Annonce
Fredericia

Villavej slår et slag for hjertet

Michael Reif underviser beboere fra Skovagervænget i førstehjælp og hjertemassage i forbindelse med, at Trygfonden har doneret en hjertestarter til vejen. Foto: Peter Friis Autzen
Efter selv at have haft en ubehagelig hjerte-oplevelse foreslog en beboer, at Skovagervænget skulle have sin egen hjertestarter.
Annonce

Erritsø: Villaveje og boligområder er nogle af de farligste steder at få hjertestop. Her genoplives og overlever kun omkring syv procent - cirka halv så mange som gennemsnittet.

Derfor giver det god mening, at boligområder forsynes med hjertestartere. Og det har en beboerforening på Skovagervænget i Erritsø taget konsekvensen af.

- På en generalforsamling besluttede vi at søge hos Trygfonden. Og de sagde ja til at donere os en hjertestarter, siger Karna Søndergaard, der er formand for grundejerforeningen med 16 huse.

Hun troede egentlig ikke, at Trygfonden ville donere en hjertestarter til en lille grundejerforening. Men fordi området var udækket hjerterstarter-land, sagde fonden ja.

I sidste uge blev udstyret monteret på Karna og hendes mand Oves hus, så det hænger i skygge, synligt fra vejen og i et elopvarmet og oplyst skab, så alle kan finde det. Samtidig blev den indført på de apps, der kan hjælpe nødstedte med at finde en hjertestarter.

Det giver tryghed, at vi kan hjælpe hinanden.

Brian Lyager Jensen

Annonce

At hjælpe andre

I forbindelse med, at hjertestarteren blev monteret, havde Trygfonden arrangeret et førstehjælpskursus til vejens beboere.

Corona-restriktioner gjorde, at der ikke kunne være så mange med på kurset som normalt. Og dele af kurset måtte springes over på grund af coronaen - for eksempel måtte deltagerne ikke give deres dukker kunstigt åndedræt, og de måtte heller ikke lægge hinanden i aflåst sideleje.

Alligevel var der masser at lære om hjertemassage, responstider og andre forhold, der en dag kan redde en af deltagernes liv. Eller gøre dem i stand til at redde en anden.

Blandt deltagerne var Kristina og Brian Lyager Jensen. De var glade for tilbuddet om kursus og også for, at deres vej nu er udstyret med en hjertestarter.

Inden kurset havde de haft en snak med deres børn på fem og otte år.

- Vi har ikke haft den helt store snak om liv og død. Men vi har snakket om, at det er godt at kunne hjælpe andre - og om, at det giver tryghed at kunne hjælpe hinanden, siger Brian.

- Vi spurgte den store, om han ville med på kurset, men han ville hellere lege med en ven, siger Kristina.

Annonce

Førstehjælp hjælper altid

Kurset blev styret af Michael Reif, der blandt andet kunne aflive en alvorlig misforståelse:

- Når folk er vidne til et hjertestop og tilkalder en ambulance, sker det, at de venter på redderen og siger "bare rolig, jeg har ikke gjort noget". Men det er helt forkert ikke at gøre noget. Mange - især ældre, der ikke har fået undervisning i førstehjælp - er bange for at gøre noget forkert. Men det skal de ikke være. Man kan faktisk ikke gøre noget forkert: Personen er død - uanset, hvad man gør, gør man det ikke værre, siger Michael.

Han advarer også mod, at en hjertestarter kan give en falsk tryghed, fordi man kan forledes til at tro, at maskinen alene kan redde et liv.

- Men det er afgørende at yde førstehjælp i de minutter, der går, inden hjertestarteren når frem, siger Michael.

I takt med at førstehjælp indgår i blandt andet skoleundervisning og køreskole, er overlevelsesprocenten ved hjertestop steget. Men der er stadig lang vej op til sammenlignelige lande som for eksempel Norge.

Trygfondens donation af hjertestarteren til Skovagervænget betyder, at fonden kommer tilbage om et år og igen efter yderligere et år med kursus til beboerne.

Hjertestarteren på Skovagervænget

Den hjertestarter, der nu er monteret på gavlen hos Karna og Ove på Skovagervæget 13, er en model, der også kan bruges på børn.

Værdien af skab og hjertestarter er cirka 29.000 kroner.

El og forsikring finansieres af grundejerforeningen.

Hvis hjertestarteren kommer i brug, tages den med på sygehuset, hvor dens indbyggede computerenhed kan forsyne lægerne med vigtige oplysninger om patientens forløb. Derefter sættes den tilbage i skabet med frisk batteri.

Casper Rosenly og Lasse Andersen fra Martin Nielsen aps monterede skabet, der skal holde hjertestarteren klar til brug. Foto: Peter Friis Autzen
Brian og Kristina Lyager Jensen var blandt deltagerne på kurset. Foto: Peter Friis Autzen
Karna Søndergaard fra grundejerforeningen stod for forplejning under kurset. Foto: Peter Friis Autzen
Dukkerne er gode til at simulere hjetemassage. Men på grund af corona måtte deltagerne ikke give dukken kunstigt åndedræt. Foto: Peter Friis Autzen
Michael Reif kørte tidligere som redder for Falck. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce