Annonce
Vejle

Vicevært nervøs for fødslen af Vejles ny bydel: Hyttebyen skal nødigt ende som kastebold igen

Hyttebyen har eksisteret i syv år og består af seks boliger og et fælleshus. Foto: Mette Mørk
Hyttebyen skal flytte. Den skal gøre plads til Vejles ny bydel - Ny Rosborg. Det ærgrer social vicevært Bettina Bøgelund, der håber, at beboerne i fremtiden også får god plads omkring sig og er tæt på byen.

Vejle: Lige efter Rosborg Gymnasium & HF ligger Hyttebyen.

Her bor seks beboere i huse på 50 kvadratmeter. De har tidligere levet på gaden og uden større held forsøgt at bo i mere almindelige lejligheder.

Nu er de faldet til midt i de grønne omgivelser ved Cirkuspladsen, hvor de især nyder at følge med i et levende dyreliv.

Det fortæller social vicevært Bettina Bøgelund fra Kirkens Korshær. Hun er derfor ærgerlig over, at de ikke kan blive boende.

Vejles politikere er i disse år ved at slå stregerne til en helt ny bydel i engene vest for skolen og Sundhedshuset. Ny Rosborg bliver ifølge planen hjem for 7000 borgere.

Enten har de ikke selv kunnet holde ud at bo i en lejlighed, eller også er de blevet smidt ud, fordi deres naboer blev trætte af deres musik eller skraldeposer i opgangen. Her kan de hundrede procent være dem selv.

Bettina Bøgelund, social vicevært i Hyttebyen

Endelig solidt plantet

Til at starte med anede Hyttebyens beboere end ikke, om der ville være plads til dem. Det er der, men ingen aner hvor, selvom flere placeringer har været i spil.

- Jeg så en tegning i avisen, hvor jeg slet ikke kunne finde os. Da greb jeg telefonen og ringede ind til kommunens teknik- og miljøafdeling, der forsikrede mig om, at der var tale om en fejl. Det var lidt af en lettelse, indrømmer hun.

- Når det så er sagt, så er det da ærgerligt, at vi skal flytte. Beboerne er gentagne gange i deres liv blevet revet op med rode, og nu bliver de det igen, hvor de endelig føler sig solidt plantet og har det godt, forklarer Bettina Bøgelund.

Hun har i 19 år været ansat i Kirkens Korshær som opsøgende medarbejder. De seneste syv år som social vicevært i Hyttebyen.

Annonce

Musik og skraldeposer

Fælles for beboerne er, at de i perioder har et misbrug af alkohol og eller hash og lever et mere støjet liv end de fleste. Gennemsnitsalderen er 55 år.

- Enten har de ikke selv kunnet holde ud at bo i en lejlighed, eller også er de blevet smidt ud, fordi deres naboer blev trætte af deres musik eller skraldeposer i opgangen. Her kan de hundrede procent være dem selv, fordi deres naboer forstår dem og har stået i den samme situation, siger Bettina Bøgelund.

- Beboerne er gentagne gange i deres liv blevet revet op med rode, og nu bliver de det igen, hvor de endelig føler sig solidt plantet og har det godt, siger Bettina Bøgelund. Hun er social vicevært i Hyttebyen og er ansat af Kirkens Korshær. Foto: Mette Mørk
Annonce

Uvisheden er sværest

Bettina Bøgelund aner ikke, om Hyttebyen skal flytte om to, fem eller syv år. Uvisheden er næsten det sværeste at håndtere, og derfor fylder flytningen heller ikke meget i samtalerne med beboerne.

- Sidste år købte vi en pavillon, og da jokede vi lidt. Kunne det nu betale sig at sætte den op? Når vi taler mere alvorligt, så siger beboerne selv: Ja, jeg flytter i hvert fald ikke, gengiver hun.

Bettina Bøgelund kan være nervøs for, om den nye placering bliver så god som nu. I dag har de ingen naboer tæt på.

- Skrækscenariet er, at vi kommer til at ligge tæt på en etageejendom, hvor beboerne kan sidde oppe på deres altaner og kigge ned til os. Det er vi meget lidt interesserede i. Så vil beboerne føle sig noget udstillet, mener hun.

- Vi må heller ikke få et alt for lille areal. En del af succesen er, vi har godt med luft mellem husene og beboerne, hvilket efter min opfattelse har forhindret mange konflikter gennem årene, siger Bettina Bøgelund.

Beboerne må altid bruge fælleshuset. Her kan de vaske tøj og høre musik sammen med de andre. Ude foran deler de også en pavillon. Foto: Mette Mørk
Annonce

Ingen ville os

Ifølge hende er spørgsmålet også, om nogle vil være nabo til Hyttebyen.

Hun tænker tilbage på dengang, tilbuddet stadig var på tegnebrættet og nåede at have to forskellige placeringer, inden det endte på Vester Engvej.

- Ingen ville have os. Først skulle vi for eksempel have ligget på Vestbanevej, men det forslag blev forkastet af naboerne. Fødslen af Hyttebyen kom til at vare længere end en elefants drægtighed. Selv Sundhedshuset tog kortere tid om at blive til. Hyttebyen skal nødig ende som kastebold igen, siger den sociale vicevært.

Hytterne er 50 kvadratmeter og rummer udover køkken og stue et toilet samt et soveværelse. Foto: Mette Mørk
Annonce

En positiv dialog

Bettina Bøgelund ønsker heller ikke, at beboerne kommer længere væk fra byen. De har ingen bil og ikke mange penge.

- De skal helst kunne handle eller gå til læge og køre hjem igen på samme busbillet, forklarer hun.

Byrådets voksenudvalg er tovholder på det hjørne af projektet, som handler om Hyttebyen. I den kommende tid tager det kontakt til de relevante aktører for at lytte til deres tanker og erfaringer. Heriblandt Bettina Bøgelund. Hun er udover at være ansat i Kirkens Korshær også medlem af Vejle Kommunes udsatteråd.

- Selvom jeg kan være nervøs for det hele, så er jeg samtidig fortrøstningsfuld. Jeg er sikker på, at politikerne lytter til os, og at vi får en positiv dialog, siger Bettina Bøgelund.

Foto: Mette Mørk
Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Alarm 112

Kastede med borde og smadrede julepynt: Fuld mand gik amok i Byens Hus

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Medie: Anbefaling om at aflyse julefrokoster på vej

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Sport

Speciel landskamp i Vejle: Danmark møder Bulgarien og Belgien i samme landskamp - BK Wedala har to boksere med i det danske ringhjørne

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Kultur

Her er de seks navne: Danmarks største havefest har musikprogrammet klar

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Jelling

Alla får en hue, ikke kun en uge: Familien i Jelling har ventet og ventet, og nu er der svar

Annonce