Annonce
Vejle

Vild ide: Iværksættere kan klunse sig til råvarer på kommende mega-genbrugsplads

Der kan blive plads til en underskov af mindre virksomheder omkring RCV i Vejle Nord. Den mulighed blev drøftet, da Vejle Kommunes klimaråd forleden holdt møde. Illustration: Ravn Arkitektur
Vejle Kommunes klimaråd er positiv overfor at give plads til virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi, omkring den kommende mega-genbrugsplads i Vejle Nord.

Vejle: Hvad der er affald for én, kan være en værdifuld råvare for en anden.

Den tankegang skal bane vejen for, at en række mindre virksomheder kan springe op som paddehatte omkring Vejle Kommunes kommende genbrugsplads RessourceCenter Vejle, RCV, i Vejle Nord.

- I stedet for, at vi skal betale for at køre brædder til forbrænding, kan vi måske i stedet sælge dem til en eller flere virksomheder, der kan bruge dem i deres produktion, og på den måde understøtte den cirkulære økonomi, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V) efter tirsdagens møde i Vejle Kommunes Klimaråd.

Annonce

Her drøftede rådet, der består af repræsentanter fra samtlige af byrådets partier, muligheden for, at Vejle Kommune tænker "vækst- og erhvervspotentialer inden for den "cirkulære økonomi" ind i RCV, der forventes at stå klar til at blive taget i brug i 2022.

Erhvervsudvikling

Tanken er, at mindre virksomheder, som kan bruge "råvarerne" fra genbrugspladsens containere, kan slå sig ned omkring RCV, hvor Vejle Kommune ejer store arealer af erhvervsjord.


I stedet for, at vi skal betale for at køre brædder til forbrænding, kan vi måske i stedet sælge dem til en eller flere virksomheder, der kan bruge dem i deres produktion, og på den måde understøtte den cirkulære økonomi

Borgmester Jens Ejner Christensen (V)


Det foregår allerede i dag i et pilot-projekt, hvor Fredericia-virksomheden Ziitos har en container til indsamling af massiv træ på genbrugspladsen på Vestre Engvej.

Projektet er dog endnu kun to uger gammelt, så Ziito, der fremstiller tøjstativer, reoler og hylder af træ og stål, kan endnu ikke konkludere på forsøget, oplyser virksomheden.

Hvad er cirkulær økonomi?

Cirkulær økonomi er en måde både at sikre en bedre forvaltning af jordens ressourcer samtidig med at virksomhederne får nye økonomiske muligheder blandt andet ved at udvikle nye forretningsmodeller.

Cirkulær økonomi handler simpelthen om, at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Cirkulær økonomi bryder med idéen om en lineær værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald.

Med cirkulær økonomi åbnes mulighed for, at de ressourcer, som ellers ville være endt som affald, kan gå et eller flere skridt tilbage i værdikæden og indgå i produktionen igen. Eller de kan indgå som input i et helt nyt kredsløb. Cirkulær økonomi er altså enten genanvendelse af materialer eller - endnu bedre - affaldsforebyggelse gennem produkter, der f.eks. kan repareres eller opgraderes. Det handler også om nytænkende forretningsmodeller, hvor forbrugeren kan returnere produktet til reparation eller opgradering. Eller man kan lease produkter i stedet for at sælge dem for at få mest ud af produkterne og deres ressourceforbrug.

Kilde: Miljøstyrelsen

- Det at få virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi, ind omkring RCV, giver os nogle nye muligheder for erhvervsudvikling. Det kan være alt fra mindre iværksætter-virksomheder til større og etablerede virksomheder. Beliggenheden tæt på Dandy Business Park, der også arbejder med cirkulær økonomi, giver desuden mulighed for et godt samarbejde, siger erhvervschef Morten Damgaard Nielsen, der sammen med Ann Louise Slot, projektleder ved Reflow og Ditte Rønde Veise, projektleder på cirkulær økonomi, Resilience Lab Denmark, præsenterede ideen for klimarådet.

De tomme matrikler omkring det kommende RCV i Vejle Nord er ejet af Vejle Kommune. Her kan der blive plads til virksomheder, som arbejder med cirkulær økonomi og som kan hente deres råvarer på genbrugspladsen. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Annonce

Skal tænke kreativt

Ifølge borgmester Jens Ejner Christensen tog rådet godt imod ideen, men det bliver op til kommunens øvrige udvalg og byrådet at få løftet den fra ide-stadie til virkelighed.

- Klimarådet kan ikke tage beslutninger, der går ind over de øvrige udvalgs områder, men rådet kan komme med anbefalinger og kan for eksempel anbefale til økonomiudvalget, at man tænker lidt kreativt, når man skal sælge noget af al den jord, kommunen ejer omkring RCV. Det kan for eksempel være, at vi skal udstykke jorden i mindre matrikler, end vi normalt gør, eller at vi åbner for muligheden for at leje i stedet for at købe, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Annonce