Annonce
Ikast-Brande

Vindmøllenaboer: - Vi skal bare væk herfra

Familien Fogtmann er allerede godt og grundig træt af de to vindmøller på den anden side af deres ejendom i Tykskov ved Ejstrupholm. De vil nu væk derfra. Foto: Kathrine Jensen

Siden august har familien Fogtmann ved Tykskov nær Ejstrupholm været naboer til to 149 meter høje møller i fuld drift. Allerede nu er familien så påvirket af vindmøllerne, at de kun ser en mulighed: At flytte.

Tykskov: - Vi flyttede på landet for at få ro og fred. Men de møller larmer så meget, og vi har så mange gener af det. Førhen kunne vi høre fuglene pippe. Nu er der konstant baggrundsstøj, siger 38-årige Christine Fogtmann.

Hun bor sammen med sin mand, Morten, og deres to børn 597 meter fra vindmøllerne ved Tykskov. Drømmen om at skabe en ejendom med ridebaner, som på sigt skulle blive et åbent fristed for de lokale børn fra både Brande og Ejstrupholm er ikke kun sat i bero - den er fuldstændig kasseret. Fremtidsudsigterne for familien på Brandevej er usikre, og de nye Siemens-naboer er ikke blevet budt velkommen med klapsalver.

 
Annonce

Teknisk insolvente

Vindmølleprojektet ved Tykskov startede i 2009. Planen var, at møllerne skulle rejses i 2013 - de udeblev, og familien Fogtmann troede lykkeligt, at projektet var blevet droppet. Det var ikke tilfældet. Tykskov Vindmøllelaug havde solgt vindmølleprojektet til en vestjysk landmand, og det var ham, der i sommers sørgede for, at to vindmøller skød op på den anden side af vejen af familien Fogtmanns ejendom. Om Morten og Christine Fogtmann står i køkkenet, sidder ved spisebordet eller i sofaen foran fjernsynet, så har de udsyn til de svingende vinger.

- Jeg går konstant og er søsyg. Børnene, som altid har sovet igennem om natten, vågner nu flere gange hver nat, hvilket betyder, at de hænger i bremsen om morgenen. Hunden vil ikke være i stuen og hestene udenfor, går nu så langt væk fra møllerne, som overhovedet muligt, fortæller Christine Fogtmann.

På kontoen tikkede en erstatning ind på 120.000 kroner fra Værditabsordningen. De vurderede, at det beløb svarede sig til det tab, familien ville stå med, hvis og når, et hussalg ville finde sted. Det regnestykke stemmer ikke helt overens med Christine og Morten Fogtmanns.

- Hvis vi skal have nogen som helst chance for at komme væk herfra uden at blive teknisk insolvente, så hedder beløbet nærmere 2-350.000 kroner, siger 37-årige Morten Fogtmann.

Annonce

Vinden skriger

For tre uger siden havde parret en ejendomsmægler forbi. Han vurderede, at de ville kunne få omkring 700.000 kroner for ejendommen på Brandevej. I 2010 lød vurderingen på 1,8 millioner kroner. For nylig blev de tilbudt yderligere 35.000 kroner af den vestjyske landmand, men den pose penge takkede de nej til.

- Det gør ingen forskel for os. Vi er på røven uanset hvad, siger hustruen.

Øjnene løber i vand, hun tager sig til hovedet og undskylder. Hele vindmøllesagen har fyldt så meget, at hun nu er sygemeldt. For hende er det værste, at hun føler, hun ikke kan passe ordentlig på sine børn. Hun er bange for de mén, den lavfrekvente støj fra vindmøllerne, måske kan give børnene.

Står man i parrets indkørsel - hvor der er direkte udsyn til møllerne - kan man høre, hvordan vinden "skriger" i vingerne. Lyden, når vingerne fanger vinden, er tydelig, og den kan allerbedst beskrives som når et fly flyver lavt. En konstant susen og brummen - krydret med hvinende skrig.

- Der var så mange der sagde, at de ikke larmede, men det gør de, og det er på alle tider af døgnet. Det skal jeg ikke bo i. Vi skal bare væk herfra, siger Morten Fogtmann.

Sådan lyder det fra familiens indkørsel:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Sport

Give starter ligaen i København

Annonce