Annonce
Vejle

Vild ide: Iværksættere kan klunse sig til råvarer på kommende mega-genbrugsplads

Der kan blive plads til en underskov af mindre virksomheder omkring RCV i Vejle Nord. Den mulighed blev drøftet, da Vejle Kommunes klimaråd forleden holdt møde. Illustration: Ravn Arkitektur
Vejle Kommunes klimaråd er positiv overfor at give plads til virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi, omkring den kommende mega-genbrugsplads i Vejle Nord.

Vejle: Hvad der er affald for én, kan være en værdifuld råvare for en anden.

Den tankegang skal bane vejen for, at en række mindre virksomheder kan springe op som paddehatte omkring Vejle Kommunes kommende genbrugsplads RessourceCenter Vejle, RCV, i Vejle Nord.

- I stedet for, at vi skal betale for at køre brædder til forbrænding, kan vi måske i stedet sælge dem til en eller flere virksomheder, der kan bruge dem i deres produktion, og på den måde understøtte den cirkulære økonomi, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V) efter tirsdagens møde i Vejle Kommunes Klimaråd.

Annonce

Her drøftede rådet, der består af repræsentanter fra samtlige af byrådets partier, muligheden for, at Vejle Kommune tænker "vækst- og erhvervspotentialer inden for den "cirkulære økonomi" ind i RCV, der forventes at stå klar til at blive taget i brug i 2022.

Erhvervsudvikling

Tanken er, at mindre virksomheder, som kan bruge "råvarerne" fra genbrugspladsens containere, kan slå sig ned omkring RCV, hvor Vejle Kommune ejer store arealer af erhvervsjord.


I stedet for, at vi skal betale for at køre brædder til forbrænding, kan vi måske i stedet sælge dem til en eller flere virksomheder, der kan bruge dem i deres produktion, og på den måde understøtte den cirkulære økonomi

Borgmester Jens Ejner Christensen (V)


Det foregår allerede i dag i et pilot-projekt, hvor Fredericia-virksomheden Ziitos har en container til indsamling af massiv træ på genbrugspladsen på Vestre Engvej.

Projektet er dog endnu kun to uger gammelt, så Ziito, der fremstiller tøjstativer, reoler og hylder af træ og stål, kan endnu ikke konkludere på forsøget, oplyser virksomheden.

Hvad er cirkulær økonomi?

Cirkulær økonomi er en måde både at sikre en bedre forvaltning af jordens ressourcer samtidig med at virksomhederne får nye økonomiske muligheder blandt andet ved at udvikle nye forretningsmodeller.

Cirkulær økonomi handler simpelthen om, at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Cirkulær økonomi bryder med idéen om en lineær værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald.

Med cirkulær økonomi åbnes mulighed for, at de ressourcer, som ellers ville være endt som affald, kan gå et eller flere skridt tilbage i værdikæden og indgå i produktionen igen. Eller de kan indgå som input i et helt nyt kredsløb. Cirkulær økonomi er altså enten genanvendelse af materialer eller - endnu bedre - affaldsforebyggelse gennem produkter, der f.eks. kan repareres eller opgraderes. Det handler også om nytænkende forretningsmodeller, hvor forbrugeren kan returnere produktet til reparation eller opgradering. Eller man kan lease produkter i stedet for at sælge dem for at få mest ud af produkterne og deres ressourceforbrug.

Kilde: Miljøstyrelsen

- Det at få virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi, ind omkring RCV, giver os nogle nye muligheder for erhvervsudvikling. Det kan være alt fra mindre iværksætter-virksomheder til større og etablerede virksomheder. Beliggenheden tæt på Dandy Business Park, der også arbejder med cirkulær økonomi, giver desuden mulighed for et godt samarbejde, siger erhvervschef Morten Damgaard Nielsen, der sammen med Ann Louise Slot, projektleder ved Reflow og Ditte Rønde Veise, projektleder på cirkulær økonomi, Resilience Lab Denmark, præsenterede ideen for klimarådet.

De tomme matrikler omkring det kommende RCV i Vejle Nord er ejet af Vejle Kommune. Her kan der blive plads til virksomheder, som arbejder med cirkulær økonomi og som kan hente deres råvarer på genbrugspladsen. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Annonce

Skal tænke kreativt

Ifølge borgmester Jens Ejner Christensen tog rådet godt imod ideen, men det bliver op til kommunens øvrige udvalg og byrådet at få løftet den fra ide-stadie til virkelighed.

- Klimarådet kan ikke tage beslutninger, der går ind over de øvrige udvalgs områder, men rådet kan komme med anbefalinger og kan for eksempel anbefale til økonomiudvalget, at man tænker lidt kreativt, når man skal sælge noget af al den jord, kommunen ejer omkring RCV. Det kan for eksempel være, at vi skal udstykke jorden i mindre matrikler, end vi normalt gør, eller at vi åbner for muligheden for at leje i stedet for at købe, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Alarm 112

Polske nummerplader sporløst forsvundet: 'Det er nok ikke den bedste idé, hvis man vil begå indbrud'

Billund For abonnenter

Per Langvad nåede ikke at høre klokkespillet i Grindsted Kirke

Alarm 112

Hvad sker der for cykelbjerget? Hvis du har mistet din cykel, er det nok en god idé at runde rasteplads

Vejle For abonnenter

Personalemangel får restauratør til at trække stikket og koncentrere sig om sin restaurant i Vejle: 'Vi er tvunget til at stjæle folk fra hinanden'

Vejle Boldklub

Inden VB's nøglekamp mod Viborg: Så tæt er anføreren på comeback

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Så er det en kendsgerning: Skole har købt naboskolen af splittet Vejle Byråd - fremtrædende socialdemokrat blev sendt uden for døren

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Erhverv For abonnenter

Snavs i kølere og beskidt gulv: SuperBrugsen indkasserer sur smiley og bøde

Vejle For abonnenter

VB'eren Kim Elgaard blev snydt, så vandet drev, og måtte flygte fra Maldiverne midt om natten: Nu er han efterskolelærer og vil udbrede nyt boldspil

Erhverv For abonnenter

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Annonce