Annonce
Ikast-Brande

Vilde gaspriser gør det nervepirrende at være fjernvarmechef

I 2020 fik Nr. Snede Varmeværk en stor varmepumpe, der henter energi fra luften - men det er ikke nok til at opveje de tårnhøje priser på naturgas. Arkivfoto: Peter Hald
Driftsleder fra Nørre Snede Fjernvarme: - Vi fyrer for 90.000 kroner i døgnet for at kunne levere fjernvarme til Nørre Snede.

Nr. Snede: Landet over stiger priserne på fjernvarme på grund af den dyre naturgas. Også i Nørre Snede får priserne et ordentligt hak opad - men dog ikke helt så meget som frygtet.

I november varslede Nørre Snede Varmeværk en stigning i varmeudgifterne på 30 til 40 procent svarende til 280 til 375 kroner mere pr. måned for et standardhus. Som tallene ser ud nu, bliver det måske ikke helt så galt, lyder det fra driftsleder Erik Lund fra Nørre Snede Varmeværk.

- Som det er nu, vil vi hæve prisen i 2022 med 26 procent, så den årlige udgift for et standardhus bliver 14.128 kroner inklusive moms. Det svarer til 2915 kroner mere om året og rundt regnet 250 kroner om måneden. Det er meget usikkert, men når vi laver budgetterne, er vi nødt til at gå ud fra det vi har, siger Erik Lund.

Annonce

- Det piner os med de høje priser - det er jo sjovest at levere varme til lave priser, og det har vi også tradition for. Men vi gør det så godt, vi kan, understreger han.


Det piner os med de høje priser.

Erik Lund

Det er den uheldige kombination af prisstigninger både på naturgas og strøm, der spiller ind. Nørre Snede Varmeværk fyrer som de fleste varmeværker med naturgas, men værket har også en elkedel, og i 2020 tog man en ny stor varmepumpe i brug.

Varmepumpen har energioptagere, der fanger energien fra udeluften og sender den videre i systemet - det reducerer varmeværkets CO2-udledning, men ulempen er, at varmepumpen kører på strøm, der er dyr i øjeblikket.

Omvendt kan værket tjene en del på at levere strøm, da værkets gasmotor også kan lave strøm, så den største skurk er de høje gaspriser.

- Vi håber at kunne holde varmepriserne på det niveau, som vi har meldt ud, siger driftsleder Erik Lund fra Nørre Snede Fjernvarme. Arkivfoto: Peter Hald

- Vi håber at kunne holde varmepriserne på det niveau, som vi har meldt ud - men gaspriserne svinger helt ekstremt for tiden. Vi har set priser lige fra 16 kroner pr. kubikmeter naturgas til syv kroner. Det er ret nervepirrende. Lige nu fyrer vi for 90.000 kroner i døgnet for at kunne levere fjernvarme til Nørre Snede - det er helt vildt, siger Erik Lund.

- Man forventer at gaspriserne er høje hen over vinteren, og at de derefter vil stabilisere sig igen. Problemet er ren overordnet, at man har gjort sig afhængig af gas fra Rusland, tilføjer han.

Biomasse?

De fjernvarmeværker, der har mulighed for at fyre med træ, halm eller andre former for biomasse har lige nu en klar fordel fremfor de værker, der må nøjes med naturgas og varmepumper.

Erik Lund medgiver, at det kunne være fristende med et anlæg, der kan fyre med biomasse, men det vil kræve en del overvejelser.

- Vi overvejede kraftigt et fyr til biobrændsel, før vi købte varmepumpen, men staten kom jo med tilskud til varmepumper, og alle pegede på varmepumper. Desuden blev det påpeget, at biomasse ikke var så "grønt", som man troede, så der var ingen fjernvarmebestyrelser, der turde gå ind i det dengang. Men det er da klart, at vi skal overveje, om det giver mening. Problemet er bare, at det har lange udsigter - det vil jo tage år, inden sådan et anlæg er etableret. Og hvis det vi er udsat for nu er et enligt skvulp, skal man jo ikke fare ud og gøre noget, siger Erik Lund.

Nørre Snedes fjernvarmeværk fyrer i øjeblikket for 90.000 kroner i døgnet, fordi gaspriserne er så høje. Foto: Peter Hald
Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce