x
Annonce
Erhverv

Vild forbedring på 93 procent: Her letter CO2-balancen

Teknikeren bliver glad, når han endelig får noget mere plads. En varmeveksler afløser de to store naturgaskedler, som hoteldirektør Kari Brandsgård her står ved. Foto: Yilmaz Polat

HHerregårdshotellet vest for Vejle skifter fra naturgas til fjernvarme og reducerer sit CO2-udslip med 93 procent. Naturen spares dermed for 104 ton CO2 hvert år fremover.

Skibet: Så er der godt nyt til naturen. Haraldskær Sinatur Hotel skifter varmekilde fra naturgas til fjernvarme. Det kommer til at spare omgivelserne for en CO2-belastning på 104 ton årligt. Der er tale om en investering på cirka en million kroner.

- Vi har længe vidst, at vi skulle have en anden energikilde, fordi naturgasanlægget er fra 1995. Vi undersøgte flere alternativer, men vi indså, at et jordvarmeanlæg endnu er for usikker en løsning. Vi skal kunne garantere alle et varmt bad. Så da Vejle Fjernvarme førte fjernvarmerør til Skibet, søgte vi om at komme med, fortæller Kari Brandsgård, der er direktør på hotellet.

Hun var usikker på mulighederne, fordi Haraldskær er den eneste kunde syd for motortrafikvejen, og samtidig skulle rørledningen føres over kirkens jord. Men det lykkedes, og i uge 42 bliver fjernvarmen koblet til, når en varmeveksler erstatter de to store kedler nede i kælderen.

I forbindelse med arbejdet med at grave fjernvarmerørene ned, blev en hovedledning skåret over. Så måtte man sende gæsterne i bad i åen og bruge kildevand til kaffebrygningen.

- Heldigvis har vi en god smed, men vi har været for sårbare til hverdag, siger hun.

Annonce

Jeg vidste godt, at det var den rigtige vej at gå. Men da vi fik det regnet ud, og det var hele 93 procents forbedring var jeg ved at falde ned af stolen og tænkte "wow".

Kari Brandsgård

Sådan nås de 93 procent

Haraldskærs store forbedring af CO2-regnskabet fremkommer ud fra disse tal:CO2-udledning ved gas: 112.860 kilo pr. år

CO2-udledning ved fjernvarme: 8.329 kilo pr. år

Årlig reduktion: 104.531 kilo pr. år.

Besparelse på 93 procent.

Fjernvarmen kommer via Vejle Fjernvarme fra raffinaderiet i Fredericia, fra Skærbækværket og fra forbrændingen i Kolding, Energnist.

Det opvarmede areal er 3030 kvadratmeter. Der er 51 værelser.

Der passerede omkring 31.000 gæster gennem Haraldskær sidste år. Fordelt med cirka 16.000 til overnatninger og cirka 15.000 til arrangementer uden overnatning.

Kari Brandsgård, direktør for Haraldskær Sinatur Hotel og Konference, fortæller, at Sinatur-kæden arbejder med bæredygtighed i mange sammenhænge: Sortering, formindsket madspil, lokale råvarer med mindst mulig transport, valg af varmekilde og andre steder egenprodution af energi via møller eller solceller. Foto: Yilmaz Polat

Første i verden

- Jeg vidste godt, at det var den rigtige vej at gå. Men da vi fik det regnet ud, og det var hele 93 procents forbedring var jeg ved at falde ned af stolen og tænkte "wow", siger hun.

Udskiftningen af varmekilde er et led i en større helhed for Haraldskær. Bæredygtighed er et vigtigt emne for Sinatur-hotellerne, der også arbejder med FNs 17 verdensmål. Hotelkæden var den første i verden, der fik miljøcertificeringen "Den grønne Nøgle".

Andre hoteller i kæden har solceller eller vindmøller til at bruge eget forbrug af energi. Men Kari Brandsgård erkender, at det nok bliver svært at få lov at stille den slags elementer op i Vejle Ådals fabelagtige natur. Hun er heller ikke interesseret i det, for Haraldskær spiller på naturen omkring Skibet som et stort aktiv, når der skal trækkes gæster og konferencer til.

Spis op!

Arbejdet med FNs 17 verdensmål giver sig flere konkrete udslag.

- Vi blev så kede af det, når vi så, hvor meget mad, der gik til spilde. Så vi satte et skilt op med en opfordring til at spise op. Vi arbejder desuden med sortering. Vi har som mål, at 80 procent af vores affald skal være genanvendeligt i 2025. Vi er på 67 procent nu, så jeg tror, vi når målet allerede i 2020.

- Vi har fået smeden til at lave et særligt stativ med ekstra skraldespande med åbne låg, så det er så let som muligt at sortere hurtigt. Der er faktisk meget store gevinster i det, også økonomisk. Vi tænker på det i mange sammenhænge. For eksempel har vi ikke længere oversøiske vine på vinkortet. Det giver mening at reducere på den transportmængde, der bruges til at få vores råvarer frem, forklarer Kari Brandsgård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce