Annonce
Kultur

Restaurant dropper drikkepenge: Det sætter gæsten i en forlegen situation

Søren Jakobsen (tv.) og William Jørgensen har slået drikkepenge funktionen fra på deres Gastromé. Restauranten midt i Aarhus har en stjerne i Michelin, og makkerparret vil ikke udsætte gæsterne for at blive spurgt om drikkepenge. Hverken mundtligt eller via en automat. Arkivfoto

Restauratør med stjerne i Michelin har slået drikkepengefunktionen fra på Gastromé i Aarhus - "Man vil ikke spørge mundtligt, og så skal man heller ikke gøre det via en terminal"

Annonce

Søren Jakobsen driver den et-stjernede restaurant Gastromé i Aarhus, og her er drikkepengefunktionen slået fra. Og faktisk tænker hverken Søren Jakobsen eller hans kompagnon William Jørgensen på drikkepenge.

- Vi har slået den fra som et bevidst valg. Udelukkende fordi det ikke er noget, man spørger om. Man vil ikke gøre et mundtligt, og så skal man heller ikke gøre det via en terminal, siger Søren Jakobsen.

Valget har en pris, men den har I valgt at betale?

- Vi er bevidste om, at vi får færre drikkepenge på den måde. Men hellere det, siger Søren Jakobsen.

Hvilken stemning vil I undgå?

- Man kan sammenligne stemningen med, hvis man vitterligt spurgte om drikkepenge. Vi ville sætte gæsten i en virkelig forlegen situation. Mange i Danmark har den opfattelse, at man betaler, hvad der står på menukortet, og det kan jeg godt sætte mig ind i, forklarer Søren Jakobsen.

Annonce

Spørgsmål provokerer

Drikkepengene blev afskaffet ved lov i 1969, men siden har vi fået en drikkepenge-kultur alligevel. Men det giver ifølge Søren Jakobsen ikke restauratøren lov til at spørge.

- Det er gæsten, som har skabt den kultur, og så er det stadig gæsten, som skal bestemme, om man vil give drikkepenge. Den bold skal ikke spilles tilbage til restauratøren, mener Søren Jakobsen.

Restauratøren har tidligere drevet Mejeriet syd for Aarhus fra 2005 og 11 år frem. Også dengang slog han drikkepengefunktionen fra. Terminalerne fik han for omkring fem år siden, og medarbejderne på Gastromé får drikkepenge, men Søren Jakobsen har ikke en fornemmelse af omfanget.

- Det er ikke noget, vi lægger for meget energi i. Det holder vi faktisk ikke øje med, og det skal heller ikke fylde noget, siger Søren Jakobsen.

Mash-restauranterne har funktionen på deres terminaler akkurat som Le Sommelier i Københavns Lufthavn eksempelvis. Hvad tænker du selv om dette valg, når du selv spiser på en restaurant?

- Ikke det vilde. Jeg kan godt mærke, at nogle af de andre gæster bliver provokerede, men det gør jeg ikke personligt. Jeg er ligeglad, om maskinen spørger, eller jeg giver kontanter, og jeg er ikke bleg for at sige nej til drikkepenge, siger Søren Jakobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce