Annonce
Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Visionerne for den nye Rosborg-bydel fejler ikke noget. Sådan har udviklingsgruppen forestillet sig, at delområdet Nordholmen kan komme til at se ud - og det er netop Nordholmen, der først udbydes. Visualisering: Lytt Architecture
Udviklingen af den nye bydel i ådalen har fra første færd været et anderledes projekt - og sådan fortsætter det nu hvor visionerne skal føres fra teori til virkelighed.

Vejle: Sælg så dyrt som muligt.

Sådan er udgangspunktet almindeligvis, når Vejle Kommune sætter byggegrunde til salg. Men sådan bliver det ikke, når kommunen om kort tid begynder salget af udviklingsområder i den kommende bydel, Ny Rosborg.

Her kan interesserede udviklere og projektmagere ikke bare købe en grund. De skal byde ind på en køberet.

Annonce

Lyder det indviklet? Det er det også. Men med udbudsformen fortsætter kommunen den plan, der hele tiden har været for det 80 hektar store ådals- område fra Boulevarden ud i ådalen til den nuværende affald-genbrugsplads.

Ambitionen har fra starten været, at skabe et anderledes område - ikke bare en forlængelse af Vejles nuværende midtby. Og nu vil kommunen  have bud på, hvad de enkelte udviklere vil bygge på den første etape "Nordholmen" tæt på Trædballe og kolonihaveområdet.

Når budene er kommet ind,  vælger byrådet blandt tilbudsgiverne. De udvalgte  skal så i samarbejde med kommunen udarbejde en plan for hele området og for deres eget delområde. Først derefter sælges grundene, og de udviklere, der har været med i processen har sikret sig forkøbsretten.

- Modellen er anderledes, men set andre steder, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Ifølge borgmesteren skal udbudsformen sikre, at kommunen er med i hele processen. Det betyder blandt andet, at der med borgmesterens ord skal være en "rød tråd", der binder byggeriet i de fire delområder sammen.

- Og så er det jo et krav, at vi får en bæredygtig bydel. Hvad det præcist indebærer, bliver også en del af diskussionen med de kommende bydere, siger borgmesteren.

Kunstige holme

De seneste mange måneder har kommunen kørt kubikmeter efter kubikmeter  jord på området. På den måde er der skabt en kunstig banke - en såkaldt holm, som nu skal bebygges. Området er delt ind i fire byggefelter, der tilsammen har et areal på 37.000 kvadratmeter.

Nordholmen ligger - som navnet fortæller - som den nordligste af de seks holme, der skal bebygges. Holmen grænser op til Trædballe og kolonihaveområdet. Visualisering: Lytt Architecture

På forhånd er to af de fire felter reserveret. Det ene skal kommunen selv bruge. Her har byrådet besluttet, at der skal bygges en ny daginstitution. Den skal blandt andet huse børnene fra den nye bydel, der fuldt udbygget vil rumme mellem 2000 og 2500 boliger med plads til op mod 5000 indbyggere.

Jeg tror på, at nogen tør binde an med opgaven og vil byde - vi har allerede hørt fra flere interesserede.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V)

Det andet byggefelt på Nordholmen er reserveret til almene boliger. Hvilken boligforening, der får lov at bygge dem, er ikke afgjort.

Annonce

Langt fra frit spil

De to sidste byggefelter kommer så i udbud i løbet af meget kort tid. Men de kommende budgivere kan ikke bare tænke tanker. På forhånd er der udarbejdet en helhedsplan for området og en overordnet lokalplan. Her er fastlagt nogle principper i forhold til hvor meget og hvor højt der må bygges.

Nordholmen - kommunens forslag

  • Interesserede firmaer får mulighed for at byde ind på to af de fire delområder.
  • Det største er 28.500 kvadratmeter. Her er udgangspunktet, at der kan bebygges 15.000 kvadratmeter i én til fire etagers højde. Kommunen forestiller sig en varieret bebyggelse med forskellig anvendelse for eksempel kontorarbejdspladser, gæstehus, dyrkningshaver og værksteder. Ideen kan være 150 boliger i forskellig størrelse på i snit 100 kvadratmeter.
  • Det andet område er på 6000 kvadratmeter. Her er der mulighed for at bebygge 3800 kvadratmeter i to til tre etager. I projektmaterialet nævner kommunen rækkehuse og klyngebebyggelse som en mulighed.
  • Området til almene boliger kommer ikke direkte i udbud. Men på det 5500 kvadratmeter store område kan der bygges 4800 kvadratmeter i tre til fire etagers højde. Kommunen nævner muligheden for at bygge 55 boliger med en gennemsnitlig størrelse på 80 kvadratmeter.
  • Det sidste område på 7000 kvadratmeter reserveres til en 1500 kvadratmeter stor daginstitution i én til to etager.
  • Ifølge tidsplanen skal byrådet udstede køberetter i december. I juni næste år skal realiseringsplanerne godkendes, og efter sommerferien 2022 det endelige salg. Derefter skal der udarbejdes lokalplan inden byggeriet kan gå i gang - tidligst i starten af 2023.

Arbejdet med det 160 fodboldbaner store område har været i gang siden 2016. Fra starten var planen at involvere borgerne. Hele planlægningsfasen blev indledt med et borgermøde på Rosborg Gymnasium og fulgt op af gåture i området, workshops og endnu et borgermøde som afslutning på processen.

Siden er der arbejdet videre med planerne, og i 2018 vandt Team Møller & Grønborg konkurrencen om at udarbejde en udviklingsplan.

I øjeblikket er en lokalplan for hele området sendt i høring. Den læner sig op af udviklingsplanen og beskriver, hvordan natur og by skal deles om pladsen i området. Planen skal samtidig sikre, at kommunen kan nå at udvikle det nuværende affalds- og genbrugsområde til midlertidig fest- og idrætsplads i forbindelse med Landsstævnet i 2025.


Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur

Blæksprutten er blevet hjemløs: Uden et nyt hjem er fremtiden uvis

Vejle Boldklub

Dom gjorde comeback for VB; reserverne vandt med 4-0, da talentfuld offensiv-spiller scorede hattrick

Børkop

Efter årelangt og til tider gnidningsfyldt tilløb: Nyt idrætscenter skal indvies, og det vil samle området

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand. Trefor advarer mod misfarvet vand

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Erhverv

Her er regningen: Vejles største boligforening måtte betale over en halv million kroner til lokal elektriker

Annonce