Annonce
Billund

Villy fra Grindsted vandt bronze ved EM i Radio Pejle Orientering

72-årige Villy Hansen fra Grindsted har netop vundet bronze ved europamesterskaberne i Radio Pejle Orientering i Slovenien. Det er første gang, Danmark har vundet medaljer i disciplinen. Foto: Martin Ravn
72-årige Villy Hansen fra Grindsted er netop vendt hjem med en bronze-medalje fra EM i Radio Pejle Orientering, der blev afviklet i Slovenien.

Grindsted: Det er en flot præstation, som 72-årige Villy Hansen fra Grindsted netop har klaret.

Han er nemlig lige vendt hjem fra europamesterskaberne i Radio Pejle Orientering i Slovenien med en flot bronze-medalje. Det er første gang, at en dansker tager en så flot placering hjem.

Der var omkring 400 deltagere fra cirka 24 lande ved europamesterskaberne. I Villy Hansens klasse var der 31 herrer.

Villy Hansen har øvet sig i mange år i Radio Pejle Orientering, som i daglig tale blot kaldes rævejagt.

Siden 1984 har Villy Hansens store passion nemlig været rævejagt, som kort fortalt er orienteringsløb, som afvikles i parker og skove. Blot er de traditionelle poster skiftet ud med sendere, og deltagerne skal ved hjælp af deres pejlemodtagere og et kort finde posterne.

Normalt er der fem sendere sat ud, som skal findes indenfor et bestemt tidsrum. For deltagere over 70 år er der dog kun tre sendere, som skal lokaliseres på den hurtigste tid.

- Det tager 10 år at blive god til rævejagt, mener Villy Hansen.

Annonce

Rævejagt

Radio Pejle Orientering, eller rævejagt, er navnet på en konkurrence som udøves af radioamatører og andre radiointeresserede. Rævejagten er en kombination af konventionelt orienteringsløb med kort og kompas - samt radiopejleteknik.

Rævejagten udføres ved, at man med hjælp af en pejlemodtager finder gemte radiosendere ("rævene") i terrænet. "Ræven" kan være bemandet eller automatisk - og kan lokaliseres ved radiomålinger. Den som finder flest "ræve" på kortest tid vinder. Konkurrencen kan laves både som dagjagt og nattejagt.

70 i Danmark

Det er en meget lille sportsgren i Danmark og i lokalafdelingen i EDR (Eksperimenterende Danske Radioamatører) Billund og Omegn er der i dag kun Villy Hansen og hans hustru, Anette, der har interesse for den specielle sport.

- Der er i alt omkring 70, der dyrker rævejagt i Danmark. I 1970'erne og 1980'erne var der betydeligt flere, fortæller Villy Hansen.

På grund af de få udøvere af sporten er Anette og Villy Hansen nødt til at køre til Herning eller Esbjerg for at deltage i træningsjagter.

- Vi skiftes til at lægge posterne ud. Den, der har lagt poster ud, deltager ikke i den pågældende rævejagt. Efter jagten samles vi og samler posterne sammen, fortæller Anette Hansen, der har dyrket rævejagt siden 2004.

Hun turde ikke alene før, da hun var bange for at blive væk i skovene.

- I dag kæmper jeg hver gang for ikke at blive sidst, siger Anette Hansen.

Senderne, som deltagerne skal finde, udsender morsesignaler ud. Et minut ad gangen på skift i typisk to timer, og ruterne kan være fra fem til ti kilometer lang.

Mange lande

Villy Hansen nøjes ikke med at finde poster på rævejagterne. Han bygger også ofte modtagere for andre.

- Det tager omkring fire timer at bygge et samlesæt, som kan købes i Tyskland. Dernede er sporten stor. Hvis jeg skal bygge en modtager helt fra bunden, så tager betydeligt længere tid, fortæller Villy Hansen.

Parret bruger meget tid på deres hobby. Om sommeren er det næsten hver dag, der er træningsjagter, mens der er færre om vinteren.

De har været på rævejagt i rigtig mange lande. Blandt andet i Tyskland, Polen, Litauen, Tjekkiet, Frankrig, Kina, Sydkorea, Slovenien og Kroatien, blot for at nævne nogle stykker.

- Det er vores form for ferie. Ved de store mesterskaber køber vi en pakke. Den gælder fra vi ankommer til den pågældende lufthavn. Pakken omfatter indlogering, mad, transport til der, hvor rævejagten foregår og transport tilbage til lufthavnen, fortæller Anette Hansen.

Og parret agter at fortsætte med deres hobby.

- Vi bliver ved så længe, der er nogle at lege med, siger Villy Hansen med et stort smil.

Villy Hansen med den store bronze-medalje, som han vandt i Slovenien. Foto: Martin Ravn
Villy Hansen med kort, modtager og kompas, som bruges ved rævejagt, som Radio Pejle Orientering kaldes. Foto: Martin Ravn
Anette og Villy Hansen fra Grindsted er de enetse i området, der dyrker rævejagt. Foto: Martin Ravn
Det er blevet til en del medaljer for ægteparret Hansen i Grindsted. Det er Villy Hansens bronze-medajle til høje, som lige er vundet i Slovenien. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung spritbilist blev afsløret i McDrive

Vejle

Sidder du også i haven i stedet for på festivalpladsen? Lyt til noget nyt - hvis du tør

Annonce