre til at tale om døden, for vi får alle døden tæt på flere gange i livet, og døden skal ikke være et tabu. Måske der på sigt kan laves en form for drejebog til de pårørende til efterladte, så de også kan finde råd og vejledning til, hvordan de kan støtte op, siger Morten Trebbien.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce