Vejle: Hvad der er affald for én, kan være en værdifuld råvare for en anden.
Den tankegang skal bane vejen for, at en række mindre virksomheder kan springe op som paddehatte omkring Vejle Kommunes kommende genbrugsplads RessourceCenter Vejle, RCV, i Vejle Nord.
- I stedet for, at vi skal betale for at køre brædder til forbrænding, kan vi måske i stedet sælge dem til en eller flere virksomheder, der kan bruge dem i deres produktion, og på den måde understøtte den cirkulære økonomi, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V) efter tirsdagens møde i Vejle Kommunes Klimaråd.
Her drøftede rådet, der består af repræsentanter fra samtlige af byrådets partier, muligheden for, at Vejle Kommune tænker "vækst- og erhvervspotentialer inden for den "cirkulære økonomi" ind i RCV, der forventes at stå klar til at blive taget i brug i 2022.
Erhvervsudvikling
Tanken er, at mindre virksomheder, som kan bruge "råvarerne" fra genbrugspladsens containere, kan slå sig ned omkring RCV, hvor Vejle Kommune ejer store arealer af erhvervsjord.
Borgmester Jens Ejner Christensen (V)I stedet for, at vi skal betale for at køre brædder til forbrænding, kan vi måske i stedet sælge dem til en eller flere virksomheder, der kan bruge dem i deres produktion, og på den måde understøtte den cirkulære økonomi
Det foregår allerede i dag i et pilot-projekt, hvor Fredericia-virksomheden Ziitos har en container til indsamling af massiv træ på genbrugspladsen på Vestre Engvej.
Projektet er dog endnu kun to uger gammelt, så Ziito, der fremstiller tøjstativer, reoler og hylder af træ og stål, kan endnu ikke konkludere på forsøget, oplyser virksomheden.
Hvad er cirkulær økonomi?
Cirkulær økonomi er en måde både at sikre en bedre forvaltning af jordens ressourcer samtidig med at virksomhederne får nye økonomiske muligheder blandt andet ved at udvikle nye forretningsmodeller.
Cirkulær økonomi handler simpelthen om, at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Cirkulær økonomi bryder med idéen om en lineær værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald.
Med cirkulær økonomi åbnes mulighed for, at de ressourcer, som ellers ville være endt som affald, kan gå et eller flere skridt tilbage i værdikæden og indgå i produktionen igen. Eller de kan indgå som input i et helt nyt kredsløb. Cirkulær økonomi er altså enten genanvendelse af materialer eller - endnu bedre - affaldsforebyggelse gennem produkter, der f.eks. kan repareres eller opgraderes. Det handler også om nytænkende forretningsmodeller, hvor forbrugeren kan returnere produktet til reparation eller opgradering. Eller man kan lease produkter i stedet for at sælge dem for at få mest ud af produkterne og deres ressourceforbrug.
Kilde: Miljøstyrelsen
- Det at få virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi, ind omkring RCV, giver os nogle nye muligheder for erhvervsudvikling. Det kan være alt fra mindre iværksætter-virksomheder til større og etablerede virksomheder. Beliggenheden tæt på Dandy Business Park, der også arbejder med cirkulær økonomi, giver desuden mulighed for et godt samarbejde, siger erhvervschef Morten Damgaard Nielsen, der sammen med Ann Louise Slot, projektleder ved Reflow og Ditte Rønde Veise, projektleder på cirkulær økonomi, Resilience Lab Denmark, præsenterede ideen for klimarådet.
Skal tænke kreativt
Ifølge borgmester Jens Ejner Christensen tog rådet godt imod ideen, men det bliver op til kommunens øvrige udvalg og byrådet at få løftet den fra ide-stadie til virkelighed.
- Klimarådet kan ikke tage beslutninger, der går ind over de øvrige udvalgs områder, men rådet kan komme med anbefalinger og kan for eksempel anbefale til økonomiudvalget, at man tænker lidt kreativt, når man skal sælge noget af al den jord, kommunen ejer omkring RCV. Det kan for eksempel være, at vi skal udstykke jorden i mindre matrikler, end vi normalt gør, eller at vi åbner for muligheden for at leje i stedet for at købe, siger Jens Ejner Christensen.